Ta zupa to hit! Syci, ale nie obciąża żołądka. Koniecznie wypróbuj przepis znanego wirusologa

Ta zupa to hit! Syci, ale nie obciąża żołądka. Koniecznie wypróbuj przepis znanego wirusologa

Dodano: 
Zupa w otoczeniu przypraw
Zupa w otoczeniu przypraw Źródło: Freepik/KamranAydinov
Nie wiesz, co zrobić na obiad? Znany polski wirusolog podrzuca pomysł na znakomity przysmak. Lekki, prosty i szybki, a w dodatku sycący. Koniecznie sprawdź ten przepis.

Dr hab. n. med. Tomasz Dzieciątkowski jest wirusologiem oraz mikrobiologiem. Na co dzień wykłada na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Aktywnie działa też w sieci, gdzie dzieli się swoją wiedzą na temat szczepień oraz chorób zakaźnych. Jedną z jego pasji jest gotowanie. Chętnie publikuje w mediach społecznościowych posty, w których prezentuje swoje przysmaki inspirowane kuchnią z różnych stron świata. Niedawno przedstawił swoim obserwatorom przepis na zupę rodem z Chin. Bez trudu można przygotować ją w domu. Warto to zrobić, bo ma wiele cennych właściwości, a jej bazą jest dobrze znany i lubiany produkt.

Jak zrobić zupę z przepisu wirusologa?

Przysmakiem polecanym przez dr. hab. n. med. Tomasz Dzieciątkowskiego jest prosta, a zarazem sycąca zupa z kapusty pekińskiej, tofu i grzybów, znana jako Báicài dòufu tāng (白菜豆腐汤). „Stanowi ona tradycyjne lekkie zakończenie obiadu, o dużej zawartości składników odżywczych” – zauważa ekspert. Jej przyrządzenie nie jest trudnym zadaniem. Z pewnością poradzi z nim sobie nawet niezbyt wprawiony kucharz.

Przepis: Chińska zupa z przepisu wirusologa

To świetny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Chińska
Czas przygotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • litr bulionu z kurczaka
  • 8 liści kapusty pekińskiej
  • 10 dag tofu
  • 4 plasterki imbiru
  • 4 dymki (białe części)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 grzybów shitake
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • sól, pieprz, olej sezamowy

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPosiekaj białe części dymek i ząbki czosnku. Pokrój też liście kapusty, grzyby i tofu.
  2. Robienie zupyPodgrzej bulion. Dodaj do niego plasterki imbiru, posiekane białe części dymek posiekane 2 ząbki czosnku oraz 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego. Kiedy bulion zacznie wrzeć, dodaj pokrojone w kawałki białe części kapusty pekińskiej i grzyby shitake. Gotuj całość przez 4 minuty, aż białe części kapusty zmiękną. Dodaj wówczas zielone części kapusty pekińskiej oraz tofu i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
  3. Wykańczanie zupyW razie potrzeby doprawi całość solą, mielonym białym pieprzem oraz kilkoma kroplami oleju sezamowego. Podawaj gorącą.

Rada: Grzyby shitake możesz zamienić na pieczarki.

Jakie ma właściwości kapusta pekińska?

Kapusta pekińska dostarcza organizmowi wielu cennych mikroelementów, takich jak na przykład wapń, potas czy magnez. W jej składzie znajdziemy również związki o działaniu antyoksydacyjnym. Zwalcza stany zapalne tkanek. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii. Zmniejsza ryzyko wystąpienia stresu oksydacyjnego. Wzmacnia odporność. Dobrze działa na układ trawienny i sercowo-naczyniowy. Dzięki zawartości błonnika zapewnia długie uczucie sytości usprawnia perystaltykę jelit. Reguluje też rytm wypróżnień. Zapobiega zaparciom oraz innym dolegliwościom gastrycznym. Powinny jednak na nią uważać osoby z chorobami tarczycy.

Czytaj też:
W Lidlu ekstremalnie tanie masło, ale tylko tego dnia. Nie przegap szansy, by zaoszczędzić
Czytaj też:
Ten kefir z Biedronki podbija serca dietetyków i ekspertów. Masz go w lodówce?

Opracowała:
Źródło: Dr hab. n. med. Tomasz Dzieciątkowski/ Facebook