-
W sezonie to idealne warzywo na odchudzanie. Cukinię zjesz na surowo lub zrobisz z niej makaron
Szukasz warzywa wspomagającego odchudzanie? Idealnym wyborem będzie… cukinia, przez niektórych nazywana zamiennie kabaczkiem. Świetnie smakuje i nie tuczy, ponieważ w 95 procentach składa się z wody. 100 g cukinii to tylko 17 kcal,...
OdchudzanieProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Nalewka z zielonych orzechów włoskich. Teraz jest najlepszy czas, żeby ją przygotować
Nalewka z zielonych orzechów włoskich, zwana orzechówką, to doskonałe lekarstwo na problemy żołądkowe. Posiada też niekwestionowane walory smakowe. Nie jest trudno ją przyrządzić. Najważniejsze to zebrać we właściwym czasie orzechy,...
Składniki odżywczeProduktyMonika Witkowska
-
Jak zrobić masło szałwiowe? To doskonały dodatek do klusek, ryb i mięs
Jeśli masz w ogrodzie lub na balkonie szałwię, zrób z niej aromatyczne masełko szałwiowe. To prosty dodatek, który podkręci smak wielu potraw.
Produkty -
Najlepsze ciasto z jagodami. Sprawdzony i prosty przepis
Blacha tego ciasta z jagodami zniknie niemal natychmiast, dlatego lepiej uszykuj składniki na podwójną porcję. Jest pełne jagód, puszyste i wilgotne.
Produkty -
Ten napój ochłodzi cię w upały. Przygotuj mango lassi z dodatkiem kefiru
Mango to pyszny, słodki owoc, który zawiera wiele cennych dla zdrowia właściwości, m.in. obniża cholesterol, nawilża i odmładza skórę. Jeśli zblendujesz go z jogurtem naturalnym i kefirem stworzysz ożywczy koktajl, idealny do picia w...
ProduktyMonika Witkowska
-
To najzdrowszy dodatek do kanapek, który wspiera odchudzanie. Stosuj go zamiast masła
Jeśli lubisz i jesz kanapki, zadbaj o to, żeby były zdrowe. Masło lub margarynę, którymi smarujesz pieczywo, zastąp awokado. Nie na darmo ten owoc nazywany jest „masłem bogów”. Ma przyjemny lekko orzechowy smak, a do tego zawiera mnóstwo...
OdchudzanieProduktyMonika Witkowska
-
Co zamiast bułki tartej do fasolki szparagowej? Zakochacie się w tych pomysłach
Gotowana fasolka szparagowa z dodatkiem bułki tartej smażonej na maśle to polski klasyk. Ale bułka tarta to nie jest jedyna możliwość.
Produkty -
Jak ugotować bób, żeby nie powodował wzdęć? Skorzystaj z tej rady
W sklepach pojawił się już młody bób. To wartościowe dla zdrowia warzywo jest przysmakiem wielu osób. Niestety, cześć z nich rezygnuje z tej pysznej przekąski ze względu na uporczywe wzdęcia, które pojawiają się po zjedzeniu bobu....
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Soja to jedno z najlepszych źródeł białka. Włącz ją do jadłospisu
Chociaż za najlepsze źródło białka uznawane są produkty zwierzęce, takie jak mięso, ryby, jajka czy produkty mleczne, to okazuje się, że rośliny strączkowe im pod tym względem nie ustępują. Jak wskazują badania, skład zawartych w nim...
ProduktyMonika Witkowska
-
Jak zrobić napar z kwiatów lipy? Pij dla smaku i dla ukojenia nerwów
Sezon na kwiaty lipy rozpoczęty. Warto wykorzystać ten czas i pić napar ze świeżych kwiatów lipy. To doskonały napój na ukojenie nerwów i kłopoty z zasypianiem.
Produkty -
Przepis na chlebek z patyka. Tym przysmakiem zajadają się Niemcy i Szwajcarzy
Stockbrot to popularny w Niemczech i Szwajcarii przysmak z ogniska. To po prostu chlebek z patyka, zrobiony z prostego, drożdżowego ciasta.
Produkty -
Najprostsze lody z truskawek z dwóch składników. Możesz jeść bez wyrzutów sumienia
Wystarczy, że masz pod ręką dwa składniki i zrobisz te lody dosłownie w 5 minut. To doskonała opcja na szybki deser i ochłodę podczas upałów.
Produkty -
To warzywne danie będzie hitem lata. Jak zrobić stek z kalafiora?
W sieci można znaleźć wiele przepisów na steki kalafiora, ja proponuje podać je na zielonym puree i z pyszną, ziołową posypką – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na...
ProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Masz nadciśnienie? Zmień dietę!
Na nadciśnienie tętnicze choruje nawet 10-11 milionów Polaków, z czego duża część nawet o tym nie wie, bo nie mierzy ciśnienia systematycznie. W większości przypadków nadciśnieniu tętniczemu można zapobiec, dzięki zdrowej diecie i...
Diety -
Czerwona cebula to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Przygotuj z niej pyszny sos chutney
Cebula, niezależnie od koloru, to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Regularne spożywanie czerwonej cebuli zapobiega powstawaniu nowotworów i ma działanie przeciwwirusowe. Warto ją jeść, by wzmocnić odporność organizmu. Wyróżnia...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Domowy twaróg jest pyszny. Potrzebne są tylko mleko i kefir
Kto chociaż raz zrobi samodzielnie twaróg, stwierdzi, że żaden produkt ze sklepu nie może z nim konkurować. Jest delikatny i dosłownie rozpływa się w ustach, a do tego bardzo zdrowy. Do przyrządzenia go potrzebne są tylko dwa składniki:...
ProduktyMonika Witkowska
-
Młode ziemniaki są zdrowe i niskokaloryczne. Przygotuj je na obiad z kefirem
Wiele osób, które dbają o linię lub stosują diety odchudzające, rezygnują z ziemniaków. A nie powinny – podkreślają dietetycy. Dotyczy to zwłaszcza młodych ziemniaków, na które trwa sezon. Są one cennym źródłem witamin, składników...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska
-
Dobra dieta dla seniora. Te składniki muszą się w niej znaleźć
W przypadku osób starszych trzeba zwrócić szczególną uwagę na sposób żywienia. Posiłki powinny być dobrze zbilansowane i bogate w witaminy oraz składniki mineralne, gdyż organizm osób powyżej 60-65. roku życia słabiej je przyswaja.
DietyŻywienie -
Przygotuj na śniadanie bułeczki scones. Są pyszne i nie zawierają drożdży
Bułeczki scones to brytyjski przysmak. Przygotowuje się je z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia, niekiedy z dodatkiem suszonych owoców. Są zazwyczaj lekko słodzone lub niesłodzone, przyrządza się je także na słono. Do wypieków...
ProduktyMonika Witkowska
-
Ta herbata doskonale gasi pragnienie w upały. Skorzystaj z przepisu Marokańczyków
Chociaż wiele osób w upalne dni, chcąc ugasić pragnienie, sięga po zimne napoje, to okazuje się, że nie jest to najlepsze rozwiązanie. Mieszkańcy krajów, w których temperatury przekraczają 30 stopni Celsjusza, żeby się ochłodzić, piją...
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Chłodnik w nietypowej wersji. Główny składnik często mylicie z chwastem
Chłodnik jest pyszny, lekki, a także szybki i prosty w przygotowaniu. Co jednak, gdy mamy już odrobinę dosyć klasycznej wersji, czyli tej z botwinką? Sięgnijcie po roślinę, którą często uznajecie za chwast. Wyjdzie wam pyszny i bardzo...
ŻywienieJoanna Biegaj