-
Lecznicza nalewka z pędów sosny. Sprawdzony przepis na nalewkę sosnową
Z młodych pędów sosny możesz przyrządzić syrop pomocny w infekcjach górnych dróg oddechowych, ale też nalewkę. Jak ją zrobić? Są dwa sposoby.
Produkty -
Kapusta pekińska jest zdrowa. Jeśli zrobisz z niej kimchi, będzie prawdziwym hitem
Pochodząca z Azji kapusta pekińska to uniwersalne warzywo. Można jeść ją na surowo, kisić lub dodawać do ciepłych dań. Badania naukowe wskazują, że działa pozytywnie prawie na wszystkie układy naszego organizmu. Możesz zjeść ją w...
ProduktyMonika Witkowska -
Idealny lunch powinien być zdrowy, pożywny i smaczny. Sałatka nicejska ma to wszystko
Sałatki nicejska to popularne we Francji danie na lunch, które ma mało węglowodanów za to sporą dawkę białka, błonnika i witamin. Doda ci energii na cały dzień i jest pyszne.
ProduktyMonika Witkowska -
Czarny pieprz działa antyrakowo i wspomaga odchudzanie. Przygotuj wodę z pieprzem i pij ją codziennie
Dodaje potrawom pikantnego smaku, a jednocześnie jest korzystny dla zdrowia. Znajdziesz go na półce z przyprawami, ale również w suplementach wspomagających odchudzanie czy w nalewce na trawienie. Dowiedz się więcej o czarnym pieprzu i...
ProduktyMonika Witkowska -
Wspomaga odchudzanie i działa przeciwzapalnie. Używaj musztardy
Musztarda to świetny dodatek do potraw. Nie tylko wzbogaca smak, ale wspomaga też odchudzanie. To nie jedyna zaleta musztardy, która w medycynie naturalnej dawniej była używana jako środek leczniczy. Badania potwierdzają zdrowotne...
ProduktyMonika Witkowska -
Czy pędy sosny trzeba myć przed obróbką? O tym warto wiedzieć
Młode pędy sosny to jeden z najcenniejszych darów maja. Można z nich zrobić smaczne i lecznicze syropy oraz nalewki. Sprawdź, w jaki sposób przygotować pędy sosny do dalszej obróbki.
Produkty -
Trwa sezon na botwinę. Poznaj jej walory zdrowotne i przygotuj pyszną botwinkę
Trwa właśnie sezon na botwinę, czyli niezwykle zdrowe liście buraka, które wspomagają organizm w walce z anemią, nadciśnieniem, a nawet z nowotworami. Z tych młodych buraczków powstaje uwielbiana w polskiej kuchni zupa. Dowiedz się, jak...
ProduktyMonika Witkowska -
Szparagi i truskawki? Zrób z nich sałatkę z waniliowym dressingiem!
Próbowaliśmy i gwarantujemy: to jest tak dobre, że nie sposób nie wylizać talerzy do czysta. – Ta sałatka będzie bohaterem każdego przyjęcia. Ja proponuję podać ją jako oryginalny deser – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji...
ProduktyKatarzyna Świerczyńska -
Cebulkę dymkę warto jeść. Zobacz, dlaczego i przygotuj pyszną pastę z twarożku i dymki
Sezon na cebulę dymkę właśnie trwa. To niezwykle zdrowe i smaczne warzywo szczególnie popularne jest w kuchni azjatyckiej. Gdy zobaczysz te małe, białe cebulki z ciemnozielonym szczypiorem, koniecznie je kup i przygotuj pastę z twarożku...
ŻywienieProduktyMonika Witkowska -
Ten syrop z sosny zrobisz w jeden wieczór. Przepis na gotowany syrop z pędów sosny
To tradycyjny przepis, z którego otrzymasz ciemny i słodki syrop sosnowy. Zrobisz z niego sosnową lemoniadę, możesz słodzić nim herbatę i dodawać do deserów. Będzie też wsparciem przy infekcjach górnych dróg oddechowych.
Produkty -
Co się stanie, gdy zjemy lody na śniadanie? Sprawdzili to naukowcy
Czy zjedzenie na śniadanie gałki lodów może poprawić koncentrację? Dla wielu z nas byłby to wymarzony posiłek o poranku. Choć nie zaleca się praktykowania takiego zwyczaju zbyt często, sporadyczne lodowe śniadanie może poprawić procesy...
ŻywienieAleksandra Zalewska-Stankiewicz -
Leczy migreny i stany zapalne. Dowiedz się, jak przyrządzić napar z trawy cytrynowej
Trwa cytrynowa ma szereg prozdrowotnych właściwości. Leczy stany zapalne, łagodzi objawy migreny, działa uspokajająco i podkręca metabolizm. Można dodawać ją do potraw lub sporządzić z niej napar. Polecamy przepis.
ProduktyŻywienieMonika Witkowska -
Jak wykorzystać kwiaty sosny? Jedz na surowo albo zrób syrop na kaszel
Maj to czas, kiedy można zbierać nie tylko młode pędy sosny, ale też kwiatostany sosny. Podpowiadamy, jak wykorzystać te drugie.
Produkty -
Amarantus to roślinne źródło białka. Poznaj przepis na owsiankę z amarantusem
Amarantus, mało popularna u nas roślina, pełna jest niezwykle zdrowych substancji. Nadaje się dla wegan, chorych na celiakię i cukrzycę. Poznaj właściwości amarantusa i przyrządź owsiankę śniadaniową z jego dodatkiem.
ProduktyMonika Witkowska -
Olej sezamowy obniża cholesterol i ciśnienie. Jak wykorzystać go w kuchni?
Badania wykazały, że popularny w kuchni azjatyckiej olej sezamowy zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Dodatkowo można stosować go zewnętrznie na włosy i skórę dla poprawienia ich wyglądu. Dowiedz się więcej o tym...
ProduktyMonika Witkowska -
Zwalcza zaparcia i objawy zespołu jelita drażliwego. Włącz tę kaszę do swojego jadłospisu
Mowa o zapomnianej nieco kaszy kukurydzianej. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu, gdyż zawiera wiele właściwości prozdrowotnych, jest tania i łatwa w przygotowaniu. Ze względu na wysoką zawartość błonnika zalecana jest zwłaszcza...
ProduktyMonika Witkowska -
Skąd biorą się kapary i czy są zdrowe? Poznaj przepis na klopsiki w sosie kaparowym
Dodają potrawom ciekawego, słono-kwaskowatego smaku, zawierają cenne dla zdrowia polifenole, a w dodatku ludzie jedzą je już od tysięcy lat. Mowa o kaparach, małych pączkach krzewu rosnącego w ciepłym klimacie. Poznaj właściwości kaparów...
ProduktyMonika Witkowska -
Włosi zmienili przepis na najbardziej znane obok pizzy danie. Dowiedz się, jak teraz przygotować sos boloński
Ragù alla bolognese, czyli sos boloński, to chyba najbardziej znane, obok pizzy, danie włoskiej kuchni. I właśnie przepis na sos boloński Accademia Italiana della Cucina, czyli Włoska Akademia Kuchni postanowiła zmodyfikować. Przygotuj...
ProduktyMonika Witkowska -
Co można zrobić z rzodkiewki? Jadalna jest cała roślina
Rzodkiewka to królowa wiosny, jedna z najbardziej lubianych nowalijek. Czy wiesz, że jadalna jest cała roślina, a w kuchni można wykorzystać także liście? Wypróbuj nasze przepisy z rzodkiewką w roli głównej.
Produkty -
Syrop z pędów sosny bez gotowania. Sprawdzony przepis
Młode pędy sosny to prawdziwy skarb maja. Można z nich zrobić syrop, który działa leczniczo na górne drogi oddechowe, ale jest też doskonałym dodatkiem do słodkich potraw.
Produkty -
Herbatka z kwiatów bzu na detoks wątroby. Jak wykorzystać jadalne kwiaty lilaka?
Herbatka z kwiatów bzu pachnie... karmelem. Łatwo ją zrobić i od lat jest polecana jako majowy przysmak przez autorki zielarskich i ogrodniczych blogów. Taka herbatka w medycynie naturalnej jest polecana na regenerację wątroby i poprawę...
Produkty