-
Składniki odżywczeCzym są ciasteczka krumkake? Norweski hitCiasteczka krumkake to pyszne rurki wypełnione bitą śmietaną i malinami. Jak je przyrządzić?
-
ProduktySkładniki odżywczeKarmuszka. Jak zrobić sycącą zupę gulaszową prosto z Mazur?Karmuszka to słodko-kwaśna zupa z Warmii i Mazur. Ma charakterystyczny smak i mocno syci. Jak ją zrobić?
-
ŻywienieSkładniki odżywczeŚwiat oszalał na punkcie „Squid Game”. Przepis na słodycze z serialu bije rekordy popularnościNajpopularniejszy serial w historii Netfliksa obejrzało już 111 mln widzów. Do tej pory żadnej innej produkcji nie udało się osiągnąć tak oszałamiającego wyniku.
-
Składniki odżywczeProduktyKisiel z dyni i pomarańczy. Prosty przepis na domowy deserZrobienie domowego kisielu jest dziecinnie proste. To lekki deser, który można zrobić z ulubionego soku i owoców. My proponujemy jesienny kisiel z dyni.
-
Składniki odżywczeProduktyCzym się różni napar od odwaru? Jak prawidłowo przygotować ziołaNapar, odwar i macerat to trzy sposoby na to, aby wydobyć z ziół to, co w nich najcenniejsze. Wyjaśniamy, czym te metody różnią się od siebie.
-
ProduktySkładniki odżywczeMarynowane winogrona w occie. Będą hitem każdej imprezyTo prosty przepis na imprezową przekąskę, która zawsze będzie pod ręką. Wyjmiesz słoik ze spiżarni i gwarantujemy: zaskoczysz swoich gości.
-
ProduktySkładniki odżywczeSezon na owoce głogu. Narwij i zrób leczniczą nalewkęGłóg rośnie w całej Polsce, a teraz jest sezon na jego owoce. Podpowiadamy, jak zrobić z nich nalewkę, która wzmocni serce i cały układ krwionośny.
-
ŻywienieJak zrobić domowy chleb? Ten przepis Jamiego Olivera okazał się hitem podczas lockdownuWprawdzie nie samym chlebem człowiek żyje, ale od zarania dziejów to właśnie ten pokarm sprawia, że szybko stajemy się nasyceni. Najsmaczniejszy jest ten, który szybko i bez zbędnych ceregieli można przygotować w zaciszu domowego...
-
Składniki odżywczeProduktyTen koktajl postawi cię na nogi. Przepis na dyniowe smoothieSyci, rozgrzewa i smakuje! Do tego jest zdrowy, a wypity rano postawi na nogi niczym mocna kawa. Koktajle z dynią to hit jesieni.
-
Składniki odżywczeProduktySzybkie i zdrowe ciastka z... ciecierzycy. Zawsze się udająTe ciastka to bomba zdrowej energii. Nie zawierają glutenu, laktozy i białego cukru. Wystarczą trzy składniki i 40 minut razem z pieczeniem.
-
ProduktySkładniki odżywczeCzy wiesz, że curry to nie przyprawa, ale mieszanka przypraw? Sprawdź, co zawieraCurry to mieszanka przypraw, która wywodzi się z kuchni indyjskiej. Jakie ma właściwości?
-
Bezpieczeństwo żywnościProduktySkładniki odżywczeBezpieczne suszenie grzybów. Poznaj 5 najważniejszych zasadSuszenie to najprostszy i bezpieczny sposób przechowywania grzybów. Są składnikiem wielu tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Poznaj 5 zasad prawidłowego suszenia grzybów.
-
ProduktySkładniki odżywczeDlaczego warto jeść figi? Przepis na sałatkę z figamiFigi to jedna z najpopularniejszych bakalii w Polsce. Można ją spożywać zarówno w postaci świeżej, jak i suszonej. Jakie korzyści zdrowotne zapewnia?
-
Bezpieczeństwo żywnościProduktyPasteryzowanie grzybów. Czy wiesz, że trzeba robić to dwa razy?Pasteryzowane duszone grzyby to dobry sposób na przechowanie ich na zimę. Podpowiadamy, jak dobrze pasteryzować grzyby.
-
Składniki odżywczeProduktyPrzysmak, który leczy prostatę. Lody z olejem z pestek dyniOlej z pestek dyni to prawdziwa bomba zdrowotna. Wspiera serce, pomaga obniżać cholesterol i stymuluje układ odpornościowy. Jest nieoceniony w diecie mężczyzn, bo jest wsparciem przy chorobach prostaty. A jego zaskakujący smak pozwala...
-
Składniki odżywczeDietyProduktyNie wyrzucaj liści rzodkiewki. Są smaczne i zdrowe!Liście rzodkiewki to coś, co często ląduje w koszu już w warzywniaku, kiedy prosimy o ich oderwanie. To błąd! To jadalna i smaczna część rzodkiewki, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Dodatkowo ma nieocenione właściwości zdrowotne.
-
ProduktySkładniki odżywczeTo ostatni dzwonek na te owoce. Możesz je mieć zupełnie za darmo!Czarny bez to roślina, która jest powszechna w całej Polsce. Rośnie na skraju polnych dróg, łąk i lasów. To ostatni moment, aby zebrać owoce. Podajemy przepis na sok z czarnego bzu.
-
Składniki odżywczePrzepis na zapiekankę... z dyni i ryżu! To nietypowe połączenie smakuje obłędnieZapiekanka ryżowa z dynią i mięsem mielonym to propozycja Michała Biernata z restauracji Dwór Korona Karkonoszy.
-
ProduktySkładniki odżywczeTen napój robi furorę na świecie. Ma magiczne właściwościKakao ceremonialne podbiło serca ludzi na całym świecie. Jest to napój nie tylko pyszny, ale też zdrowy.
-
Składniki odżywczeProduktyDania dla brzucha i ducha – wyjątkowe przepisy, z których każdy ugotuje coś pysznego i zdrowegoW kuchni „Dzień Dobry TVN” dania z ebooka „Dania dla brzucha i ducha” Ani Dymarczyk chorej na stwardnienie zanikowe boczne przygotowywała Basia Tworek.
-
ProduktySkładniki odżywczeZjedz kwiaty dyni. Nietypowy i zdrowy przysmakKrólową jesieni bezsprzecznie jest dynia. Można się prześcigać, jak ją przyrządzić. Ale dynia to nie tylko pękate owoce. To także jadalne kwiaty, które pięknie wyglądają na stole, dobrze smakują i są bardzo zdrowe.