-
Jak wykorzystać kwiaty sosny? Jedz na surowo albo zrób syrop na kaszel
Maj to czas, kiedy można zbierać nie tylko młode pędy sosny, ale też kwiatostany sosny. Podpowiadamy, jak wykorzystać te drugie.
Produkty -
Amarantus to roślinne źródło białka. Poznaj przepis na owsiankę z amarantusem
Amarantus, mało popularna u nas roślina, pełna jest niezwykle zdrowych substancji. Nadaje się dla wegan, chorych na celiakię i cukrzycę. Poznaj właściwości amarantusa i przyrządź owsiankę śniadaniową z jego dodatkiem.
ProduktyMonika Witkowska
-
Olej sezamowy obniża cholesterol i ciśnienie. Jak wykorzystać go w kuchni?
Badania wykazały, że popularny w kuchni azjatyckiej olej sezamowy zawiera wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Dodatkowo można stosować go zewnętrznie na włosy i skórę dla poprawienia ich wyglądu. Dowiedz się więcej o tym...
ProduktyMonika Witkowska
-
Zwalcza zaparcia i objawy zespołu jelita drażliwego. Włącz tę kaszę do swojego jadłospisu
Mowa o zapomnianej nieco kaszy kukurydzianej. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu, gdyż zawiera wiele właściwości prozdrowotnych, jest tania i łatwa w przygotowaniu. Ze względu na wysoką zawartość błonnika zalecana jest zwłaszcza...
ProduktyMonika Witkowska
-
Skąd biorą się kapary i czy są zdrowe? Poznaj przepis na klopsiki w sosie kaparowym
Dodają potrawom ciekawego, słono-kwaskowatego smaku, zawierają cenne dla zdrowia polifenole, a w dodatku ludzie jedzą je już od tysięcy lat. Mowa o kaparach, małych pączkach krzewu rosnącego w ciepłym klimacie. Poznaj właściwości kaparów...
ProduktyMonika Witkowska
-
Włosi zmienili przepis na najbardziej znane obok pizzy danie. Dowiedz się, jak teraz przygotować sos boloński
Ragù alla bolognese, czyli sos boloński, to chyba najbardziej znane, obok pizzy, danie włoskiej kuchni. I właśnie przepis na sos boloński Accademia Italiana della Cucina, czyli Włoska Akademia Kuchni postanowiła zmodyfikować. Przygotuj...
ProduktyMonika Witkowska
-
Co można zrobić z rzodkiewki? Jadalna jest cała roślina
Rzodkiewka to królowa wiosny, jedna z najbardziej lubianych nowalijek. Czy wiesz, że jadalna jest cała roślina, a w kuchni można wykorzystać także liście? Wypróbuj nasze przepisy z rzodkiewką w roli głównej.
Produkty -
Syrop z pędów sosny bez gotowania. Sprawdzony przepis
Młode pędy sosny to prawdziwy skarb maja. Można z nich zrobić syrop, który działa leczniczo na górne drogi oddechowe, ale jest też doskonałym dodatkiem do słodkich potraw.
Produkty -
Herbatka z kwiatów bzu na detoks wątroby. Jak wykorzystać jadalne kwiaty lilaka?
Herbatka z kwiatów bzu pachnie... karmelem. Łatwo ją zrobić i od lat jest polecana jako majowy przysmak przez autorki zielarskich i ogrodniczych blogów. Taka herbatka w medycynie naturalnej jest polecana na regenerację wątroby i poprawę...
Produkty -
Zielone szparagi w cieście z majonezem wasabi. Prosty przepis na szparagowy sezon
Można je chrupać i chrupać! – Szparagi w cieście to prosta przekąska na każdą okazję – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na szparagi w cieście specjalnie dla „Wprost”.
ProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Wypij ten napój przed snem. Ułatwia zasypianie i daje też inne korzyści dla zdrowia
Jeśli masz problemy z usypianiem, zanim położysz się do łóżka, wypij napar z rumianku. Uspokoi cię, rozluźni i pozwoli zasnąć. Ale to nie jedyne działanie rumiankowej herbatki, którą leczyły się nasze babcie. Dowiedz się, na co jeszcze...
ŻywienieProduktyMonika Witkowska
-
Co proponuje brytyjska para królewska na lunch koronacyjny? Poznaj przepis na to danie
Zamiast tradycyjnego „kurczaka koronacyjnego”, którego serwowano podczas lunchu z okazji koronacji królowej Elżbiety II w 1953 roku, nowa para królewska wybrała danie, które odzwierciedla zamiłowanie Karola i Kamili do warzyw i zdrowego...
ProduktyMonika Witkowska
-
Jak dobrze ugotować szparagi? Większość zapomina o ważnym składniku
Kucharze mają jeden trik, który sprawia, że gotowane szparagi mają idealny smak. Wystarczy oprócz soli dodać do wody jeszcze jeden składnik.
Produkty -
Ten deser możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Jak zrobić budyń owsiany?
Nie masz pomysłów na płatki owsiane, a znudziła ci się tradycyjna owsianka? Zrób zdrowy budyń owsiany z ulubionymi dodatkami.
Produkty -
Zdrowy i smaczny obiad z deserem dla całej rodziny za jedyne 20 zł? To możliwe
Chcemy jeść zdrowo, ale ceny w sklepach ciągle rosną. Poznaj naszą propozycję obiadu dla czterech osób z deserem, na który wydasz nie więcej niż 20 zł, a dostarczysz organizmowi energii i cennych składników odżywczych. Posmakuje...
ProduktyŻywienieMonika Witkowska
-
Jak wykorzystać pąki mniszka lekarskiego? Udusić, ukisić, zamarynować!
Sezon na mniszka lekarskiego w pełni. Maj to przede wszystkim czas na zbiory kwiatów, z których można zrobić popularny miód mniszkowy. Ale wykorzystać można też pąki mniszka. Podpowiadamy, co z nich zrobić.
Produkty -
Prosta sałatka z ziemniaków, rzodkiewki i ogórka. Idealna na wiosnę
Wystarczą trzy składniki, ulubiony dressing i gotowe! Sałatka ziemniaczana z dodatkiem rzodkiewki i świeżych ogórków to proste danie, które zrobisz w kilkanaście minut.
Produkty -
Zdrowa i pyszna surówka z kapusty do dań z grilla. Potrzebne są tylko 3 składniki
Gdy zaczyna się sezon grillowy, automatycznie jemy trochę więcej mięsa. Nie można jednak zapominać o warzywnych dodatkach, bo są one smaczne i zdrowe. Skorzystaj z naszego przepisu na niezwykle prostą i tanią surówkę, do której tak...
ProduktyMonika Witkowska
-
Masz problemy z regularnym wypróżnianiem? Wypróbuj te 3 naturalne napoje na zaparcia
Problemy z regularnym wypróżnianiem i zaparcia ma co trzecia osoba w Polsce. Zdarza się, że są one spowodowane zaburzeniami metabolizmu czy chorobami przewodu pokarmowego i wtedy wymagają konsultacji z lekarzem. Najczęściej jednak...
ProduktyOdchudzanieMonika Witkowska
-
5 nietypowych warzyw na grilla. Wśród propozycji rzodkiewka i kalafior
Z grillem kojarzy ci się kiełbasa, karkówka i kaszanka? Wrzuć na ruszt warzywa, a twoje grillowanie nabierze zupełnie innego wymiaru. Jakie warzywa najlepiej grillować?
Produkty -
Czy można jeść surowe szparagi? Podpowiadamy, które części są najlepsze
Nigdy nie chrupałeś surowych szparagów? Koniecznie spróbuj! I sprawdź, do czego można wykorzystać surowe szparagi.
Produkty