-
Szybka i prosta sałatka śledziowa. Przepis na sałatkę ze śledzi, ziemniaków i jabłek
To jeden z najprostszych przepisów na sałatkę śledziową. Robi się ją błyskawicznie, wygląda pięknie i doskonale smakuje.
-
Przepis na mleko baziowe. Jakie właściwości mają wierzbowe kotki?
Charakterystyczne, puchate kotki na gałązkach wierzby to jedna z pierwszych oznak wiosny. Przy ciepłej zimie mogą pojawić się już nawet w styczniu. Można przyrządzić z nich wyjątkowy napój wspomagający odporność: mleko baziowe.
Produkty -
Dodaj tarte ziemniaki do kotletów mielonych. Efekt cię zaskoczy
Idealny kotlet mielony? Dobrze usmażony, a jednocześnie soczysty. Jeśli lubisz kotlety, spróbuj tym razem dodać do mięsa nietypowy składnik – tarte ziemniaki.
Produkty -
Trzy sery z Polski na liście najlepszych serów świata. Francuzi oburzeni wynikami
Aż trzy regionalne sery z Polski znalazły się w rankingu najlepszych serów świata. Polski bundz jest na 11 miejscu, a w pierwszej dziesiątce jest aż osiem serów z Włoch. To z kolei wywołało prawdziwą wściekłość Francuzów, którzy nazwali...
Produkty -
Przesadziłeś z jedzeniem? Zrób nalewkę na trawienie
Od przejedzenia już tylko krok do niestrawności i bólu brzucha. Na gastryczne dolegliwości doskonale pomaga nalewka na trawienie. Wypróbuj przepis!
Składniki odżywczeMonika Witkowska -
Jak zrobić domowy majonez? Sprawdzony przepis na majonez
Ten popularny dodatek do dań możesz kupić w każdym sklepie, ale smak domowego majonezu przebija wszystko. Wbrew pozorom zrobienie majonezu wcale nie jest trudne.
Produkty -
Zupa krem z ogórków kiszonych. Przepis na inną wersję tradycyjnej ogórkowej
Ogórkowa to jedna z najbardziej rozpoznawalnych polskich zup. Tradycyjnie gotowana na żeberkach, z tartymi ogórkami kiszonymi. My proponujemy wersję, która sprawdzi się nawet podana na przyjęciu. To krem z ogórków kiszonych.
Produkty -
Tiramisu z zieloną herbatą. Wypróbuj przepis na pyszny deser włoskiego szefa kuchni!
Tiramisu to jeden z najbardziej znanych włoskich deserów, uwielbiany przez wszystkich. Jest lekki i puszysty, dosłownie rozpływa się w ustach. Klasyczne tiramisu przygotowuje się z dodatkiem mocnej czarnej kawy. Włoski szef kuchni Anuelo...
ProduktyMonika Witkowska -
Słodkie tosty albo pyszna zapiekanka. Co zrobić z czerstwymi pączkami?
Zostały ci pączki po tłustym czwartku? Nie wyrzucaj ich! Można z nich wyczarować proste i naprawdę pyszne słodkości. Sprawdź, co można zrobić z czerstwych pączków.
Produkty -
Zjadłeś za dużo pączków i boli cię brzuch? Jest na to sposób
Zjedzenie kilku pączków może odbić się fatalnie na naszym samopoczuciu. Przepełniony żołądek sprawia, że czujemy się ociężale i sennie. Często pojawia się też zgaga, czyli pieczenie w przełyku. Wypróbuj przepis na naturalny napój na...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska -
Magda Gessler: W tłusty czwartek zjem pączka na szczęście. Ale wyjątkowego
W tłusty czwartek muszę zjeść chociaż jednego pączka na szczęście. To wyjątkowy pączek, z utartymi płatkami róż. Ciasto przygotowujemy według najstarszej receptury na świecie – 30 żółtek na kilogram mąki i prawie 800 gramów masła – mówi...
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska -
Tłusty czwartek last minute. Te przysmaki zrobisz w pół godziny!
Pączki w kwadrans, chrust czy faworki w pół godziny? To jest możliwe. Wybierz jeden z naszych błyskawicznych przepisów na Tłusty Czwartek.
Produkty -
Jak zrobić pączki z ziemniaków? Oto najlepsze przepisy na wegańskie pączki
Bez jajek, masła, mleka, smażone tylko na oleju roślinnym. Czy mogą być dobre? Idziemy o zakład, że większość przy jedzeniu nawet nie zorientuje się, że ten pączek „jest jakiś inny”. Oto nasz subiektywny przegląd najlepszych przepisów...
Diety -
Najlepsze przepisy na tłusty czwartek. 7 pysznych receptur!
Tłusty czwartek to święto słodkości - tego dnia chętnie objadamy się pączkami i faworkami, celebrując ostatni tydzień karnawału. Spróbuj przygotować pączki, faworki i róże karnawałowe w domu - mamy dla Ciebie 7 najlepszych przepisów.
Składniki odżywczeAlicja Kowalczyk -
Jak kupić dobre pączki? Ekspert mówi, na co zwrócić uwagę
Odpowiedni kolor, jasna obwódka i jakość nadzienia – to najważniejsze wyznaczniki dobrego pączka. Jak znaleźć te najlepsze?
ProduktyKatarzyna Świerczyńska -
Racuchy z kapustą kiszoną są zdrowe i pożywne. Wypróbuj prosty przepis!
Kapusty kiszonej mamy zimą pod dostatkiem. Warto więc wypróbować przepis na racuchy z jej dodatkiem. Zaskakują smakiem i nie wymagają wiele czasu, żeby je przyrządzić.
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska -
Nie masz czasu upiec ciasta? Zrób ciasto snickers bez pieczenia
Ciasto snickers bez pieczenia to propozycja dla tych, którzy uwielbiają słodycze, ale nie mają czasu na pieczenie. Przygotujesz je z łatwością. Potrzebne będą, m.in.: herbatniki, masa krówkowa i orzechy. W smaku przypomina znany batonik...
Monika Witkowska -
Po co dodaje się spirytus do pączków? Ekspert wyjaśnia
Praktycznie w każdym przepisie na pączki znajduje się spirytus. Po co dodawać go do ciasta? Jak działa spirytus na ciasto? I czym można zastąpić spirytus w pączkach? To wszystko tłumaczy Igor Zaritskiy, który zajmuje się m.in. szkoleniem...
ProduktyKatarzyna Świerczyńska -
Jedz kaszę jaglaną! Korzystnie wpływa na pamięć
Żeby być w dobrej formie umysłowej, trzeba dokonać zmian w jadłospisie. Nie powinno w nim zabraknąć kaszy jaglanej. A to dlatego, że doskonale działa na pamięć i zdolność koncentracji. Dowiedz się, komu zalecane są jagły.
ProduktySkładniki odżywczeMonika Witkowska -
Różowe mleko księżycowe. Ten napój pomoże zasnąć
Moon milk czyli mleko księżycowe to napój, który pomaga zasnąć. Jest wiele wersji moon milk – różowe mleko księżycowe to jedna z nich. Wygląda i smakuje wyjątkowo!
Produkty -
Smaczne grzyby, które możesz zbierać zimą. Jak smakuje płomiennica zimowa?
Płomiennica zimowa to jeden z najlepszych grzybów, które można zbierać w środku zimy. Charakterystyczne grzybki można wykorzystać do zup, sosów albo zamarynować w occie.
Produkty