-
Jak wykorzystać pąki mniszka lekarskiego? Udusić, ukisić, zamarynować!
Sezon na mniszka lekarskiego w pełni. Maj to przede wszystkim czas na zbiory kwiatów, z których można zrobić popularny miód mniszkowy. Ale wykorzystać można też pąki mniszka. Podpowiadamy, co z nich zrobić.
Produkty -
Prosta sałatka z ziemniaków, rzodkiewki i ogórka. Idealna na wiosnę
Wystarczą trzy składniki, ulubiony dressing i gotowe! Sałatka ziemniaczana z dodatkiem rzodkiewki i świeżych ogórków to proste danie, które zrobisz w kilkanaście minut.
Produkty -
Zdrowa i pyszna surówka z kapusty do dań z grilla. Potrzebne są tylko 3 składniki
Gdy zaczyna się sezon grillowy, automatycznie jemy trochę więcej mięsa. Nie można jednak zapominać o warzywnych dodatkach, bo są one smaczne i zdrowe. Skorzystaj z naszego przepisu na niezwykle prostą i tanią surówkę, do której tak...
ProduktyMonika Witkowska
-
Masz problemy z regularnym wypróżnianiem? Wypróbuj te 3 naturalne napoje na zaparcia
Problemy z regularnym wypróżnianiem i zaparcia ma co trzecia osoba w Polsce. Zdarza się, że są one spowodowane zaburzeniami metabolizmu czy chorobami przewodu pokarmowego i wtedy wymagają konsultacji z lekarzem. Najczęściej jednak...
ProduktyOdchudzanieMonika Witkowska
-
5 nietypowych warzyw na grilla. Wśród propozycji rzodkiewka i kalafior
Z grillem kojarzy ci się kiełbasa, karkówka i kaszanka? Wrzuć na ruszt warzywa, a twoje grillowanie nabierze zupełnie innego wymiaru. Jakie warzywa najlepiej grillować?
Produkty -
Czy można jeść surowe szparagi? Podpowiadamy, które części są najlepsze
Nigdy nie chrupałeś surowych szparagów? Koniecznie spróbuj! I sprawdź, do czego można wykorzystać surowe szparagi.
Produkty -
Wystarczy kilka składników i 30 minut. Jak zrobić hiszpańskie krewetki pili pili?
Nie masz pomysłu na krewetki? Ten przepis cię zachwyci. Jego sekretem jest prostota, a efekt? – Te krewetki natychmiast znikają ze stołu – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował...
ProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Miodowa marynata do mięs. Idealna do mięsa na grilla
Aby mięso na grilla miało wyjątkowy smak, warto je wcześniej zamarynować. Marynata z miodem i musztardą to jedna z najlepszych marynat do mięs. Zrobisz ją w kilka minut.
Produkty -
Sezon na jadalne kwiaty klonu. Chrup na surowo, usmaż w cieście, zrób oczyszczającą herbatkę
Klon jako roślina lecznicza jest znany i wykorzystywany od lat. Wiosną możesz sięgnąć po jadalne i bardzo zdrowe kwiaty klonu. Można je jeść na surowo, smażyć, albo zrobić herbatkę według przepisu leśników.
Produkty -
Jakie mięso wybrać na stek i jak go przyrządzić? Dowiedz się, co radzi rzeźnik
Wołowina to mięso, które zawiera wiele cennych składników odżywczych. Jeśli po nią sięgamy, warto wybrać wołowinę dobrej jakości. Doświadczony rzeźnik radzi, jakie mięso jest najlepsze na stek. Radzimy, jak przyrządzić idealny stek.
ProduktyMonika Witkowska
-
Jak zrobić domowe mleko owsiane? Anna Lewandowska poleca jeden sposób
Zrobienie domowego mleka owsianego nie jest trudne, ale są dwie szkoły przygotowywania napoju z owsa. Swój przepis na mleko owsiane poleca także Anna Lewandowska.
Produkty -
Orzechy pekan obniżają poziom złego cholesterolu. Upiecz ciasteczka z ich dodatkiem
Jedną z zasad zdrowego odżywiania jest włączenie do diety orzechów. Warto przyjrzeć się orzechom pekan, gdyż są one bardzo smaczne, a jednocześnie mogą obniżać poziom złego cholesterolu. Dowiedz się więcej o orzechach pekan i upiecz...
ProduktyMonika Witkowska
-
7 pomysłów na dania z pokrzywą. Na liście zupa, sos i bułeczki z pokrzywą
Pokrzywę warto zbierać wiosną, nie tylko ze względu na jej prozdrowotne właściwości. To rewelacyjny produkt, który możesz wykorzystać w kuchni. Podpowiadamy, co zrobić z pokrzywy.
Produkty -
Kwaśny przysmak z lasu. Jak wykorzystać szczawik zajęczy?
Niektórzy mylą go z koniczyną, a inni wręcz mówią o nim „leśna koniczynka”. Co to jest szczawik zajęczy i jak go wykorzystać w kuchni?
Produkty -
Napój z babki jajowatej odchudza i poprawia trawienie. Pij go każdego dnia
Z nasion babki jajowatej można zrobić kisielowaty napój i pić go codziennie, albo dodawać kilka łyżek do ulubionych potraw. Hamuje apetyt i „czyści” jelita ze złogów. Dowiedz się, dlaczego jeszcze warto pić ten napój.
OdchudzanieProduktyMonika Witkowska
-
Prosty pomysł na energetyczne śniadanie. Potrzebujesz tylko trzech składników
Słodkie, sycące i zdrowe. Czy takie połączenie jest możliwe? Jak najbardziej! Zjedz na śniadanie kanapkę z tymi dwoma dodatkami.
Produkty -
Co zrobić z awokado? 7 sprawdzonych pomysłów na dania z awokado
Kochasz awokado, ale brakuje ci pomysłów, jak je wykorzystać? Wypróbuj jeden z naszych sprawdzonych przepisów z awokado w roli głównej lub wykorzystanym jako dodatek.
Produkty -
Sprawdzony przepis na syrop z mniszka lekarskiego. Jak zrobić miód mniszkowy?
Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy łąki pokrywa żółto kwitnący mniszek lekarski, potocznie nazywany też mleczem. Jak zrobić z niego pyszny syrop o leczniczych właściwościach? Wykorzystaj sprawdzony przepis na syrop z mniszka...
Produkty -
Idealny tatar wołowy. Wypróbuj przepis uczestnika MasterChefa
Lubisz mięso? Tatar wołowy to mięsny klasyk! Jak idealnie przyrządzić surowe mięso, zdradza Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na tatar wołowy specjalnie dla „Wprost”.
ProduktyKatarzyna Świerczyńska
-
Płatki owsiane na śniadanie? To nie musi być owsianka!
Płatki owsiane warto jeść codziennie, ale co zrobić, jeśli nie przepadasz za tradycyjną owsianką? Sprawdź, do jakich śniadaniowych dań można dodać płatki owsiane.
Produkty -
Lubisz makaron, ale nie możesz lub nie chcesz jeść glutenu? Poznaj makaron z zielonego groszku
Makaron to jedno z łatwiejszych do przyrządzenia dań. Wiele osób ze względów zdrowotnych unika jednak glutenu zawartego w zwykłym makaronie z pszenicy. Ciekawym pomysłem są makarony z roślin strączkowych w tym makaron z zielonego...
ProduktyMonika Witkowska