-
Majonez z wody po cieciorce. Jak zrobić najprostszy majonez bez jajek?
Ten majonez zawsze wychodzi, a zdaniem wielu, to najlepsza wersja wegańskiego majonezu bez jajek. Sekretem jest jeden składnik: aquafaba, czyli woda po cieciorce.
Produkty -
W którą stronę mieszać ciasto, żeby nie było zakalca? Jest naukowa odpowiedź
Dawniej babcie powtarzały, żeby ucierać ciasto w jedną stronę, bo inaczej wyjdzie zakalce. Okazuje się, że miały rację! Dlaczego? To wyjaśniła prof. Katarzyna Siuzdak.
Produkty -
Szybki przepis na meksykańską quesadillę. Zrobisz ją z gotowej tortilli
Kuchnia meksykańska jest pełna kolorów i smaków. Pożywna quesadilla bez wątpienia pomoże ożywić wiosenne menu. Robi się ją szybko – wystarczy, że wykorzystasz gotową tortillę.
-
Śledzie można podać na wiele sposobów. Tak przygotowują śledzia Ania Starmach i Ewa Wachowicz
Śledzie to popularne ryby, które są też jedną z częściej przygotowywanych potraw postnych. Warto często po nie sięgać, ponieważ zawierają więcej witaminy D i kwasów omega-3 niż karp i łosoś. Polecamy dwa sprawdzone przepisy na dania ze...
ProduktyAleksandra Zalewska-Stankiewicz
-
Co zrobić z komosy ryżowej? Ta sałatka pomoże schudnąć i obniżyć cholesterol
Komosa ryżowa (quinoa) to jeden z produktów zaliczanych do superżywności. Jest naturalnie bezglutenowa, łatwa w przyrządzeniu i bardzo zdrowa. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę z quinoa.
Produkty -
Jak przygotować warzywa do sałatki jarzynowej? Patenty na wyjątkową sałatkę z jarzyn
Gotowane warzywa, jajka i majonez – oto królowa polskich sałatek. Jak zrobić idealną sałatkę warzywną? Sprawdź, jak przygotować warzywa, aby były pełne smaku.
Produkty -
Efektowna i zdrowa! Wiosenna sałatka na puree z zielonego groszku
Jest kolorowa, efektowna i pełna witamin. Możesz ją podać na przyjęciu albo zrobić tylko dla siebie. Ta wiosenna sałatka doda energii i co ważne, robi się ją łatwo i szybko.
Składniki odżywcze -
To najzdrowsza sałatka z jajek. Zrobisz ją w 15 minut
Sałatka jajeczna sprawdzi się na śniadanie, kolację, na przyjęcie albo jako dodatek na kanapki. My proponujemy zdrowy przepis, gdzie główną rolę obok jajek grają awokado i sos jogurtowy.
Produkty -
Sernik bez spodu z białą czekoladą. Wyjątkowy przepis na domowe ciasto
Nic tak nie smakuje, jak dobre, domowe ciasto. Dziś polecamy tradycyjny sernik, ale w nieco innym wydaniu. Sekretem jest dodatek białej czekolady.
Produkty -
Najszybszy sos do jajek. Wystarczy, że masz w domu dwa składniki
Jajka podane z sosem zyskują na smaku. Jeśli wydaje ci się, że zrobienie takiego sosu jest trudne i pracochłonne – nic bardziej mylnego. Zdradzamy, jak zrobić najprostszy i najszybszy sos do jajek.
Produkty -
Zdrowie i nostalgia na talerzu. Przypomnij sobie zasmażane buraczki
Burak to warzywo łatwo dostępne i bardzo zdrowe. Szukając nowych pomysłów na dania z buraka, nie zapominajmy o smaku dzieciństwa – zasmażanych buraczkach, które w towarzystwie ziemniaków i kotleta mielonego tworzyły uwielbiany przez...
ProduktyMonika Witkowska
-
Nocna owsianka czyli śniadaniowy hit dla zabieganych. Jak ją zrobić?
Nocna owsianka to patent znany od lat. Jej nazwa wzięła się stąd, że ta owsianka dosłownie – sama robi się w nocy. To świetne rozwiązanie dla osób, które chcą zjeść zdrowe śniadanie, a rano nie mają czasu na jego przyrządzanie.
Produkty -
Zdrowy, tani i pyszny deser. Wystarczy mieć jabłka i płatki owsiane
Zdrowe odżywianie nie oznacza konieczności rezygnacji z pysznych deserów. Jabłka i płatki owsiane, to produkty, które każdy ma w domu, są łatwo dostępne, tanie i zdrowe. Polecamy jabłka zapiekane pod pierzynką z płatków owsianych –...
ProduktyMonika Witkowska
-
Sezon na czosnek niedźwiedzi. Wypróbuj najlepszy przepis na pesto z czosnku niedźwiedziego
Nazywany cebulą czarownic albo czosnkiem cygańskim. Liście czosnku przypominają liście konwalii, ale ich aromatu nie da się z niczym pomylić. Na wiosnę przygotuj z nich obłędnie pyszne i zdrowe pesto.
Produkty -
Kasza gryczana jest zalecana w diecie cukrzyków, ale nie tylko. Lepsza palona czy biała?
Kasza gryczana ma niski indeks glikemiczny. Zalecana jest cukrzykom i osobom, które muszą kontrolować poziom cukru we krwi. Ma też szereg innych prozdrowotnych właściwości. Jest tania i nie wymaga czasu, żeby ją przygotować. Dowiedz się,...
ProduktyMonika Witkowska
-
Jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Poznaj cztery kulinarne triki
Puree ziemniaczane to proste danie, które można zmienić w prawdziwą kulinarną perełkę. Sprawdź, jakie dodatki sprawią, że twoje puree będzie perfekcyjne.
Produkty -
Jak zrobić domowy kisiel? Prosty, tani i zdrowy deser zrobisz w 10 minut
Domowy kisiel to jeden z tych deserów, które często robiły nasze babcie: prosty, smaczny, tani i przede wszystkim – bardzo zdrowy.
Produkty -
Obniżają poziom cholesterolu w naturalny sposób! Jedz boczniaki
Boczniaki to powszechnie występujące grzyby, dostępne przez cały rok, a jednocześnie niezwykle zdrowe. Ze względu na zawartość lowastatyny mają udowodnione działanie obniżające poziom „złego” cholesterolu (LDL). Włącz boczniaki do swojej...
ProduktyMonika Witkowska
-
Sardynki zmniejszają ryzyko osteoporozy. Zrób z nich pastę na kanapki
Według naukowców za stan naszych kości odpowiadają czynniki genetyczne i hormonalne, na które nie mamy wpływu, jak i takie, które od nas zależą – odżywianie i aktywność fizyczna. Sardynki w puszce to produkt, który dostarcza wapnia i...
ProduktyMonika Witkowska
-
Ziemniaki nie muszą być nudne! Jak zrobić zielone puree?
Zielone puree z ziemniaków to nie tylko sposób na dodanie kolorów na talerzu, ale też podniesienie wartości odżywczych posiłku. Sprawdź, jak zrobić zielone puree z ziemniaków.
Produkty -
To prawdopodobnie najlepszy sposób na zagęszczenie zupy krem. Potrzebujesz ziemniaki, cebulę i białe wino
Sposobów na zagęszczenie kremowej zupy jest wiele, ale idziemy o zakład, że ten pobije na głowę wszystkie inne, które znasz. Sekretem są trzy składniki: ziemniaki, cebula i białe wino.
Produkty