-
Zachowaj dynię na zimę. Jak zrobić puree z dyni w słoikach?
Mus dyniowy czy inaczej – puree z dyni – jest podstawą wielu dań. Dlatego warto mieć słoiki z tak przygotowaną dynią zawsze pod ręką. Wypróbuj prosty przepis na dyniowe puree.
Produkty -
Opieńki – jak je rozpoznać? Do czego wykorzystać te grzyby?
Opieńki to późne grzyby, które w polskich lasach można znaleźć w październik. Rosną w gromadach, najczęściej na pniach ściętych drzew. Zdaniem wielu grzybiarzy są jednymi z najsmaczniejszych. Podpowiadamy, gdzie ich szukać i co z nimi...
ProduktyAlicja Kowalczyk -
Miękkie i pachnące ciasteczka z dyni. Idealne na jesienne dni
To jeden z najlepszych przepisów na dyniowe ciastka. Są idealnie mięciutkie, pachną cynamonem lub przyprawą piernikową. Zrobisz je w pół godziny.
Produkty -
Co zrobić z dyni? 6 wyjątkowych przepisów, w tym jeden tylko dla dorosłych
Masz dynię i nie wiesz, co z nią zrobić? Zajrzyj do naszej dyniowej galerii. To 6 pomysłów na to, jak wykorzystać dynię w kuchni. To m.in. przepis na zupę dyniową z nietypowym dodatkiem oraz na... nalewkę z dyni.
Produkty -
Prosta sałatka z dyni i szpinaku. Zrobisz ją w pół godziny
Sałatka z dyni to zdrowy pomysł na kolację, dodatek do obiadu albo drugie śniadanie. Z powodzeniem możesz poczęstować nią gości, bo pięknie prezentuje się na stole.
Składniki odżywcze -
Dania z gruszką w roli głównej, czyli jesień na talerzu
Wśród jesiennych owoców wymienić należy gruszki – zielone, soczyste i pełne witamin powinny być elementem naszej diety w pierwszych, chłodnych miesiącach. Jakie dania można przygotować z gruszek?
ŻywienieWideo -
Wypróbuj przepis na aksamitną zupę z dyni. Tajemnica tkwi w tym składniku
Dynia króluje jesienią na stołach. Zupę z dyni można przyrządzić na wiele sposobów. Wiele zależy od rodzaju dyni oraz dodatków. My proponujemy przepis z wykorzystaniem dyni hokkaido z dodatkiem marchewki i kaszy manny. Jest niezwykle...
Składniki odżywcze -
Przepis na rozgrzewającą zupę z dyni. Ten dodatek cię zaskoczy
Zupę z dyni można przygotować na wiele sposobów. Jest jeden składnik, który doda jej aksamitności i pogłębi smak. I jest bardzo zdrowy!
Składniki odżywczeProdukty -
Zielarka o modzie na muchomora czerwonego: Tworzy się jakiś hermetyczny kult
– Tworzy się jakiś hermetyczny kult – mówi ekspertka zielarstwa Edyta Bodnar o zwolennikach jedzenia muchomorów czerwonych. W ostatnim czasie głośno było o wpisie influencerki, która pochwaliła się, że zamierza spróbować tego grzyba....
Bezpieczeństwo żywnościKatarzyna Świerczyńska -
Trzy pomysły na zdrowe koktajle ze śliwek. Idealne na śniadanie
Na straganach i w warzywniakach wciąż królują śliwki, choć to ostatni moment na wykorzystanie dojrzałych i słodkich węgierek. Można z nich zrobić zdrowe koktajle.
Produkty -
Co dodać do jesiennej owsianki? Wypróbuj najlepsze sezonowe produkty
Owsianka to jeden z najbardziej uniwersalnych i zdrowych pomysłów na śniadanie. To danie nie musi być nudne! Sprawdź, co dodać do owsianki jesienią.
Diety -
Co zrobić, żeby suszone grzyby nie straciły swojego zapachu? Wypróbuj ten sposób
Suszone grzyby są składnikiem wielu tradycyjnych polskich dań. Wielu z nas zapach suszonych grzybów kolarzy z wigilijną kolacją. Co zrobić, żeby grzyby na długo zachowały swój wspaniały aromat. Wypróbuj sprawdzony przepis!
Żywienie -
Sprawdzony przepis na grzyby w occie. Jakie grzyby można marynować?
Grzybki w occie to jedna ze sztandarowych polskich przekąsek. Jak marynować grzyby i jakie grzyby najlepiej wybrać? I czy to prawda, że ocet „zabija toksyny” w grzybach trujących? Odpowiadamy i podajemy sprawdzony przepis na grzyby w occie.
Bezpieczeństwo żywności -
Chcesz w zimę przyrządzić pyszne tagiatelle z grzybami? Zawekuj teraz grzyby
Sezon grzybowy w pełni, można do woli delektować się daniami z grzybów. Tym, którzy potrawy z grzybów chcą jeść przez cały rok, podpowiadamy, jak pyszny sos grzybowy zamknąć w słoiku. Wypróbuj przepis.
Żywienie -
Dynia jest zdrowa i smaczna. Dodaj ją do leniwych klusków
Kluski leniwe z dodatkiem puree z dyni to proste i bardzo smaczne jesienne danie, które przygotowuje się w zaledwie kilka chwil. Ci, którzy często jedzą leniwe, zachwycą się ich delikatnym, lekko słodkawym smakiem, gdy dodamy do nich...
Żywienie -
3 przepisy na pyszną kawę, którą z łatwością przygotujesz w domu
Lubisz kawę, ale nie zawsze masz czas wypić ją w ulubionym miejscu „na mieście”? Nic straconego! Wypróbuj te 3 przepisy, dzięki którym poczujesz się jak prawdziwy barista.
Żywienie -
Idealne jabłka na szarlotkę. Co zrobić, jeśli jabłka wyszły za rzadkie?
Szarlotka to jedno z najzdrowszych i najlepszych jesiennych ciast. Jak uratować jabłka na szarlotkę, jeśli wyszły zbyt rzadkie? Ten sposób znały już nasze babcie.
Produkty -
Jak zrobić grzybowe cappuccino? Wyśmienity przepis na hit jesieni
Jeśli po grzybobraniu brakuje ci pomysłów na kreatywne wykorzystanie grzybów, spróbuj przygotować wykwintny i wyjątkowo aromatyczny krem, który z powodzeniem może konkurować z tradycyjnym cappuccino.
ŻywienieWideo -
Zdrowy przepis na budyń z dyni. Zrobisz go w kilkanaście minut
Wystarczy dynia i kilka składników, aby zrobić ten zdrowy deser. Budyń dyniowy to także idealna opcja na zdrową przekąskę w ciągu dnia.
ProduktyOdchudzanie -
Siedzuń sosnowy to smaczny grzyb o leczniczym działaniu. Jak go przyrządzić?
Jeszcze nie tak dawno był pod ochroną, dziś można go legalnie zbierać. Siedzuń sosnowy jest jednym ze smaczniejszych grzybów, ale ma też lecznicze właściwości.
ProduktySkładniki odżywcze -
Sezon na kasztany. Przepis na krem z kasztanów z mlekiem kokosowym
Przepisem na zupę krem z kasztanów podzielił się kucharz Michał Biernat z restauracji Dwór Korona Karkonoszy.
Składniki odżywcze