-
Prosty trik na błyskawiczne ciasto drożdżowe. Wyrośnie 2 razy szybciej
Przygotowanie ciasta drożdżowego niestety nie należy do najkrótszych czynności, ponieważ trzeba żmudnie czekać, aż wyrośnie. Co zrobić, żeby stało się to w tempie ekspresowym?
Żywienie
Joanna Biegaj
-
Ciasto owocowe na kefirze. Możesz dodać dowolne owoce
Ciasto na kefirze jest delikatne, ładnie wyrasta i robi się je bardzo łatwo. Do takiego ciasta możesz wykorzystać dowolne sezonowe owoce.
Produkty
-
Jagodzianki z dużą ilością jagód. Sprawdzony przepis
Miękkie, pachnące i pełne soczystych jagód. Takie są jagodzianki z tego przepisu. Najlepiej zrobić je teraz, ze świeżych owoców, kiedy sezon na jagody w pełni.
Produkty
-
Chipsy ze skórek z bobu. Dowiedz się, jak przygotować zdrową przekąskę
Trwa sezon na bób. To niezwykle zdrowe warzywo, za którym wiele osób przepada. Nie wszyscy jedzą bób ze skórką. Jednak skórek nie warto wyrzucać. Można zrobić z nich pyszne chipsy. Wypróbuj prosty przepis.
Produkty
Monika Witkowska
-
Konfitura z młodych orzechów włoskich jest pyszna i zdrowa. Sprawdź, jak ją przygotować
Orzechy włoskie są często wykorzystywane w kuchni. To popularny dodatek do deserów i ciast. Niewiele osób jednak wie, że można z nich zrobić również konfiturę. Najlepsza wychodzi, gdy sięgniemy po młode, niedojrzałe owoce. Podpowiadamy,...
Żywienie
Paulina Cywka
-
Chcesz w ekspresowym tempie zrzucić 2 kilogramy? Pomoże ci herbatka baletnicy
Herbatka baletnicy to napar z dwóch ziół, który wspomaga trawienie i ma działanie przeczyszczające. Działa też odwadniająco, dzięki czemu w ekspresowym tempie, można obniżyć wagę. Ma też inne prozdrowotne właściwości, ale nie powinno się...
OdchudzanieProdukty
Monika Witkowska
-
Kultowe ciastka z maszynki. Z tym przepisem będą smakowały jak za dawnych lat
Kruche ciasteczka robione w maszynce do mięsa kiedyś były hitem na polskich stołach. Są idealne na każdą okazję, będą się nimi zajadać zarówno dzieci, jak i dorośli. Sprawdźcie, jak zrobić takie kruche ciastka z maszynki.
Żywienie
Joanna Biegaj
-
Ten napar wzmacnia organizm i przyspiesza odchudzanie. Pij go codziennie
Jagody goji, z których proponujemy przyrządzić napar, określane są mianem superżywności. Są pełne witamin, składników mineralnych i innych cennych dla organizmu substancji. Ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na pracę mózgu,...
OdchudzanieProdukty
Monika Witkowska
-
Jak zrobić idealny dżem truskawkowy? Sekretem jest jeden składnik
Kupne dżemy nigdy nie będą tak dobre, jak te przyrządzone samodzielnie. Szczyt sezonu na truskawki powoli dobiega końca, więc to ostatni dzwonek, aby wykorzystać te owoce i zrobić z nich pyszny dżem.
Produkty
-
Orzeźwiający sok arbuzowy. Aby go zrobić wystarczy zwykły blender
Sok arbuzowy to efektowny napój, który zrobisz w kilka chwil. Nie potrzebujesz żadnych finezyjnych wyciskarek czy sokowirówek. Wystarczy zwykły blender.
Produkty
-
Sprawdzony przepis na pierogi z jagodami. Tak smakują wakacje
Nie ma chyba bardziej letniego, wakacyjnego dania, niż tradycyjne pierogi z jagodami. Ich zrobienie jest odrobinę pracochłonne, ale wcale nie wymaga wielkiej wprawy.
Produkty
-
Włoski ser i pieczone pomidory. Zakochacie się w tym prostym daniu
Nie masz pomysłu, jak wykorzystać włoską burratę? Podaj ją w towarzystwie pieczonych żółtych pomidorków i oliwy bazyliowej. – Niebo w gębie! – zachwala Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który...
Produkty
Katarzyna Świerczyńska
-
Zielone orzechy włoskie w zalewie oczyszczają organizm z toksyn. Wypróbuj przepis
Zależnie od pogody zielone orzechy włoskie zbiera się na przełomie czerwca i lipca. Orzech musi być miękki. Stopień dojrzewania sprawdzimy, wbijając dużą igłę lub wykałaczkę w owoc. Jeśli po przebiciu na wylot zacznie wyciekać sok –...
Produkty
Monika Witkowska
-
Przepis na ten deser bije na TikToku rekordy popularności. Cafe Affogato jest idealne na upały
Caffe Affogato to lody zatopione w kawie, a konkretnie w espresso. Przepis na ten deser pochodzi z Włoch, a nazwa wzięła się od czasownika affogare, który znaczy zatopić. Pokochają go z pewnością miłośnicy kawy, bo właśnie na niej opiera...
ProduktySkładniki odżywcze
Monika Witkowska
-
Trwa sezon na młode ziemniaki. Wypróbuj przepis na zdrową przekąskę z ziemniaków
Trwa sezon na młode ziemniaki, które mają szereg cennych dla zdrowia właściwości. Pod ich skórką kryje się bogactwo witamin i minerałów. Są niskokaloryczne i nie powinny się ich obawiać osoby, które dbają o linię, ani te, które się...
Produkty
Monika Witkowska
-
Jak zrobić syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu? Przepis do wykorzystania właśnie teraz
Jeśli chcecie zrobić syrop z zielonych orzechów i miodu to właśnie teraz jest najlepszy czas na to. Przygotowanie go wymaga niewiele pracy, a wasz organizm będzie wam naprawdę wdzięczny.
Żywienie
Joanna Biegaj
-
Filet z kurczaka na obiad. To danie przygotujesz w pół godziny
Nie masz pomysłu na zdrowy, lekki obiad? Sięgnij po filet z kurczaka. To wartościowe mięso, które łatwo i szybko można przyrządzić na różne sposoby. Smak dania zmienia się radykalnie, w zależności od przypraw, które dodasz do mięsa....
ProduktyOdchudzanie
Monika Witkowska
-
Gofry wyjdą lepsze niż te kupione nad morzem. Cały sekret tkwi w jednym składniku
Gofry kojarzą się przede wszystkim z pyszną przekąską, którą można kupić w budkach nad morzem. Znamy jednak sposób, żeby te domowe były jeszcze lepsze od tych nadmorskich. I wcale nie chodzi o dodatki w postaci bitej śmietany czy owoców.
Żywienie
Joanna Biegaj
-
Ciasto „styropian”, czyli sernik bez sera. Przepis bije rekordy popularności w internecie
Czy możliwe jest upieczenie sernika bez sera? Okazuje się, że tak. Ser zastępuje w przepisie jogurt typu greckiego. Przepis na ciasto „styropian” przypadł do gustu internautom. Wypróbuj go!
Produkty
-
Jak zrobić domowy ocet truskawkowy? Są dwa sposoby
Ocet truskawkowy ma piękny kolor i jest pełen wartości odżywczych. Można go stosować w kuchni, jak inne octy, można też pić z wodą dla zdrowia.
Produkty
-
Czym jest legumina i jak ją przygotować? Zapomniany deser naszych babć wraca do łask
Legumina to tradycyjny deser, który często serwowały nasze babcie. Jest prosty i niezwykle smaczny, jednak nieco zapomniany. Tłumaczymy, czym dokładnie jest legumina i w jaki sposób ją przyrządzić.
Żywienie
Joanna Biegaj