-
Dania z gruszką w roli głównej, czyli jesień na talerzu
Wśród jesiennych owoców wymienić należy gruszki – zielone, soczyste i pełne witamin powinny być elementem naszej diety w pierwszych, chłodnych miesiącach. Jakie dania można przygotować z gruszek?
Żywienie Wideo -
Wypróbuj przepis na aksamitną zupę z dyni. Tajemnica tkwi w tym składniku
Dynia króluje jesienią na stołach. Zupę z dyni można przyrządzić na wiele sposobów. Wiele zależy od rodzaju dyni oraz dodatków. My proponujemy przepis z wykorzystaniem dyni hokkaido z dodatkiem marchewki i kaszy manny. Jest niezwykle...
Składniki odżywcze -
Przepis na rozgrzewającą zupę z dyni. Ten dodatek cię zaskoczy
Zupę z dyni można przygotować na wiele sposobów. Jest jeden składnik, który doda jej aksamitności i pogłębi smak. I jest bardzo zdrowy!
Składniki odżywczeProdukty -
Zielarka o modzie na muchomora czerwonego: Tworzy się jakiś hermetyczny kult
– Tworzy się jakiś hermetyczny kult – mówi ekspertka zielarstwa Edyta Bodnar o zwolennikach jedzenia muchomorów czerwonych. W ostatnim czasie głośno było o wpisie influencerki, która pochwaliła się, że zamierza spróbować tego grzyba....
Bezpieczeństwo żywnościKatarzyna Świerczyńska
-
Trzy pomysły na zdrowe koktajle ze śliwek. Idealne na śniadanie
Na straganach i w warzywniakach wciąż królują śliwki, choć to ostatni moment na wykorzystanie dojrzałych i słodkich węgierek. Można z nich zrobić zdrowe koktajle.
Produkty -
Co dodać do jesiennej owsianki? Wypróbuj najlepsze sezonowe produkty
Owsianka to jeden z najbardziej uniwersalnych i zdrowych pomysłów na śniadanie. To danie nie musi być nudne! Sprawdź, co dodać do owsianki jesienią.
Diety -
Co zrobić, żeby suszone grzyby nie straciły swojego zapachu? Wypróbuj ten sposób
Suszone grzyby są składnikiem wielu tradycyjnych polskich dań. Wielu z nas zapach suszonych grzybów kolarzy z wigilijną kolacją. Co zrobić, żeby grzyby na długo zachowały swój wspaniały aromat. Wypróbuj sprawdzony przepis!
Żywienie -
Sprawdzony przepis na grzyby w occie. Jakie grzyby można marynować?
Grzybki w occie to jedna ze sztandarowych polskich przekąsek. Jak marynować grzyby i jakie grzyby najlepiej wybrać? I czy to prawda, że ocet „zabija toksyny” w grzybach trujących? Odpowiadamy i podajemy sprawdzony przepis na grzyby w occie.
Bezpieczeństwo żywności -
Chcesz w zimę przyrządzić pyszne tagiatelle z grzybami? Zawekuj teraz grzyby
Sezon grzybowy w pełni, można do woli delektować się daniami z grzybów. Tym, którzy potrawy z grzybów chcą jeść przez cały rok, podpowiadamy, jak pyszny sos grzybowy zamknąć w słoiku. Wypróbuj przepis.
Żywienie -
Dynia jest zdrowa i smaczna. Dodaj ją do leniwych klusków
Kluski leniwe z dodatkiem puree z dyni to proste i bardzo smaczne jesienne danie, które przygotowuje się w zaledwie kilka chwil. Ci, którzy często jedzą leniwe, zachwycą się ich delikatnym, lekko słodkawym smakiem, gdy dodamy do nich...
Żywienie -
3 przepisy na pyszną kawę, którą z łatwością przygotujesz w domu
Lubisz kawę, ale nie zawsze masz czas wypić ją w ulubionym miejscu „na mieście”? Nic straconego! Wypróbuj te 3 przepisy, dzięki którym poczujesz się jak prawdziwy barista.
Żywienie -
Idealne jabłka na szarlotkę. Co zrobić, jeśli jabłka wyszły za rzadkie?
Szarlotka to jedno z najzdrowszych i najlepszych jesiennych ciast. Jak uratować jabłka na szarlotkę, jeśli wyszły zbyt rzadkie? Ten sposób znały już nasze babcie.
Produkty -
Jak zrobić grzybowe cappuccino? Wyśmienity przepis na hit jesieni
Jeśli po grzybobraniu brakuje ci pomysłów na kreatywne wykorzystanie grzybów, spróbuj przygotować wykwintny i wyjątkowo aromatyczny krem, który z powodzeniem może konkurować z tradycyjnym cappuccino.
Żywienie Wideo -
Zdrowy przepis na budyń z dyni. Zrobisz go w kilkanaście minut
Wystarczy dynia i kilka składników, aby zrobić ten zdrowy deser. Budyń dyniowy to także idealna opcja na zdrową przekąskę w ciągu dnia.
ProduktyOdchudzanie -
Siedzuń sosnowy to smaczny grzyb o leczniczym działaniu. Jak go przyrządzić?
Jeszcze nie tak dawno był pod ochroną, dziś można go legalnie zbierać. Siedzuń sosnowy jest jednym ze smaczniejszych grzybów, ale ma też lecznicze właściwości.
ProduktySkładniki odżywcze -
Sezon na kasztany. Przepis na krem z kasztanów z mlekiem kokosowym
Przepisem na zupę krem z kasztanów podzielił się kucharz Michał Biernat z restauracji Dwór Korona Karkonoszy.
Składniki odżywcze -
Jak nie zatruć się domowymi przetworami? Sprawdź rady ekspertów GIS
Koniec lata i jesień to idealny czas na przetwory. Warto jednak pamiętać o zasadach, które sprawią, że produkty zakonserwowane w domowych warunkach będą bezpieczne.
Bezpieczeństwo żywności -
Jak wykorzystać lawendę w kuchni? Przepisy na lawendowy syrop i cukier z lawendą
Czy można jeść lawendę? Oczywiście, choć jej charakterystyczny smak nie każdemu przypadnie do gustu. Lawenda słynie z właściwości uspokajających i pomagających na dobry sen. Można z niej zrobić pyszny syrop albo aromatyczny cukier.
Produkty -
Jak zrobić zdrowe lizaki lodowe z... arbuza? 3 banalnie proste przepisy
Król lata – arbuz – ma więcej likopenu niż pomidory, reguluje ciśnienie, jest niskokaloryczny, w ponad 90 proc. składa się z wody, a dzięki zawartej w nim cytrulinie wzmaga potencję i działa jak naturalna... Viagra. Latem wyśmienicie...
Żywienie Wideo -
Powidła śliwkowe bez cukru. To najzdrowszy i bardzo prosty przepis
Są bogate w antyoksydanty, błonnik i potas. Powidła śliwkowe są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. I można je przyrządzić bez grama cukru.
Składniki odżywczeProdukty -
Śliwki – owocowi pogromcy cholesterolu, z których można zrobić... zdrową Nutellę!
Z wierzchu są niebieskawe, a w środku – dla kontrastu – mniej lub bardziej żółte. Zawarty w nich błonnik zwiększa objętość w żołądku i sprawia, że szybko stajemy się syci. Lepiej jednak nie popijać ich wodą. Doskonale sprawdzą się za to...
ŻywienieSkładniki odżywcze Wideo