-
Opieńki w sosie pomidorowym. Przepis na pyszne danie na zimę
Nie wiesz, co zrobić z opieńkami? Zapasteryzuj je w sosie pomidorowym! To wyjątkowy przepis na zachowanie tych grzybów na zimę.
Produkty -
Jak wykorzystać obierki z jabłek? Ze skórek zrobisz susz, kompot, ocet i nie tylko
Po zrobieniu szarlotki zostały ci obierki z jabłek? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj! Skórki z jabłek są nieocenionym źródłem witamin i błonnika. I można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne skarby. Zdrowe, zaskakująco dobre i w...
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Zachowaj dynię na zimę. Jak zrobić puree z dyni w słoikach?
Mus dyniowy czy inaczej – puree z dyni – jest podstawą wielu dań. Dlatego warto mieć słoiki z tak przygotowaną dynią zawsze pod ręką. Wypróbuj prosty przepis na dyniowe puree.
Produkty -
Opieńki – jak je rozpoznać? Do czego wykorzystać te grzyby?
Opieńki to późne grzyby, które w polskich lasach można znaleźć w październik. Rosną w gromadach, najczęściej na pniach ściętych drzew. Zdaniem wielu grzybiarzy są jednymi z najsmaczniejszych. Podpowiadamy, gdzie ich szukać i co z nimi...
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Miękkie i pachnące ciasteczka z dyni. Idealne na jesienne dni
To jeden z najlepszych przepisów na dyniowe ciastka. Są idealnie mięciutkie, pachną cynamonem lub przyprawą piernikową. Zrobisz je w pół godziny.
Produkty -
Co zrobić z dyni? 6 wyjątkowych przepisów, w tym jeden tylko dla dorosłych
Masz dynię i nie wiesz, co z nią zrobić? Zajrzyj do naszej dyniowej galerii. To 6 pomysłów na to, jak wykorzystać dynię w kuchni. To m.in. przepis na zupę dyniową z nietypowym dodatkiem oraz na... nalewkę z dyni.
Produkty -
Prosta sałatka z dyni i szpinaku. Zrobisz ją w pół godziny
Sałatka z dyni to zdrowy pomysł na kolację, dodatek do obiadu albo drugie śniadanie. Z powodzeniem możesz poczęstować nią gości, bo pięknie prezentuje się na stole.
Składniki odżywcze -
Dania z gruszką w roli głównej, czyli jesień na talerzu
Wśród jesiennych owoców wymienić należy gruszki – zielone, soczyste i pełne witamin powinny być elementem naszej diety w pierwszych, chłodnych miesiącach. Jakie dania można przygotować z gruszek?
Żywienie Wideo -
Wypróbuj przepis na aksamitną zupę z dyni. Tajemnica tkwi w tym składniku
Dynia króluje jesienią na stołach. Zupę z dyni można przyrządzić na wiele sposobów. Wiele zależy od rodzaju dyni oraz dodatków. My proponujemy przepis z wykorzystaniem dyni hokkaido z dodatkiem marchewki i kaszy manny. Jest niezwykle...
Składniki odżywcze -
Przepis na rozgrzewającą zupę z dyni. Ten dodatek cię zaskoczy
Zupę z dyni można przygotować na wiele sposobów. Jest jeden składnik, który doda jej aksamitności i pogłębi smak. I jest bardzo zdrowy!
Składniki odżywczeProdukty -
Zielarka o modzie na muchomora czerwonego: Tworzy się jakiś hermetyczny kult
– Tworzy się jakiś hermetyczny kult – mówi ekspertka zielarstwa Edyta Bodnar o zwolennikach jedzenia muchomorów czerwonych. W ostatnim czasie głośno było o wpisie influencerki, która pochwaliła się, że zamierza spróbować tego grzyba....
Bezpieczeństwo żywnościKatarzyna Świerczyńska
-
Trzy pomysły na zdrowe koktajle ze śliwek. Idealne na śniadanie
Na straganach i w warzywniakach wciąż królują śliwki, choć to ostatni moment na wykorzystanie dojrzałych i słodkich węgierek. Można z nich zrobić zdrowe koktajle.
Produkty -
Co dodać do jesiennej owsianki? Wypróbuj najlepsze sezonowe produkty
Owsianka to jeden z najbardziej uniwersalnych i zdrowych pomysłów na śniadanie. To danie nie musi być nudne! Sprawdź, co dodać do owsianki jesienią.
Diety -
Co zrobić, żeby suszone grzyby nie straciły swojego zapachu? Wypróbuj ten sposób
Suszone grzyby są składnikiem wielu tradycyjnych polskich dań. Wielu z nas zapach suszonych grzybów kolarzy z wigilijną kolacją. Co zrobić, żeby grzyby na długo zachowały swój wspaniały aromat. Wypróbuj sprawdzony przepis!
Żywienie -
Sprawdzony przepis na grzyby w occie. Jakie grzyby można marynować?
Grzybki w occie to jedna ze sztandarowych polskich przekąsek. Jak marynować grzyby i jakie grzyby najlepiej wybrać? I czy to prawda, że ocet „zabija toksyny” w grzybach trujących? Odpowiadamy i podajemy sprawdzony przepis na grzyby w occie.
Bezpieczeństwo żywności -
Chcesz w zimę przyrządzić pyszne tagiatelle z grzybami? Zawekuj teraz grzyby
Sezon grzybowy w pełni, można do woli delektować się daniami z grzybów. Tym, którzy potrawy z grzybów chcą jeść przez cały rok, podpowiadamy, jak pyszny sos grzybowy zamknąć w słoiku. Wypróbuj przepis.
Żywienie -
Dynia jest zdrowa i smaczna. Dodaj ją do leniwych klusków
Kluski leniwe z dodatkiem puree z dyni to proste i bardzo smaczne jesienne danie, które przygotowuje się w zaledwie kilka chwil. Ci, którzy często jedzą leniwe, zachwycą się ich delikatnym, lekko słodkawym smakiem, gdy dodamy do nich...
Żywienie -
3 przepisy na pyszną kawę, którą z łatwością przygotujesz w domu
Lubisz kawę, ale nie zawsze masz czas wypić ją w ulubionym miejscu „na mieście”? Nic straconego! Wypróbuj te 3 przepisy, dzięki którym poczujesz się jak prawdziwy barista.
Żywienie -
Idealne jabłka na szarlotkę. Co zrobić, jeśli jabłka wyszły za rzadkie?
Szarlotka to jedno z najzdrowszych i najlepszych jesiennych ciast. Jak uratować jabłka na szarlotkę, jeśli wyszły zbyt rzadkie? Ten sposób znały już nasze babcie.
Produkty -
Jak zrobić grzybowe cappuccino? Wyśmienity przepis na hit jesieni
Jeśli po grzybobraniu brakuje ci pomysłów na kreatywne wykorzystanie grzybów, spróbuj przygotować wykwintny i wyjątkowo aromatyczny krem, który z powodzeniem może konkurować z tradycyjnym cappuccino.
Żywienie Wideo -
Zdrowy przepis na budyń z dyni. Zrobisz go w kilkanaście minut
Wystarczy dynia i kilka składników, aby zrobić ten zdrowy deser. Budyń dyniowy to także idealna opcja na zdrową przekąskę w ciągu dnia.
ProduktyOdchudzanie