-
Najzdrowsza przekąska na lato – jak zrobić guacamole w... 2 minuty?
Awokado ma więcej potasu niż banan, obniża ciśnienie, reguluje poziom cholesterolu, a na dodatek koi nerwy i sprawia, że szybko stajemy się syci. Podpowiadamy jak zamienić je w smaczne guacamole i co zrobić z pestką tej rośliny.
ŻywienieSkładniki odżywczeWideo -
Pierogi ruskie. Pyszne, ale czy zdrowe? Przepis na tradycyjne pierogi
Pierogi ruskie to pracochłonne danie, ale pyszne. Jakie ma wartości odżywcze i czy warto je jeść?
ProduktyŻywienie -
Frytki z batatów – przepis na zdrowszą odmianę popularnej przekąski
Bataty to niezwykle odżywcze, bogate w błonnik, sycące i smaczne warzywa korzeniowe. Czas przygotować z nich... frytki!
ProduktySkładniki odżywcze -
Przepis na francuski klasyk w zdrowszej wersji. Jak zrobić wegański creme brûlée z 4 składników?
14 lipca przypada Święto Narodowe Francji. Z tej okazji prezentujemy prosty sposób na przygotowanie obłędnie smacznego deseru w nieco mniej kalorycznej odsłonie. Palce lizać!
ŻywienieMonika PiorunWideo -
Kleik ryżowy najlepszy na zatrucia pokarmowe. Przepis na kleik
Kleik ryżowy to domowy sposób na zatrucia pokarmowe. Jak go zrobić? Okazuje się, że przepis jest prosty.
ProduktyŻywienie -
Dlaczego podczas upału trzeba uzupełniać elektrolity? Przepis na własny płyn elektrolitowy
Wiele słyszy się o elektrolitach i nawadnianiu. Ale o co właściwie chodzi? Wyjaśniamy kluczowe fakty dotyczące elektrolitów.
Bezpieczeństwo żywności -
Placki bananowe idealne na śniadanie. 3 przepisy, w tym 1 wegański
Placki bananowe to znakomity pomysł na zdrowe i sycące śniadanie. Jak zrobić placuszki bananowe?
Żywienie -
Panna cotta – kultowy deser rodem z Piemontu. Sprawdź, jak go przygotować
Kremowa i gęsta masa śmietankowa, zapach wanilii i słodycz musu truskawkowego... to musi być panna cotta! Sprawdź, jak ją przygotować.
-
Jak zrobić bezglutenowe brownie z... malin? Przepis na deser w wersji FIT
Zdrowa wersja jednego z najpopularniejszych smakołyków na świecie nie wymaga używania cukru, nie zawiera glutenu, jest dużo mniej kaloryczna niż jej tradycyjny odpowiednik, a na dodatek jej smak według niektórych smakoszy jest o niebo...
Składniki odżywczeOdchudzanieMonika PiorunWideo -
Magda Gessler zdradziła przepis na kisiel. To idealny deser na lato!
Jak przygotować pyszny kisiel z czerwonych owoców? Gospodyni „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler zdradziła swój przepis na deser, który jest idealny na lato.
ŻywienieProdukty -
Przepis na aromatyczną francuską zupę cebulową z winem
Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw w każdej kuchni. Jednak czy pokusiłeś się kiedyś o przygotowanie zupy cebulowej?
ProduktySkładniki odżywcze -
Jak ukisić małosolne w... woreczku foliowym? Przepis na hit sezonu ogórkowego
Zapomnij o długotrwałym kiszeniu ogórków w słoikach – nowy sposób na robienie małosolnych „na sucho” pozwala na to, by chrupiącymi małosolnymi zajadać się już nawet po jednej dobie (a nawet krócej). Wystarczy tylko wypróbować metodę,...
Składniki odżywczeŻywienieWideo -
Smaki lata: Knedle z truskawkami w bułce tartej i cynamonie
Poznaj przepis na knedle z truskawkami w bułce tartej i cynamonie, a następnie zaserwuj swojej rodzinie pyszny, letni obiad.
ProduktySkładniki odżywcze -
Chałka: jak zrobić domową chałkę? Sprawdzony przepis
Chałka to bułka posypana kruszonką, która idealnie smakuje do kawy czy kakao. Jak zrobić domową chałkę?
Żywienie -
Prosty, letni obiad: fasolka szparagową z bułką tartą. Przepis
Wystarczy zielona lub żółta fasolka szparagowa, masło i bułka tarta – a przygotujesz smaczne i pożywne danie, które jest letnim klasykiem.
Produkty -
Jak zrobić zdrowszą wersję tiramisu? Wystarczą tylko 3 składniki!
W dosłownym tłumaczeniu nazwa tego włoskiego deseru oznacza: „unieś mnie”, „podnieś na duchu”, „ocknij się” lub... „popraw mi humor” – choć jego konsystencja ma być lekka jak piórko, to w 100 g tradycyjnej wersji tiramisu jest ponad 350...
ŻywienieSkładniki odżywczeMonika PiorunWideo -
Jak cieszyć się smakiem czereśni przez cały rok? Sposoby na suszenie i mrożenie
Czereśnie to bardzo zdrowe i smaczne owoce zbierane latem. Co zrobić, by cieszyć się ich smakiem dłużej? Podpowiadamy sprawdzone pomysły.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Przepis na babeczki – świetny wakacyjny deser na piknik lub kinderbal
Babeczki to pyszne ciastka, które można przygotować na wiele sposobów. Jak zrobić letnie babeczki z owocami?
Żywienie -
Przepis na letni hit sezonu – niskokaloryczny dżem bez cukru z truskawek i... chia
Zapomnij o pełnych cukru marmoladach i słodkich konfiturach! Nowoczesne wersje popularnych przetworów wcale nie wymagają używania kalorycznych dodatków. Wyjaśniamy, jak zrobić banalnie prosty dżem ze składników, które znakomicie się...
ProduktyOdchudzanie -
Bułeczki drożdżowe: 3 przepisy na pyszne bułki z truskawkami i marmoladą
Bułeczki drożdżowe są pyszne i wspaniale smakują na wakacyjny podwieczorek. Sprawdź nasze przepisy!
Żywienie -
Domowa sałatka Cezar z kurczakiem i pysznym dressingiem – przepis
Zastanawiasz się, co zjeść na obiad? Wypróbuj przepis na sałatkę Cezar z kurczakiem i domowym dressingiem.
Składniki odżywczeProdukty