Mąka migdałowa coraz częściej pojawia się w polskich kuchniach. Doskonale nadaje się do przygotowania placków, naleśników, różnego rodzaju ciast i deserów. Dlaczego warto postawić właśnie na ten rodzaj?
Inulina to naturalny prebiotyk z grupy polisacharydów. Wiele osób nie wie o jego istnieniu. A szkoda. Wspomniana substancja ma bowiem sporo cennych właściwości. Sprawdź, na czym dokładnie polega jej supermoc.
Przygotowanie naparu z liści laurowych z dodatkiem jednej szczególnej przyprawy kosztuje grosze, a może zdziałać naprawdę wiele dla naszego zdrowia. Co więcej, pewnie większość z was ma potrzebne składniki w swojej kuchni.
To jedna z najdroższych przypraw na świecie. Wanilia – bo o niej mowa – jest ceniona nie tylko za swoje walory smakowe, ale również właściwości zdrowotne. Sprawdź, jakie korzyści niesie ze sobą jej spożywanie.
Kuchnia koreańska, której nieodłącznym składnikiem jest papryka gochugaru, stała się bardzo popularna w Polsce, a wiele osób robi nawet własne kimchi. Ta intensywnie czerwona, suszona papryczka w płatkach ma ciekawy smak i wiele cennych...
Banan – owoc deficytowy w czasach PRL-u – stał się jedną z ulubionych przekąsek Polaków. Głównie ze względu na swoją maślaną konsystencję, łagodny smak i właściwości – zjedzenie jednego banana pomaga zaspokoić głód i dostarcza energii do...
Borówki na ból brzucha lub biegunkę? Okazuje się, że babcine sposoby mają potwierdzenie naukowe. Naukowcy wykazali, że regularne spożywanie borówek łagodzi objawy żołądkowo – jelitowe. Jaka dawka pomoże na ból brzucha?
Spożywanie pokarmów pochodzenia roślinnego, które zawierają jeden konkretny związek, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia osłabienia. Na liście owoców bogatych we flawonole są jabłka i jeżyny.
Statystyczny Polak każdego roku spożywa 5 kg kiszonej kapusty, a Koreańczyk – 22 kg kimchi. Obie kiszonki mają charakterystyczny smak. Jednak przede wszystkim warto je jeść dla zdrowia – istnieją dowody naukowe, że kiszonki poprawiają...
Złota owsianka nie tylko cudownie smakuje, ale doskonale wpłynie też na wasze zdrowie. Cała tajemnica tkwi w jednym dodatku. Będzie to też dobra propozycja dla osób, które mają ochotę na odrobinę eksperymentowania w kuchni.
Liście kalafiora stały się przedmiotem medialnej dyskusji po tym, jak niektórzy klienci zaczęli je odrywać, aby mniej zapłacić za zakupy. Ale dzięki tej sytuacji kalafior znów wrócił do łask. Sprawdź, dlaczego nie warto odrywać liści...
Wiele osób nie słyszało o istnieniu witaminy U, chociaż termin ten istnieje wśród naukowców od lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku. Ten związek siarki znajduje się przede wszystkim w soku z surowej kapusty, któremu od dawna medycyna...
Jaja kurze zawierają składniki odżywcze, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Co jednak jest lepsze – białko czy żółtko? Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest prosta.
Mięso z jednej strony budzi kontrowersje wśród dietetyków i ekologów, a z drugiej jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów w diecie. Dodatkowo jest bardzo lubiane, szczególnie w Polsce, gdzie ponad 90 proc. osób je mięso. Dowiedz...
Jest słodki, pyszny, a w dodatku bardzo zdrowy. Arbuz może ugasić pragnienie i usprawnić detoksykację organizmu. Ale na tym lista jego zalet się nie kończy.
Płatki i orkiszowe mają ciekawy smak, wyczuwa się w nich orzechową nutę i słodycz. Są bogatszym źródłem białka niż płatki owsiane i mają mniej tłuszczu. Ich jedzenie wspomaga odchudzanie i ma szereg prozdrowotnych właściwości.
Na sklepowych półkach znajdziemy obecnie bardzo wiele gatunków ryżu. Warto dowiedzieć się, do jakich potraw nadają się poszczególne gatunki, aby w pełni wykorzystać ich smak i właściwości. Skorzystaj z naszego przewodnika po świecie ryżu.
Często słyszy się o wielu wspaniałych właściwościach jedzenia szpinaku. Wiedzieliście jednak, że świetnie wpływa na zdrowie jelit, a nawet może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego? Powodów do jedzenia tego warzywa...
Piwo bezalkoholowe dobrze gasi pragnienie. Zawarty w napoju chmiel uspokaja i rozluźnia. Wypite przed snem pozwala zasnąć. Jakie ma jeszcze właściwości i czy wszyscy mogą delektować się tym napojem?
Choć liść laurowy jest głównie kojarzony z przyprawą dodawaną do różnego rodzaju potraw, to można go też wykorzystać w inny sposób. Spróbujcie przygotować napar z liści laurowych, którego picie doskonale wpłynie na wasz organizm.