Nie jest tajemnicą, że dieta może wspomagać proces leczenia wielu chorób. Okazuje się, że jedzenie odpowiednich produktów może złagodzić też objawy endometriozy. Takie wnioski płyną z badań przeprowadzonych przez naukowców z Texas...
Brukiew niezwykle rzadko gości na polskich stołach. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, ile cennych właściwości ma to zapomniane warzywo. Wzmacnia odporność, podkręca metabolizm i reguluje poziom cholesterolu. Zobacz, jak wykorzystać je...
Topinambur z wyglądu przypomina imbir, w smaku – ziemniaki, a botanicznie należy do tego samego rodzaju, co słonecznik. Polecany jest cukrzykom oraz osobom, które chcą schudnąć.
Kiwi to popularny składnik wielu deserów i koktajli. Przed przygotowaniem wskazanych smakołyków zwykle obieramy owoc ze skórki. Czy rzeczywiście tego typu zabieg jest konieczny? Wyjaśniamy.
Ziemniaki truflowe, zwane również chińskimi truflami, nie goszczą na polskich stołach zbyt często. Fioletowe ziemniaki są droższe od odmian białych czy żółtych. Jednak mają więcej cennych właściwości. Wspierają pracę układu...
Do tej pory piłam wodę z cytryną i miętą, ale postanowiłam zastąpić je… bazylią. Wiedziałam, że ta roślina oczyszcza, odświeża i nawilża organizm, jednak intensywność detoksu mnie zaskoczyła.
Większość osób omija pomelo w sklepie szerokim łukiem, nie wiedząc o jego właściwościach odchudzających. Owoc ten wzmacnia też układ odpornościowy, a przy tym jest smaczny!
Mimo że kulinarne fantazje Polaków przełamują coraz więcej granic, wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Tymczasem do wyboru jest wiele zdrowszych i mniej kalorycznych opcji.
Nietolerancja laktozy to zaburzenie trawienne, które rozwija się w wyniku niedoboru lub całkowitego braku enzymu laktazy, niezbędnego do trawienia laktozy. Laktoza to cukier mleczny, który zawierają m.in. mleko krowie i mleko kozie oraz...
Azjaci uwielbiają makaron, a większość z nich nie ma problemów z dodatkowymi kilogramami. Powód? W ich diecie króluje makaron ryżowy. Można dodawać go do zup, sałatek czy past.
Błonnik pokarmowy (włókno pokarmowe) to ważny składnik zdrowej diety, który pomaga zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Nie jest on trawiony przez człowieka – przechodzi przez jelita, czyszcząc je z zalegających resztek...
Orzechy włoskie (Juglans regia) to skarbnica witamin, minerałów i cennych kwasów tłuszczowych, których często brakuje w naszej diecie. Spożywając orzechy włoskie, możemy przeciwdziałać rozwojowi wielu chorób i zadbać o ogólny stan...
Smalec niekoniecznie musi być tłusty i niezdrowy. Jego wersja z fasoli z suszoną śliwką podbiła żołądki nie tylko wegetarian, ale także mięsożerców. Poznaj przepis na pastę, która zmienia zwykłe kanapki w bajeczne przekąski.
To idealna mikstura na ból gardła i infekcje górnych dróg oddechowych. Ocet jabłkowy z dodatkiem malin przygotujesz samodzielnie w domu. Poznaj ten prosty przepis. Cenny w okresie jesienno-zimowym.
Sok z dyni to m.in. źródło błonnika, który pomaga w odchudzaniu oraz cennych antyoksydantów działających antyrakowo. Choć sok dyniowy ma cenne wartości odżywcze, nie jest łatwo go kupić. Można jednak zrobić go samemu i nie jest to...
To, co Polacy wyrzucają, we Włoszech można kupić na kilogramy. Chodzi o skórki parmezanu. Włosi nie marnują ani okruszka. Podpowiadamy, w jaki sposób można je wykorzystać.
Chcesz kupić idealną dynię i przygotować z niej pyszny posiłek? Nie wystarczy na nią popatrzeć, aby ocenić, czy jest dojrzała. Warto zastosować też inny sprawdzony sposób.
Ten indyjski koktajl odchudzający przyrządzisz w kilka minut. Połączenie mango i kardamonu sprawi, że uzyskasz napój, który skutecznie podkręca metabolizm. Jak go przygotować?
Anyż gwiaździsty (in. gwiazdkowy) to owoc drzewa rodziny cytryńcowatych o nazwie badian właściwy. Anyż jest cenioną od wielu wieków przyprawą korzenną o wielu prozdrowotnych właściwościach. Pierwsze wzmianki o właściwościach i...
Dynię można wykorzystać na wiele sposobów, na przykład przygotowując z niej złociste mleko dyniowe. Napój ma właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające. A jeśli dodamy do niego odrobinę imbir i kurkumę, powstanie prawdziwy eliksir zdrowia.
Rano sięgasz po kawę, aby dodać sobie powera? Zdrowym zamiennikiem, który będzie zastrzykiem energii i pobudzi metabolizm, jest napój nazywany „zieloną kawą”. Jego sekretem jest natka pietruszki.