Inulina – „odchudzający cukier” o supermocy. Poznaj jej działanie

Inulina – „odchudzający cukier” o supermocy. Poznaj jej działanie

Dodano: 
Inulina
Inulina Źródło:Shutterstock / Dorota Milej
Inulina to naturalny prebiotyk z grupy polisacharydów. Wiele osób nie wie o jego istnieniu. A szkoda. Wspomniana substancja ma bowiem sporo cennych właściwości. Sprawdź, na czym dokładnie polega jej supermoc.

Inulina – podobnie jak inne prebiotyki – wspomaga pracę układu pokarmowego. Wpływa pozytywnie na skład mikroflory jelitowej. Pobudza wzrost i aktywność korzystnych dla zdrowia bakterii. Ale na tym jej działanie się nie kończy. Zobacz, co jeszcze potrafi.

Inulina przeciwdziała problemom gastrycznym i wspomaga odchudzanie

Masz częste wzdęcia? Dokuczają Ci nudności i biegunki? W zwalczeniu tych przykrych dolegliwości pomóc może inulina. Udowodniono, że ta substancja reguluje cykl wypróżnień i zapobiega zaparciom. Stymuluje ruchy jelit i ułatwia przyswajanie mikro- oraz makroelementów zawartych w jedzeniu. Jednocześnie przedłuża uczucie sytości, a w rezultacie zmniejsza ryzyko podjadania między posiłkami. To dobra informacja dla osób, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy bez dużych wyrzeczeń.

Inulina obniża indeks glikemiczny pokarmów i stabilizuje poziom cukru we krwi

Właściwości inuliny bez wątpienia docenią również diabetycy oraz osoby zmagające się z insulinoopornością. Przywołana substancja spowalnia wchłanianie glukozy z pożywienia do krwioobiegu, dzięki czemu przeciwdziała nagłym „skokom” poziomu cukru w organizmie. W rezultacie zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu groźnych powikłań, które często pojawiają się w przebiegu cukrzycy. Mowa tu przede wszystkim o uszkodzeniu tkanek i narządów prowadzącym do rozwoju chorób, takich jak retinopatia, niewydolność nerek, udar mózgu czy zawał mięśnia sercowego.

Inulina zapewnia mocne i zdrowe kości

Przeprowadzone badania dowiodły, że inulina poprawia wchłanianie wapnia i magnezu, a w konsekwencji pośrednio wpływa na zwiększenie gęstości kości. Dzięki temu tkanka kostna staje się mocniejsza i bardziej odporna na różnego rodzaju uszkodzenia i urazy, na przykład złamania.

Źródła inuliny w diecie

Inulinę można znaleźć w wielu różnych produktach. Cennym źródłem tego prebiotyku jest między innymi korzeń cykorii, topinambur, czosnek, szparagi i cebula. Zawiera ja również mniszek lekarski, karczoch, łopian i jęczmień. Najczęściej jest jednak pozyskiwana ze wspomnianych cykorii i topinamburu.

Czytaj też:
Jak wykorzystać pąki mniszka lekarskiego? Udusić, ukisić, zamarynować!
Czytaj też:
Lecznicza nalewka z pędów sosny. Sprawdzony przepis na nalewkę sosnową

Źródło: Medical News Today