-
Mleko skondensowane – jak powstaje i czy warto po nie sięgać?
Mleko skondensowane kiedyś było produktem luksusowym, jednak obecnie wiele osób zapomniało o jego istnieniu - i dobrze - bo nie należy ono do produktów zdrowych oraz niskokalorycznych. Dowiedz się więcej na temat tego, jak powstaje mleko...
Produkty -
Test buraczkowy a nieszczelność jelit – prawda czy mit?
Test buraczkowy jest praktykowanym przez zwolenników medycyny naturalnej sposobem na wykrycie ewentualnych nieszczelności jelit. Czy jest skuteczny i faktycznie pomaga zdiagnozować poważne schorzenia? W jaki sposób przeprowadzić test...
Produkty -
Protokół autoimmunologiczny – sposób żywienia pomocny nie tylko przy Hashimoto
Protokół autoimmunologiczny (AIP) to specjalny model żywieniowy, którego zadaniem jest łagodzenie skutków i objawów niektórych chorób z autoagresji. Stosuje się go przede wszystkim przy chorobie Hashimoto, ale nie tylko, bo dieta ta...
DietyProdukty -
Dieta trzustkowa – 5 podstawowych zasad
Trzustka to niezwykle ważny dla naszego zdrowia narząd gruczołowy, który odpowiada za wydzielanie hormonów oraz enzymów trawiennych. Choroby trzustki stają się coraz bardziej powszechne, a za część z nich odpowiadają nasze nawyki...
DietyOdchudzanieProdukty -
„Mięso oddzielone mechanicznie” – czy takie produkty są zdrowe i bezpieczne?
„Mięso oddzielone mechanicznie” – termin ten znajdziemy na opakowaniach wielu produktów spożywczych. Należą do nich wędliny, dania gotowe, parówki, wyroby garmażeryjne, a także inne produkty mięsne, które nie mają wysokiej jakości. Czym...
Produkty -
Zajadasz się grzybami? Możesz sobie zaszkodzić. Sprawdź, kto nie powinien ich jeść
Grzyby to obowiązkowy dodatek do wielu dań kuchni polskiej. Dodajemy je do zup, sosów, przekąsek np. zapiekanek oraz dań mącznych m.in. pierogów, krokietów, a także robimy z nich przetwory. W większości przypadków zjedzenie zbyt dużej...
Produkty -
Sałatki pomagają schudnąć? Nie wszystkie! Które warto jeść, a które omijać?
Kiedy mowa jest o diecie, pierwsze danie, jakie przychodzi na myśl większości osób to sałatka. Jednak czy zawsze jest ona dobrym wyborem?
OdchudzanieProduktyŻywienie -
Masz 40 lat? Będzie ci trudniej schudnąć. 9 wskazówek, które mogą się przydać
Jeśli masz ponad 40 lat, możesz zauważyć, że łatwiej jest przytyć, a zdecydowanie trudniej zrzucić zbędne kilogramy. Zmiany w poziomie aktywności, nawykach żywieniowych i hormonach oraz w tym, jak twoje ciało magazynuje tłuszcz, mogą...
OdchudzanieProdukty -
Jesteś zdrowy? Nie odstawiaj glutenu
Profilaktyczne eliminowanie glutenu z diety jest popularne już od jakiegoś czasu. Za sprawą częstej wrażliwości na to białko i problemu celiakii, gluten nie cieszy się dobrą sławą. Tymczasem naukowcy ostrzegają i apelują o zachowanie...
Produkty -
17-latek oślepł z powodu niewłaściwej diety. Czym jest neofobia żywieniowa?
Niedawno do brytyjskiego szpitala trafił siedemnastolatek, który z powodów niedoboru stracił wzrok i ma problemy ze słuchem, a jego dieta opierała się głównie na chipsach, frytkach i białym pieczywie. O tym, jak uniknąć takich sytuacji...
OdchudzanieProduktyWideo -
Jak marynować grzyby? Swoje triki zdradza właścicielka restauracji
Miłośnicy grzybów uwielbiają tę porę roku. Przeczesywanie lasów w poszukiwaniu podgrzybków, borowików i maślaków to prawdziwa gratka dla małych i dużych. Tylko co później zrobić ze stosem grzybów? Może część warto zamarynować?
ProduktyWideo -
Jedz więcej tych pokarmów, by stracić jeszcze więcej kilogramów
Mnóstwo ludzi uważa, że odchudzanie polega na codziennym chrupaniu wyłącznie selera i liści sałaty. Istnieje jednak kilka różnych zaskakujących pokarmów, które możesz i powinieneś włączyć do swojego planu żywieniowego, aby poprawić...
OdchudzanieProduktyŻywienie -
Ten ukryty tłuszcz może zwiększać u kobiet ryzyko rozwoju cukrzycy
Naukowcy już wiedzą, że nadmiar tkanki tłuszczowej może zwiększać ryzyko cukrzycy, ale nowe badanie pokazuje, że jego konkretne ulokowanie w szczególności. Mowa o tłuszczu, którego na pierwszy rzut oka nie widać.
OdchudzanieDiety -
Drugie śniadanie – istotny element dnia. Jak sprawić, by było smaczne i zdrowe?
12 września to Dzień Drugiego Śniadania. Ten posiłek jest niezwykle ważny, stanowi pewnego rodzaju łącznik między „właściwym” śniadaniem a obiadem, pozwala dobrze zaspokoić głód, a wielu dietetyków wręcz zaleca, by go nie unikać,...
Żywienie -
Ugotuj te warzywa przed spożyciem. Będą zdrowsze!
Jedzenie surowych warzyw nie zawsze jest najkorzystniejszą opcją. Niektóre warzywa są zdrowsze i dostarczają więcej składników odżywczych po ugotowaniu.
Żywienie -
Skuteczne odchudzanie bez bez efektu jo-jo? 9 wskazówek, dzięki którym odniesiesz sukces
Każdy, kogo choć raz dopadł efekt jo-jo, doskonale wie, jak trudno skutecznie zgubić nadprogramowe kilogramy. Jeśli ten problem dotyczy także ciebie, dowiedz się, co zrobić, żeby schudnąć na zawsze i bez uszczerbku na zdrowiu.
OdchudzanieProdukty -
Jak spalić więcej kalorii w ciągu dnia? Dziecinnie prosty sposób
Myśląc o odchudzaniu, na ogół koncentrujemy się na diecie, a dokładnie: jak ograniczyć kalorie i zdrowiej się odżywiać. Wiele osób wprowadza także intensywne treningi fizyczne. Często jednak zapominamy o drobiazgach – nasze codzienne...
OdchudzanieDiety -
Czy post to dieta i czy jeden posiłek dziennie jest wystarczający?
Wszelkiego rodzaju posty zaczynają cieszyć się coraz większą popularnością. Badania dowodzą, że stosowanie tzw. okienka żywieniowego w ciągu dnia może sprzyjać zdrowiu. Pytanie, czy spożywanie tylko jednego posiłku dziennie też będzie...
DietyOdchudzanieWideo -
Odstaw cukier i alkohol na miesiąc, a spotka cię... coś niesamowitego
Cukier jest wszędzie. Ponieważ znajduje się w większości przetworzonych (i nie tylko) produktów, jakie spożywamy, nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak źle na nas działa.
Żywienie -
Zdarza ci się kichać po posiłku? Sprawdź, dlaczego
Kichanie jest wynikiem podrażnienia dróg oddechowych. Zatem dolegliwość ta, występująca przed, w trakcie lub po posiłku, może świadczyć właśnie o występowaniu w pożywieniu składnika drażniącego. Ale czy to musi być alergia?
Produkty -
Dlaczego warto jeść wasabi? Korzyści zdrowotne, o których mało kto wie
Wasabi jest nieodłącznym elementem kuchni japońskiej. W Polsce kojarzy nam się głównie z sushi. Jedni uwielbiają tę ostrą, zieloną pastę, inny nie są w stanie znieść jej smaku. Pytanie, czy jej spożywanie ma dobry wpływ na zdrowie.
Produkty