-
Jak nieprzetworzone mięso, drób i ryby wpływają na układ krążenia i ryzyko śmierci?
Eksperci wiedzą, że przetworzone czerwone mięso może zwiększyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i śmierci. Ale czy nieprzetworzone mięso, ryby i drób są mniej szkodliwe?
Produkty
-
Możesz je jeść do woli! 10 warzyw, które zawierają najwięcej wody
Powszechnie wiadomo, że każdego dnia powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców. O ile z tymi drugimi większość z nas nie ma problemu, tak te pierwsze wciąż nie cieszą się taką popularnością, jak powinny.
ProduktyŻywienie Wideo
-
Rozgrzewający i idealny na przeziębienia. Jak zrobić sok z kiszonych buraków z cynamonem?
Sok z kiszonych buraków może nie brzmi zachęcająco, ale wystarczy poznać jego właściwości, by chociaż spróbować się go napić.
ProduktyŻywienie Wideo
-
„Spożyć do…”, „Najlepiej przed…” Co można spożywać po terminie?
Może i nie czytasz składu produktów, ale zawsze patrzysz, jaki jest termin ważności? To już coś! Pytanie jednak, czy wiesz, które produkty można jeść po terminie. być może niepotrzebnie wyrzucasz niektóre z nich.
ProduktyŻywienie Wideo
-
Czerwone i przetworzone mięso nie jest dobre dla zdrowia
Nowa analiza danych długoterminowych na temat prawie 30000 osób wykazała niewielkie, ale znaczące ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny związanej z jedzeniem dwóch porcji przetworzonego lub nieprzetworzonego czerwonego mięsa raz w...
Żywienie
-
Perfekcyjne gołąbki. Jak przygotować kapustę?
Gołąbki to danie uwielbiane przez wielu Polaków. W kuchni „Dzień Dobry TVN” Mikołaj Rey pokazał swój przepis na idealne gołąbki. Jak przygotowuje kapustę?
ProduktyŻywienie Wideo
-
Frytki – jak sprawić, by miały mniej kalorii?
Ze święcą szukać osoby, która nie przepada za frytkami. Prawdziwi miłośnicy mogliby jeść je non stop, jednak problemem jest ich kaloryczność. A gdyby tak sprawdzić, by były mniej tuczące?
ProduktyŻywienie Wideo
-
Jakie przekąski są najlepsze dla naszej wątroby?
Nasz wątroba nieustannie wykonuje ciężką pracę. Choć sama w sobie nie boli, gdy się powiększy i zacznie uciskać inne narządy i powłoki brzuszne, będzie dawać o sobie znać. Sprawdź, jakie są objawy przeciążenia wątroby i jakie przekąski...
Produkty Wideo
-
Jedz i chudnij
Jeśli 1 stycznia zaczęłaś się odchudzać, powinnaś już widzieć pierwsze efekty. Waga ani drgnęła, a może wręcz wzrosła? Czas zmienić taktykę.
ŻywienieOdchudzanieDiety
Alicja Kowalczyk
-
Dieta teksańskich strażaków. Sprawdź, czy jest dla ciebie
Dieta teksańskich strażaków (dieta TS) to kolejna kuracja odchudzająca, która ma zapewnić szybką redukcję zbędnych kilogramów oraz poprawę stanu zdrowia. Czy warto zdecydować się na jej stosowanie? Na czym polega dieta teksańskich...
DietyProdukty
-
Dieta przeciwzapalna – uniwersalne wskazówki
Dieta przeciwzapalna nie jest jedynie sposobem na zredukowanie zbędnych kilogramów. Jest to przede wszystkim dieta prozdrowotna, która pozwala poprawić stan zdrowia i zmniejszyć ryzyko rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych m.in. cukrzycy...
DietyProdukty
-
Jak nie jeść sushi? 5 żelaznych zasad
Lubisz sushi? A może ciągle nie możesz się przełamać, by spróbować? Niezależnie od tego, czy jesteś w pierwszej, czy w drugiej grupie, sprawdź, jakich błędów podczas jedzenia sushi popełniać nie wypada.
ProduktyŻywienie Wideo
-
Podjadanie poza ustalonymi posiłkami szkodzi nam bardziej niż obfite danie
Tu jeden cukierek, tam garść orzechów czy plasterek żółtego sera. Ni to przekąska, ni podwieczorek. Nie ma co ukrywać – masz problem z podjadaniem.
DietyOdchudzanieProduktyŻywienie Wideo
-
Wołowe czy wieprzowe? Jakie mięso będzie najlepsze na pulpety?
Wiele osób, chcąc przygotować pulpety lub klopsy, wybiera jak najchudsze mięso, głównie z indyka. Tymczasem kucharz radzi, by wybrać wołowe lub wieprzowe i wskazuje konkretny rodzaj mięsa.
OdchudzanieProdukty Wideo
-
Jak zrobić idealną zupę pomidorową z niedzielnego rosołu?
Najlepsza pomidorowa to ta, która powstała na bazie niedzielnego rosołu. W teorii wydaje się, że jest to jedna z najprostszych zup, tymczasem nie zawsze wychodzi idealnie.
ProduktyŻywienie Wideo
-
Czy jedno jajko dziennie zwiększa ryzyko chorób serca?
Czy jedno jajko dziennie zwiększa ryzyko chorób serca? To pytanie od dawna spędza sen z powiek nie tylko miłośnikom jajek, ale także naukowcom. Czy nowe badania raz na zawsze rozwieją wątpliwości?
Produkty
-
3 składniki, które pobudzą twój układ odpornościowy
Wirusy chorobotwórcze szaleją za oknem, dlatego warto się trochę wzmocnić. Natura przychodzi z pomocą, ponieważ jest bogata w zdrowe składniki odżywcze. Jakie produkty zatem warto wybierać? Odpowiedź nie jest taka oczywista.
Żywienie
-
Gofry nie tylko na słodko. Sprawdź nietypowe przekąski na seans filmowy przed telewizorem
Planujesz wieczór przed telewizorem? Zapewne przygotujesz popcorn, chipsy i paluszki. Zapomnij! To nudy! Co powiesz na gofry z chilli con carne?
Produkty Wideo
-
Wrocław. Uczelnia i samorząd w projekcie zmian nawyków żywieniowych mieszkańców miasta
Samorząd Wrocławia, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Fundacja Ekorozwoju biorą udział w finansowanym ze środków unijnych projekcie FoodSHIFT2030, który ma się przyczynić do zmiany nawyków żywieniowych mieszkańców stolicy...
ŻywienieProdukty
-
Ten związek roślinny może obniżać ciśnienie krwi
W ostatnim przeglądzie i metaanalizie zbadano, czy barwnik roślinny zwany kwercetyną może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. Autorzy stwierdzili, że kwercetyna obniża ciśnienie krwi.
Żywienie
-
Ty też zimą jesz więcej? Sprawdź, dlaczego
Dlaczego zimą częściej zaglądamy do lodówki? Jest kilka przyczyn takiego stanu rzeczy, a większość z nich związana jest z naszym trybem życia oraz pierwotnymi instynktami, które nakazywały niegdyś naszym przodkom gromadzenie tłuszczu na...
ProduktyOdchudzanieDietyŻywienie