-
Awokado pozwoli wyleczyć cukrzycę typu 2?
Według badań na myszach cząsteczka tłuszczu występująca jedynie w awokado wykazuje oznaki wzmocnienia wrażliwości na insulinę.
ProduktyŻywienie -
Nie lubisz warzyw? Winne mogą być twoje geny
Niektóre geny mogą sprawić, że warzywa smakują bardziej gorzko dla niektórych osób. „Gen smaku” może wpływać na to, jak ludzie postrzegają różne smaki. Czułość kubków smakowych zmniejsza się wraz z wiekiem, więc nawet najbardziej...
Żywienie -
5 produktów spożywczych, które pomogą w walce z przeziębieniem
W sezonie jesienno-zimowym chorujemy zdecydowanie częściej. Nawet zwykłe przeziębienie potrafi niekiedy zwalić z nóg i wyłączyć nas z życia na kilka dni. Jak zwalczyć nieprzyjemne objawy i szybko dojść do siebie?
Produkty Wideo -
Jak przekonać się do kaszy jaglanej? Te przepisy oczarują każdego
Kasza jaglana cieszy się coraz większą popularnością wśród osób interesujących się zdrowym odżywianiem. Warto włączyć ją do codziennej diety, ale trzeba wiedzieć, jak ją przygotować, żeby faktycznie nam zasmakowała.
ProduktyŻywienie Wideo -
6 zdrowotnych korzyści, jakie wynikają z bycia weganinem
Dieta wegańska staje się coraz popularniejsza i nie tylko ze względów moralnych. Szereg badań potwierdza, że diety oparte na produktach roślinnych mają rewelacyjny wpływ na zdrowie.
DietyProdukty Wideo -
Przedszkolak nie musi chorować. Jak wzmocnić odporność dziecka dietą?
Jesień to pora szczególnie trudna dla odporności. Wiatr i deszcz sprawiają, że organizm, zwłaszcza ten dziecięcy, jest bardziej podatny na przemarznięcie. Z kolei brak słońca odpowiedzialny jest za braki witaminy D wpływającej na...
Żywienie -
Dlaczego większość z nas je za mało owoców i warzyw? Psycholog wyjaśnia
Jak powszechnie wiadomo, spożywanie owoców i warzyw może w znaczący sposób wpłynąć na poprawę naszego zdrowia. Zwiększenie świadomości dotyczącej prawidłowego odżywania, a także upowszechnianie wiedzy na temat prozdrowotnych właściwości...
ProduktyŻywienie -
Jak upiec bakłażana, by nie był gorzki? Ta sztuczka odmieni twoje gotowanie
Bakłażan jest popularnym produktem w diecie śródziemnomorskiej. Chociaż w Polsce możemy kupić go właściwie w każdym sklepie, nie potrafimy w pełni wykorzystać jego prozdrowotnych właściwości.
ProduktyŻywienie Wideo -
Czy owoce są wrogiem odchudzania? Niektóre niestety tak
Owoce są dokonałym źródłem witamini błonnika. Ich barwa związana jest z zawartością konkretnych związków odżywczych – polifenoli. Logicznym wydaje się więc, że ich spożywanie ma pozytywny wpływ na zdrowie. Ale czy utrudnia odchudzanie?
OdchudzanieDietyProduktyŻywienie Wideo -
Czego możesz doświadczyć, jeśli zamienisz kawę na herbatę? Będziesz zaskoczony
Od lat trwają walki miłośników kawy i herbaty. Która jest lepsza? Która zapewni lepsze korzyści zdrowotne? Oba napoje dają nam ich wiele. Jednak co się stanie, gdy zdeklarowany zwolennik kawy zrezygnuje z niej na rzecz herbaty?
ProduktyŻywienie -
Twoje dziecko jest jedynakiem? Istnieje większe ryzyko, że będzie otyłe
Nowe badania dowodzą, że większa liczba potomstwa zmusza rodziców do większej organizacji, lepszego planowania posiłków rodzinnych i mniejszego, ogólnego ich spożycia. Czy jedynacy mają większe ryzyko otyłości?
DietyOdchudzanieProdukty -
Leczenie przez żywienie – jest szansa na poprawę stanu odżywienia i wyników leczenia pacjentów polskich szpitali
Problem niedożywienia w szpitalach dotyczy wielu pacjentów. Niedożywienie szpitalne to zaburzenie, które rozwija się w trakcie pobytu w szpitalu. Według danych Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu...
DietyProdukty -
Nie trać czasu w kuchni. Doskonałe przepisy na jesienne dania jednogarnkowe
Teoretycznie jesienią i zimą więcej czasu spędzamy w domach, co może sprzyjać wielogodzinnemu gotowaniu obiadu złożonego z kilku dań. Pytanie, czy naprawdę mamy na to ochotę? I drugie – kto to wszystko pozmywa?!
ProduktyŻywienie Wideo -
Dlaczego przerywamy dietę? Odpowiedź dietetyka może być zaskoczeniem
„Na tegorocznym Europejskim Kongresie Otyłości naukowcy wzięli pod lupę wskazówki żywieniowe i treningowe publikowane przez wpływowych blogerów. Odkryli, że w ośmiu na dziewięć przypadków są one po prostu wyssane z palca” – mówi Michał...
DietyOdchudzanieProduktyEwelina Celejewska
-
Gotowane czy surowe? Jak lepiej jeść warzywa?
Niektóre warzywa najlepiej smakują na surowo, a innych w życiu nie wzięlibyśmy do ust przed ugotowaniem.
ProduktyDiety Wideo -
Cukrowy detoks. Jak zerwać ze słodyczami?
Słodycze nie są potrzebne w diecie. Warto je mocno ograniczyć, pamiętając o tym, że lepiej robić to stopniowo. Nawyków dietetycznych tak łatwo się nie zmienia.
ProduktyDietyOdchudzanieŻywienie -
Czy zieloną herbatę i suplementy z jej ekstraktem można przedawkować?
Reklamowane są jako remedium na wiele dolegliwości. Ale niektórym osobom mogą bardzo zaszkodzić. Boleśnie przekonał się o tym pewien Amerykanin, którego uratowała transplantacja wątroby.
ProduktyŻywienie -
Czy picie moczu jest korzystne dla zdrowia?
Medycyna niekonwencjonalna nierzadko potrafi zaskoczyć. To też ma miejsce i w tym przypadku – a mowa o piciu moczu. Jaki jest z tego pożytek dla zdrowia i czy w ogóle warto próbować?
Żywienie -
Czy piję za dużo wody? 8 sygnałów, które wysyła twój organizm
Dietetycy i lekarze nieustannie przypominają nam, że picie wystarczającej ilości wody jest absolutnie niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. I tak jest – chyba że wypijesz go za dużo. W ciężkich przypadkach zatrucie...
Produkty -
Uważaj na te posiłki! Często wcale nie są tak zdrowe i dietetyczne jak myślisz
Gotujesz sporadycznie? Na co dzień sięgasz po gotowe produkty lub stołujesz się na mieście? Przestrzeganie zasad zdrowego żywienia może być dla ciebie trudne. Sprawdź, na które produkty powinieneś uważać.
ProduktyŻywienie Wideo -
Jak zrobić kiszoną kapustę?
Kiszona kapusta to prawdziwy rarytas. Doskonale smakuje solo, ale z jej pomocą możemy wyczarować pyszny farsz do pierogów czy krokietów. Dlaczego warto jeść ją regularnie?
ProduktyŻywienie Wideo