-
Kiedy kończą się letnie zapasy witaminy D?
Jesienna plucha, więc czas pomyśleć o witaminie słońca – witaminie D. Eksperci szacują, że 90 proc. Polaków ma jej niedobór. A to oznacza słabsze kości i mięśnie, gorszą odporność, słabsze zęby, wyższe ryzyko chorób układu krążenia.
Produkty -
Jakie lecznicze zioła można znaleźć w środku miasta?
Ziołolecznictwo kojarzy nam się raczej z odległymi zakątkami Polski, gdzie duch cywilizacji na dobre się nie rozgościł. Tymczasem nawet w mieście można i warto zbierać lecznicze zioła.
ProduktyWideo -
Pij i zyskaj lepsze trawienie. Kilka herbatek, które mogą pomóc
Ludzie piją różne herbatki, aby lepiej radzić sobie z łagodzeniem problemów trawiennych i innych chorób od tysięcy lat. Co warto pić, by nic nie zalegało w układzie pokarmowym?
ProduktyŻywienie -
Witamina A zmniejsza ryzyko raka skóry
Rak płaskonabłonkowy skóry należy do jednych z najczęściej występujących nowotworów. Naukowcy odkryli, że odpowiednia podaż witaminy A może zmniejszyć ryzyko występienia tego nowotworu.
Mikołaj Kamiński -
Czy warto zażywać produkty multiwitaminowe?
Suplementy zawierające kompleks witamin wydają się dobrym pomysłem na uzupełnienie niedoborów, prawda? Ale czy zastanawiałeś się nad zasadnością ich przyjmowania?
ProduktyŻywienie -
Fluor ma wpływ na poziom inteligencji dziecka?
Fluor jest minerałem, który łatwo wchodzi w interakcję z kośćmi i zębami, dlatego jest stosowany w stomatologii w celu zabezpieczania szkliwa. Przyjmuje się ponadto, że fluor dodany do wody pitnej nie tylko zapobiega próchnicy zębów, ale...
-
Dania azjatyckie – są zdrowe czy jednak lepiej ich unikać?
Dania azjatyckie w Polsce kojarzą się głównie z barami szybkiej obsługi, a co za tym idzie – z niezbyt zdrową kuchnią. Czy faktycznie dania te mają negatywny wpływ na zdrowie i lepiej ich unikać? Prawda może cię zaskoczyć.
DietyProduktyWideo -
Naturalne produkty na stany zapalne. Na pewno masz je w kuchni!
Stan zapalny jest reakcją organizmu na podrażnienia, infekcje i różnorakie obrażenia. Krótkotrwałe stany zapalne chronią organizm i są oznaką walki z chorobą, jednak kiedy jest mowa o ich przewlekłym występowaniu, stają się szkodliwe....
ProduktyŻywienie -
7 tanich i zdrowych źródeł białka. Będziecie zaskoczeni
Białko jest bardzo istotnym składnikiem odżywczym. Dieta bogata w produkty białkowe niesie wiele zalet, w tym możliwość utraty masy ciała i jednocześnie zwiększenia masy mięśniowej. Jednak niektórzy ludzie mogą uznać, że zdrowe źródła...
ProduktyOdchudzanieŻywienie -
Flawonoidy ochronią cię przed rakiem i chorobami serca. Gdzie je znaleźć?
Jeżeli lubisz czasem schrupać smaczne jabłko, a twoim ulubionym napojem jest zielona herbata, mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Naukowcy twierdzą, że produkty bogate w flawonoidy, takie jak właśnie jabłka i zielona herbata, mogą...
ProduktyŻywienie -
Prosta sałatka ziemniaczana, którą możesz zabrać ze sobą do pracy
Ziemniaki nie cieszą się dobrą sławą. Wiele osób uważa, że sprzyjają tyciu. Tymczasem to nie one są źródłem zbędnych kalorii, a dodatki, które im towarzyszą, jak śmietana, skwarki czy tłuste sosy. Sprawdź, jak zrobić prostą sałatkę...
ProduktyWideo -
Insulinooporność jest wynikiem złej diety?
Otyłość jest istotnym czynnikiem ryzyka oporności na insulinę i cukrzycy. Ale w jaki sposób i dlaczego nadmierna masa ciała napędza tę przemianę metaboliczną?
DietyProdukty -
4 niebieskie produkty, które musisz włączyć do swojej diety. Nie pożałujesz!
Niebieskie owoce swój żywy kolor zawdzięczają związkom roślinnym zwanym polifenolami. Jednak odpowiadają one nie tylko za to ciekawe zabarwienie. Dlaczego owoce w niebieskim kolorze są takie dobre dla naszego zdrowia?
Żywienie -
Wysoki poziom cukru i złego cholesterolu? Pomóc może karczoch
Karczochy znane są od lat ze swoich korzystnych właściwości. I chociaż, jeżeli chodzi o uprawę, nie są zbyt popularne w Polsce, miłośnicy zdrowotnego odżywiania próbują tej sztuki. Dlaczego warto jeść karczochy?
ProduktyŻywienie -
Od pięciu do..? Ile kilogramów można przytyć w czasie wakacji?
Teoretycznie 3/4 wakacji mamy już za sobą, choć wiele osób urlop planuje dopiero na wrzesień. Co zrobić, żeby w czasie długo wyczekiwanego wyjazdu nie przytyć? Dietetyczka Anna Radowicka w rozmowie z prowadzącymi program „Dzień dobry...
OdchudzanieProduktyWideo -
Dietetyk wytyka błędy w diecie. „Sałatka nie powinna składać się z samych warzyw”
Jak pokazują badania przeprowadzone na potrzeby kampanii edukacyjnej „Otyłość kontra zdrowie”, nadwaga dotyczy 68 proc. polskich mężczyzn i 53 proc. kobiet. Otyłych jest natomiast ponad 25 proc. Polaków. Konieczna jest zmiana stylu życia...
OdchudzanieProduktyDietyWideo -
Cytrus cytrusowi nierówny? 8 dobrych powodów, by włączyć je do codziennej diety
Owoce cytrusowe dostępne są w każdym sklepie spożywczym. Słyną z tego, że są dobrym źródłem witaminy C, choć niewiele osób ma świadomość, że równie dużo znajdziemy jej w kapuście lub papryce. Czym różnią się między sobą owoce cytrusowe...
ProduktyWideo -
Mięso ryb staje się coraz bardziej toksyczne. Dlaczego?
Badania dowodzą, że w ciałach wielu gatunków ryb rośnie poziom szkodliwej i toksycznej metylortęci. Kilka spośród tych gatunków nierzadko trafia na nasze talerze. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda poszukują odpowiedzi na zagadnienie,...
Żywienie -
Oszukać przeznaczenie? Ta dieta zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego o 32 proc.
Naukowcy nie mają złudzeń – zmiana codziennych nawyków żywieniowych może zredukować ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Kolejny raz udowodnili, że należy zwiększyć spożycie warzyw i owoców, a...
Produkty -
Codziennie jedz kilka śliwek – potrafią zdziałać cuda
Mogą być małe i bardzo słodkie lub duże i dość cierpkie. Śliwki, bo o nich mowa, potrafią spełnić oczekiwania każdego – wystarczy jedynie znaleźć swoją ulubioną odmianę. Dlaczego warto w okresie letnim jeść je jak najczęściej?
ProduktyWideo -
„Czytam etykiety, bo nie chcę się truć chemią!” – czy wszystkie „E” są szkodliwe?
Lekarze i specjaliście ds. żywienia od dawna apelują, by dokładnie czytać etykiety, wybierając produkty z jak najkrótszym i najbardziej „zrozumiałym” składem. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie „E” są szkodliwe i sztuczne. O czym...
ProduktyWideo