Błonnik pokarmowy powinien być stałym elementem zdrowej, zrównoważonej diety. Pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka jelita grubego, ale nie wszyscy przyjmują go regularnie w zadowalających ilościach. Dowiedz się, jakie zmiany...
Nowe, duże badania sugerują, że zła dieta to największy czynnik ryzyka przedwczesnych zgonów na całym świecie. Śmieciowe jedzenie jest odpowiedzialne za więcej zgonów na świecie niż jakikolwiek inny czynnik ryzyka, w tym palenie.
Biały cukier oraz inne substancje słodzące (z kilkoma wyjątkami) nie służą naszemu zdrowiu i najlepiej byłoby z nich zrezygnować. Nie jest to jednak takie łatwe, bo kryją się one pod wieloma nazwami i nie zawsze wiemy, z jakim...
Coraz częściej zwracamy uwagę na to, ile kalorii mają spożywane przez nas posiłki. Rezygnujemy z tradycyjnych dań kuchni polskiej ze względu na ich wysoką kaloryczność oraz ciężkostrawność. Tak naprawdę, wcale nie musimy tego robić, bo...
Otręby należą do grupy produktów pełnoziarnistych, dlatego bardzo często polecane są w czasie stosowania diety odchudzającej. Dlaczego warto sięgać po otręby i wzbogacać nimi spożywane potrawy? Jak nie przesadzić i sobie nie zaszkodzić,...
Kwas foliowy kojarzy nam się głównie z suplementacją kobiet ciężarnych. Witamina B9 jest jednak niezbędna każdemu z nas. Jej niedobór ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Sprawdź, dlaczego kwas foliowy jest tak istotny i...
Weganizm staje się coraz popularniejszy i to nie tylko ze względów etycznych. Okazuje się, że eliminacja z diety produktów odzwierzęcym ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Jak wynika z najnowszych badań, weganie mają „zdrowszy profil...
Czy Polacy wraz ze zmianą pory roku, zmieniają nawyki żywieniowe? Okazuje się, że aż 60 % z nas deklaruje, że przyjście wiosny to moment, kiedy odżywiamy się bardziej zdrowo niż przez pozostałą część roku*. W tym czasie decydujemy się na...
Witamina D jest niezbędna do prawidłowej pracy całego organizmu. Zdawać by się mogło, że latem, gdy słońce intensywnie świeci, nie może dojść do jej niedoborów. A jednak jest to możliwe. Sprawdź, jak objawia się niedobór witaminy D i...
Bakterie jelitowe coraz bardziej nas zaskakują. Co i rusz powstają nowe badania, które ukazują szereg istotnych funkcji, jakie pełni ludzki mikrobiom. Najnowsze dowodzą, że bakterie jelitowe mogą ochronić nas przed rozwojem chorób układu...
Powszechnie wiadomo, że w zdrowej, zbilansowanej diecie powinny znaleźć się ryby. Najlepiej te tłuste, ponieważ są cennym źródłem kwasów omega-3. Pytanie, co z ich kalorycznością? Będąc na diecie, lepiej sięgnąć po wędzoną makrelę czy...
Cierpisz na spadek energii? Nie możesz rano wstać z łóżka, a w pracy nie dajesz z siebie tyle, ile powinieneś? A może wykonywanie najprostszych czynności sprawia, że się męczysz? Nie ignoruj tego objawu. Być może zmagasz się z niedoborem...
Restrykcyjne diety, fast foody, nadużywanie alkoholu, zamiłowanie do słodkości – wszystko to niekorzystnie wpływa na pracę mózgu. Co jeść, by jak najdłużej był sprawny?
Młody wygląd na długie lata? To możliwe, ale pod warunkiem, że jak najszybciej zmienisz swoje przyzwyczajenie. Mowa jednak nie tylko o diecie, choć ta oczywiście jest kluczowa. Musisz też zerwać ze swoim zamiłowaniem do opalania....
Suplementy diety z witaminą D cieszą się dużą popularnością. Ponieważ ostatnio wiele mówi się o fatalnych dla zdrowia skutkach niedoboru witaminy D, można zapomnieć o tym, że jej nadmiar również jest niebezpieczny. Nowe badania tylko...
Antyoksydanty, nazywane także przeciwutleniaczami, to cudowne związki, które w dużych ilościach znajdują się głównie w przeróżnych warzywach i owocach. Ich właściwości prozdrowotne są cenione przez lekarzy na całym świecie. Potrafią...
Dobre nawyki są dla mózgu kluczowe. Jeśli coś jest dobre dla niego, to służy całemu organizmowi, bo to właśnie mózg jest wieżą kontrolną – mówią Michel Cymes i Patrice Romedenne, autorzy książki „Twój mózg. Jak zadbać o siebie naprawdę”.
Jak zdrowo się odżywiać? Kluczem do zdrowego odżywiania jest przede wszystkim odpowiednio zbilansowana dieta, która bazuje na jak najmniej przetworzonych produktach spożywczych. Okazuje się jednak, że możemy dodatkowo poprawić...
Woda po gotowaniu ziemniaków najczęściej trafia do zlewu. Traktujemy ją jak zbędny, kuchenny odpad, co jest dużym błędem. Dowiedz się, w jaki sposób możesz wykorzystać wodę po gotowaniu ziemniaków, a już nigdy jej nie zmarnujesz.
„Zero waste” to stosunkowo nowy trend, zakładający unikanie marnowania żywności. Ekologiczny styl życia staje się coraz popularniejszy, a niektóre triki i możliwości zastosowania pewnych, kuchennych odpadków zyskują rzesze nowych fanów....