-
Insulinooporność jest wynikiem złej diety?
Otyłość jest istotnym czynnikiem ryzyka oporności na insulinę i cukrzycy. Ale w jaki sposób i dlaczego nadmierna masa ciała napędza tę przemianę metaboliczną?
DietyProdukty -
4 niebieskie produkty, które musisz włączyć do swojej diety. Nie pożałujesz!
Niebieskie owoce swój żywy kolor zawdzięczają związkom roślinnym zwanym polifenolami. Jednak odpowiadają one nie tylko za to ciekawe zabarwienie. Dlaczego owoce w niebieskim kolorze są takie dobre dla naszego zdrowia?
Żywienie -
Wysoki poziom cukru i złego cholesterolu? Pomóc może karczoch
Karczochy znane są od lat ze swoich korzystnych właściwości. I chociaż, jeżeli chodzi o uprawę, nie są zbyt popularne w Polsce, miłośnicy zdrowotnego odżywiania próbują tej sztuki. Dlaczego warto jeść karczochy?
ProduktyŻywienie -
Od pięciu do..? Ile kilogramów można przytyć w czasie wakacji?
Teoretycznie 3/4 wakacji mamy już za sobą, choć wiele osób urlop planuje dopiero na wrzesień. Co zrobić, żeby w czasie długo wyczekiwanego wyjazdu nie przytyć? Dietetyczka Anna Radowicka w rozmowie z prowadzącymi program „Dzień dobry...
OdchudzanieProdukty Wideo -
Dietetyk wytyka błędy w diecie. „Sałatka nie powinna składać się z samych warzyw”
Jak pokazują badania przeprowadzone na potrzeby kampanii edukacyjnej „Otyłość kontra zdrowie”, nadwaga dotyczy 68 proc. polskich mężczyzn i 53 proc. kobiet. Otyłych jest natomiast ponad 25 proc. Polaków. Konieczna jest zmiana stylu życia...
OdchudzanieProduktyDiety Wideo -
Cytrus cytrusowi nierówny? 8 dobrych powodów, by włączyć je do codziennej diety
Owoce cytrusowe dostępne są w każdym sklepie spożywczym. Słyną z tego, że są dobrym źródłem witaminy C, choć niewiele osób ma świadomość, że równie dużo znajdziemy jej w kapuście lub papryce. Czym różnią się między sobą owoce cytrusowe...
Produkty Wideo -
Mięso ryb staje się coraz bardziej toksyczne. Dlaczego?
Badania dowodzą, że w ciałach wielu gatunków ryb rośnie poziom szkodliwej i toksycznej metylortęci. Kilka spośród tych gatunków nierzadko trafia na nasze talerze. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda poszukują odpowiedzi na zagadnienie,...
Żywienie -
Oszukać przeznaczenie? Ta dieta zmniejsza ryzyko zgonu z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego o 32 proc.
Naukowcy nie mają złudzeń – zmiana codziennych nawyków żywieniowych może zredukować ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego. Kolejny raz udowodnili, że należy zwiększyć spożycie warzyw i owoców, a...
Produkty -
Codziennie jedz kilka śliwek – potrafią zdziałać cuda
Mogą być małe i bardzo słodkie lub duże i dość cierpkie. Śliwki, bo o nich mowa, potrafią spełnić oczekiwania każdego – wystarczy jedynie znaleźć swoją ulubioną odmianę. Dlaczego warto w okresie letnim jeść je jak najczęściej?
Produkty Wideo -
„Czytam etykiety, bo nie chcę się truć chemią!” – czy wszystkie „E” są szkodliwe?
Lekarze i specjaliście ds. żywienia od dawna apelują, by dokładnie czytać etykiety, wybierając produkty z jak najkrótszym i najbardziej „zrozumiałym” składem. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie „E” są szkodliwe i sztuczne. O czym...
Produkty Wideo -
Po co zaraz dieta? Zacznij inaczej przygotowywać posiłki
Odchudzanie kojarzy nam się z przejściem na restrykcyjną dietę i ścisłym trzymaniem się konkretnego planu czy menu. Tymczasem okazuje się, że utrata zbędnych kilogramów może przyjść mimochodem, gdy nieco zmienimy swoje nawyki. Dobrym i...
DietyOdchudzanie Quiz -
Mobilni, a więc niezależni
To, jak będzie wyglądała nasza starość, zależy nie tylko od sprawności umysłu, lecz także układu kostnoszkieletowego. Na jedno i drugie w dużej mierze wpływa dieta.
Produkty -
Te ryby zawierają najwięcej toksyn. Jak często po nie sięgasz?
Ryby wydają się dobrym składnikiem naszego jadłospisu. Niestety, coraz częściej słyszymy, że są one źródłem szkodliwych i kumulujących się w naszym organizmie toksyn, które mogą powodować m.in. rozwój nowotworów. Czy ryby są faktycznie...
Produkty -
Astaksantyna. Czy wiesz, co to jest i na co pomaga?
Olej rybny z kwasami tłuszczowymi omega-3 nie jest jedynym morskim czy oceanicznym bogactwem, które może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Innym takim składnikiem jest astaksantyna. Co to takiego i w jakich...
ProduktyŻywienie -
Kolorowe skarby z pola. Które kwiaty warto jeść?
Kwiaty zazwyczaj zdobią nasze stoły. Ta klasyczna i ponadczasowa tradycja może przenieść się z powodzeniem z wazonów na talerze. Jadalne kwiaty są używane w wielu różnych potrawach. Które to są i jak działają na zdrowie?
Żywienie -
Ma jedynie 21 kalorii w 100 gramach. Dlaczego warto regularnie jeść bakłażana?
Bakłażan wciąż jest w Polsce niedoceniany. Chociaż możemy kupić go w każdym większym sklepie, Polacy zdecydowanie wolą cukinię, choć to dwa zupełnie inne warzywa. Niektórzy go kochają, a inni nie znoszą. Ale w może warto jednak włączyć...
ProduktyDiety Wideo -
Eukaliptus. Niecodzienna roślina, która niesie wiele korzyści zdrowotnych
Eukaliptus jest to wiecznie zielone drzewo, znajdujące szerokie zastosowanie ze względu na swoje właściwości lecznicze. Chociaż pochodzi z Australii, rośnie teraz również w wielu innych częściach świata.
ProduktyŻywienie -
Czy wino zawiera naturalne antydepresanty? Zdziwisz się!
Jesteś fanem czerwonego wina? Mamy dla ciebie świetną informację. Resweratrol, związek występujący naturalnie w tym rodzaju alkoholu, jest obiektem zaciekawienia badaczy od dziesięcioleci. Niedawne badanie na myszach pozwoliło sprawdzić,...
Żywienie -
Mózg przestaje pracować? Sprawdź, co pozwoli go rozruszać
Czasami czujemy się ospali i ociężali. Umysł odmawia posłuszeństwa, nie jesteśmy w stanie ruszyć dalej z pracą czy nauką. Niezależnie od tego, czy jest wieczór, czy poranek, czy może środek dnia, taka sytuacja może dopaść każdego, Co...
ŻywienieProdukty -
Dieta Adwentystów Dnia Siódmego – sposób na dobre zdrowie i szczupłą sylwetkę?
Dieta Adwentystów Dnia Siódmego ma zagwarantować dobre zdrowie, a ponieważ obfituje w warzywa, w wielu przypadkach powoduje także spadek masy ciała. Na czym polega ten model żywieniowy i czy ma jakieś minusy?
DietyOdchudzanieProdukty -
Szpinak, ryby i pomarańcze jedzone w nadmiarze mogą szkodzić! Dlaczego?
Powszechnie wiadomo, że niedobór składników odżywczych (witamin czy minerałów) ma fatalny wpływ na zdrowie i samopoczucie. Może nawet prowadzić do rozwoju poważnych schorzeń. Trzeba jednak pamiętać, że i nadmiar jest niewskazany.
Produkty Wideo