Trwa sezon na grzyby. W lasach można znaleźć borowiki, podgrzybki, koźlarze, maślaki i wiele innych odmian grzybów. Te jednak najlepiej nadają się do suszenia. Wystarczy domowy piekarnik.
Cynk uznawany jest za jeden z najistotniejszych pierwiastków wpływających na męską i kobiecą płodność, gdyż ma wpływ na gospodarkę hormonalną. Występuje on w wielu łatwo dostępnych produktach. Warto więc zadbać o to, by nie zabrakło ich...
Czy istnieje dieta antystresowa, dzięki której możemy ukoić skołatane nerwy? Odpowiedzi na to pytanie szukają naukowcy i dietetycy. Okazuje się, że komponując menu w oparciu o produkty żywieniowe, które obniżają poziom kortyzolu, czyli...
Rak jelita grubego należy do tych nowotworów, którym można skutecznie przeciwdziałać, wprowadzając do swojego życia właściwe nawyki żywieniowe. Jakie produkty należy włączyć do diety, a z jakich zrezygnować, aby nie znaleźć się wśród 18...
Badania wykazały, że znany w Polsce od wieków olej z nasion konopi może wspomagać leczenie wielu chorób i dolegliwości. Warto stosować go nie tylko jako składnik diety, ale również zewnętrznie na skórę i włosy. Dowiedz się, dlaczego...
Ogórki w ponad 96 procentach składają się z wody, dzięki czemu skutecznie gaszą pragnienie. Są też niskokaloryczne – 100 g ogórków to zaledwie 14 kcal. Nie ma wątpliwości, że w naszej diecie nie powinno zabraknąć ogórków. Te warzywa mają...
Na sklepowych półkach znajduje się bardzo wiele rodzajów mąki pszennej oznaczonych numerami. Zastanawiało cię, co tak naprawdę oznacza cyfra 450 lub 2000 na torebce mąki? Dowiedz się, czym różnią się poszczególne typy mąki pszennej i...
Jeśli odczuwasz osłabienie siły mięśni i dopadają cię skurcze, skontroluj poziom potasu. Dowiedz się, jakie jeszcze objawy mogą świadczyć o niedoborze tego ważnego dla organizmu pierwiastka.
Fani kebabów mogą poczuć się rozczarowani. Kontrole przeprowadzone w restauracjach w całej Polsce wykazały, że jakość tych dań pozostawia wiele do życzenia. Często zdarza się, że w kebabie znajduje się zupełnie inny składnik, niż sądzimy.
Chorizo to kiełbasa znana miłośnikom hiszpańskiej kuchni, a jednocześnie łatwo dostępna w polskich sklepach. Ta wędlina ma wiele cennych wartości odżywczych i można ją wykorzystać do różnych potraw. Dowiedz się, co to jest chorizo i...
Czy rezygnacja z jedzenia chleba jest konieczna, aby schudnąć? Japońscy naukowcy mają dobre wiadomości dla osób, które mimo stosowania diety odchudzającej nie mogą pozbyć się „oponki” na brzuchu. Chodzi o zmianę pewnego nawyku żywieniowego.
Te cztery przyprawy zwane są pogromcami tłuszczu. Nie tylko podkręcają metabolizm, ale sprawiają, że potrawy nabierają oryginalnego smaku. Co ważne, są tanie i prawdopodobnie znajdziesz je w swojej kuchni.
Niedobór sodu stanowi zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. Prowadzi do zaburzenia równowagi wodno-elektrolitowej. Może dojść do niego w sytuacji odwodnienia organizmu. Dowiedz się, jakie są objawy niedoboru sodu.
Jajecznica to jeden z klasyków śniadaniowych, bo jest nie tylko smaczna, ale i pożywna, dając nam poczucie sytości na długo. Warto wprowadzać różne warianty tego dania, bo urozmaici to nasze posiłki i dostarczy cennych składników....
Stan przedcukrzycowy może dotyczyć nawet 5 milionów Polaków. Bywa bardzo niebezpieczny - nie tylko prowadzi do cukrzycy, ale też do chorób układu krążenia. Ale dobra wiadomość jest taka – dzięki wprowadzeniu odpowiednich nawyków...
Wiśnie to jedne z najzdrowszych polskich, sezonowych owoców. Jednym ze sposobów, aby zachować je na dłużej, to zrobienie nalewki. Sprawdź, jak zrobić wiśniówkę.
Mówi się, że turecki ajran to taki polski kefir lub maślanka i nie jest to błędne stwierdzenie. Wszystkie te napoje korzystnie działają na pracę przewodu pokarmowego, nawadniają i działają orzeźwiająco. Dowiedz się, jak przyrządzić...
Niedobór fosforu jest przyczyną wielu różnych schorzeń i dolegliwości, które mogą zagrażać zdrowiu, a niekiedy również życiu. Sprawdź, jakie objawy daje niedostateczna ilość tego pierwiastka w organizmie.
Morele to idealne owoce na upały. Są nie tylko smaczne i pożywne, ale chronią też skórę przed słońcem i korzystnie wpływają na jej kondycję. Ochronne działanie zawdzięczają zawartemu w nich beta-karonowi. Dowiedz się, jakie morele wybierać.
Lato to najlepszy okres na delektowanie się różnorodnością pysznych owoców, które są nie tylko smaczne, ale pełne składników odżywczych. Arbuz i świeże figi nadają się doskonale, żeby przyrządzić z nich pyszne przekąski i lekkie sałatki....
W sklepach pojawiły się produkty wysokobiałkowe, do których należą m.in. twarogi i jogurty. Czy warto włączyć je do jadłospisu i co daje ich jedzenie? Wyjaśnia dietetyczka Agnieszka Jeżewska.