-
To najzdrowsza jagoda na świecie i rośnie w Polsce. Włącz ją do diety i podziwiaj efekty
Polska jest prawdziwym potentatem, jeśli chodzi o produkcję aronii. Mimo to wciąż wiele osób nie zdaje sobie sprawy z cennych właściwości tego owocu. Jego regularne spożycie deklaruje niespełna 11 procent Polaków. Zobacz, co możesz...
ProduktyŻywienie -
Dietetyk apeluje: Nie rób tego z jabłkiem. Tylko sobie szkodzisz
Jabłka obfitują w cenne właściwości. Jedna czynność może jednak pozbawić owoce znacznej części witamin oraz mikroelementów. Ten błąd popełnia wielu Polaków.
ProduktyŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Te szybkie ciasteczka owsiane są lepsze od sklepowych słodycze. Przepis dostałam od dietetyczki
Gdy dopada mnie ochota na „coś słodkiego”, nie biegnę do sklepu po przekąski. Robię szybkie ciasteczka owsiane z przepisu, który dostałam od znajomej dietetyczki. Są proste w przygotowaniu, a do tego obłędnie pyszne. Świetnie pasują do...
PrzepisyŻywieniePaulina Cywka -
Ewa Wachowicz robi leczo inaczej niż wszyscy. Jedna mała zmiana daje wielki efekt
Leczo można przygotować na wiele różnych sposobów. Patent Ewy Wachowicz bije jednak na głowę wszystkie inne triki. Potrawa w jej wykonaniu jest nie tylko smaczniejsza, ale i zdrowsza od „klasyka”. Poznaj przepis.
PrzepisyŻywienieProdukty -
Tę „herbatkę” poleciła mi znajoma dietetyczka. To paliwo dla serca, które wspomaga odchudzanie
Cytrusowa „herbatka” to moje najnowsze odkrycie. Zawdzięczam je znajomej dietetyczce, która poleciła mi ten napój. Będę musiała jej bardzo podziękować. Sprawdź dlaczego.
OdchudzanieŻywieniePaulina Cywka -
Rozdrabniam warzywa, łączę z jajkami i zapiekam. To mój patent na szybkie i tanie śniadanie
Muffiny jajeczne to mój sposób na szybkie śniadanie. Wykorzystuję sezonowe warzywa, więc zawsze jest smacznie. Cena przysmaku też jest korzystna.
PrzepisyEmilia Maciejewska-Latosińska -
Ta herbatka świetnie wspomaga metabolizm. Piję ją regularnie, a waga leci w dół
Napar z derenia przyjemnie orzeźwia i przynosi wiele korzyści. Odkąd po niego sięgam, nie czuję się ciężko, a efekty mojej diety widać dużo wyraźniej.
OdchudzanieEmilia Maciejewska-Latosińska -
Zalewam te płatki mlekiem i w kilka minut mam śniadanie zdrowsze od owsianki
Znudziła ci się owsianka i nie wiesz, czym ją zastąpić? Postaw na płatki quinoa. Są bardzo smaczne i pod wieloma względami zdrowsze od śniadaniowego klasyka. Zobacz, dlaczego warto po nie sięgać.
ProduktyŻywieniePaulina Cywka -
Te proste naleśniki poleciła mi przyjaciółka. Zawierają jeden wyjątkowo zdrowy składnik
Naleśniki szpinakowe pokazała mi dobra znajoma. Przepis na zachwycające smakiem i wyglądem danie dostała od dietetyka. Teraz obie możemy nim cieszyć tym daniem.
PrzepisyEmilia Maciejewska-Latosińska -
Czy woda jest najlepsza na upały? Eksperci nie mają wątpliwości
Elektrolity, woda mineralna czy lemoniada są polecane do picia w upalne dni. Czy jednak na pewno są dobrym wyborem? Sprawdziłam, co najlepiej wypić latem.
ŻywienieEmilia Maciejewska-Latosińska -
Ten olej to bogactwo antyoksydantów. Lidl rozdaje go za darmo, ale tylko przez jeden dzień
Klienci, którzy pójdą do Lidla w tym tygodniu mogą dostać za darmo olej o wielu prozdrowotnych właściwościach. By skorzystać z tej okazji, należy jednak spełnić określone warunki. Zobacz, co trzeba zrobić.
ProduktyŻywienie -
Choć uchodzi za zdrową, nie każdy może ją jeść. Nie sięgaj po nią przy dnie moczanowej
Wątróbka to dla wielu Polaków prawdziwy rarytas. Niestety, nie każdy skorzysta z jej prozdrowotnych właściwości. Część osób, jedząc ją, wręcz sobie zaszkodzi.
ŻywienieEmilia Maciejewska-Latosińska -
Masło czy margaryna? Dr Damian Parol wskazał, który tłuszcz jest zdrowszy. Można się zdziwić
Czy masło jest zdrowsze niż margaryna? A może jest dokładnie na odwrót? Dr Damian Parol wyjaśnił, który tłuszcz bardziej przysłuży się naszemu zdrowiu. Zobacz, po co lepiej sięgać – masło czy margarynę.
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościEmilia Maciejewska-Latosińska -
Z tych polskich owoców robię ekspresowy koktajl. Jest lekki i pomaga mi schudnąć
Koktajl porzeczkowy to prawdziwa bomba witaminowa. Zdrowe śniadanie robię w 5 minut, a przy okazji czuję się znacznie lżej. To idealny pomysł na start dnia.
PrzepisyEmilia Maciejewska-Latosińska -
Placki ziemniaczane zrobisz bez mąki i jajek. Świetnie zastąpi je nieoczywisty składnik
Nie masz w domu jajek ani mąki, a naszła cię ochota na placki ziemniaczane? Nie musisz od razu biec do sklepu ani rezygnować z robienia przysmaku. Możesz zastąpić brakujące składniki. Wystarczy, że sięgniesz po pewien popularny sos.
PrzepisyŻywieniePaulina Cywka -
Mojej sałatce z ciecierzycy charakteru dodaje jeden zdrowy składnik. Zawsze mam go w domu
Sałatka z ciecierzycy może być lekka i pełna charakteru. Wystarczy posypać ją zdrowymi listkami. Uwielbiam ten prosty przepis.
PrzepisyEmilia Maciejewska-Latosińska -
Babcia zawsze dodaje tylko jeden rodzaj kopru do kiszenia ogórków. Wychodzą idealne
Moja babcia robi najlepsze ogórki kiszone pod słońcem. Zapytałam kiedyś, w czym tkwi sekret jej wybornych przysmaków. Okazało się, że to zasługa dobrego kopru.
ProduktyŻywienieOdchudzaniePaulina Cywka -
„Dziki kardamon” to moja tajna broń w walce z boczkami. Dodaję go do zup, sosów i marynat
„Dziki kardamon” nie jest dobrze znany. Niewiele osób słyszało o jego właściwościach. A szkoda. Ma bowiem wiele atutów. Wspomaganie odchudzania to dopiero początek długiej listy zalet.
OdchudzanieŻywieniePaulina Cywka -
Ten napój smakuje lepiej niż niejedna kawa, a powstaje z odpadków. Pobudza i usprawnia trawienie
Cascara cieszy się dużą popularnością w Etiopii i krajach Ameryki Południowej. Budzi również coraz większe zainteresowanie w Europie, w tym w Polsce. Swoją sławę zawdzięcza cennym właściwościom. Aż trudno uwierzyć, że powstaje z odpadków
PrzepisyProduktyŻywieniePaulina Cywka -
Bosacka wyjaśnia, jak kupić dobrą fasolkę szparagową. Ważny jest nie tylko kolor warzywa
Fasolka szparagowa to pyszne i cenne letnie warzywo. By czerpać z niej pełnię korzyści, warto zwrócić uwagę na pewne szczegóły. Katarzyna Bosacka wyjawiła, co jest kluczowe.
ProduktyŻywienieEmilia Maciejewska-Latosińska -
Ten fermentowany napój przyjemnie orzeźwia, ale bywa niebezpieczny. Eksperci ostrzegają
Latem kombucha smakuje znakomicie. Dobrze przyrządzona jest też korzystna dla zdrowia. Eksperci ostrzegają jednak przed domowymi wersjami napoju. Ich skład może budzić pewne wątpliwości.
Bezpieczeństwo żywnościEmilia Maciejewska-Latosińska