Znamy je jako czereśnie, choć tak naprawdę to jadalne owoce wiśni ptasiej. Ceny tych owoców szaleją, ale nie warto z nich rezygnować. Są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Warto jednak wiedzieć, jakiego błędu nie popełniać po ich...
Włączenie nasion konopi do diety chroni przed chorobami krążenia i korzystnie wpływa na wygląd. Chodzi o nasiona konopi siewnej, które nie zawierają żadnych odurzających ani uzależniających substancji. Zdarza się jednak, że są mylone z...
Wiele osób, które dbają o linię lub stosują diety odchudzające, rezygnują z ziemniaków. A nie powinny – podkreślają dietetycy. Dotyczy to zwłaszcza młodych ziemniaków, na które trwa sezon. Są one cennym źródłem witamin, składników...
Olej MCT to specyficzny tłuszcz. Zaliczany jest do suplementów diety, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Sięgają po niego głównie osoby na diecie keto i na dietach redukujących wagę. Poznaj jego właściwości.
To warzywo ma niewiele kalorii i w 90 procentach składa się z wody. Czy to wystarczy, aby uznać, że powinno jak najczęściej gościć w menu osób, które chcą pozbyć się dodatkowych kilogramów? Poznaj sekretne właściwości fasolki szparagowej.
Arbuz to pyszny i zdrowy owoc, najlepiej smakuje latem. Daje orzeźwienie w upalny dzień i idealnie nawadnia organizm. Ze względu na dużą ilość wody, zawarta w tym owocu, zalecany jest osobom na dietach redukujących wagę i dbającym o...
Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać ok.400 gramów warzyw i owoców dziennie, podzielonych na pięć mniejszych porcji. Fasolka szparagowa jest doskonałym wyborem na wzbogacenie diety. Zobacz, która odmiana...
Pędy kwiatowe czosnku pojawiają się w czerwcu. Mało osób wie, że są jadalne, a do tego zdrowe i smaczne. Przypominają w smaku czosnek, ale są delikatniejsze i chrupiące. Można dodać je do sałatki, ziemniaków czy mięsa na surowo lub...
Orzechy są bardzo zdrowe – zwłaszcza dla serca, dlatego nie powinno ich zabraknąć w dobrze zbilansowanej diecie. Idealna porcja wynosi od 30 do 40 g dziennie. Które orzechy są najzdrowsze, a których nie powinniśmy jeść w zbyt dużych...
Wiele osób je codziennie na śniadanie owsiankę. Istnieje wiele sposobów na jej przyrządzenie. Jednym z nich jest dodanie do płatków owsianych kefiru. Tak przygotowana owsianka, dzięki obecności probiotycznych bakterii zawartych w...
Moringa to roślina nazywana „drzewem chrzanowym”, choć z polskim chrzanem ma niewiele wspólnego (poza ostrym smakiem). Od lat z jej właściwości korzysta medycyna wschodu i coraz bardziej doceniają ją Europejczycy. Jej działanie jest...
Bób to warzywo pełne błonnika, witamin, minerałów i cennego dla organizmu białka. Spożywanie bobu korzystnie wpływa na pracę serca, obniża poziom cholesterolu i skutecznie zwalcza objawy anemii. Bób zalecany jest też w diecie osób, które...
Zauważyłeś czarny „nalot” na języku? Cierpisz z powodu częstych biegunek? Twoja skóra utraciła swoja elastyczność? Sprawdź, o czym mogą świadczyć te objawy.
Cytryna to jeden z najczęściej używanych owoców cytrusowych na świecie. Jest bogata w witaminy i składniki mineralne, fitoskładniki i przeciwutleniacze. Ponadto jej skórka zawiera wiele lotnych substancji. To właśnie one sprawiają, że...
Jabłka to najpopularniejsze owoce w Polsce i jednocześnie bardzo zdrowe. Wiele osób zastanawia się, czy jedząc owoc, można jeść też jego pestki. Niektóre badania wskazują, że są one wartościowe, gdyż zawierają substancję zwaną...
W starożytnym Egipcie mówiono o nim „złoto faraonów”. Wystarczy jedna łyżeczka tego płynu dziennie, aby przekonać się o jego właściwościach przeciwzapalnych. Ten naturalny produkt powinien być stałym elementem diety osób z Hashimoto.
Badania wskazują, że kiwi to jeden z najzdrowszych owoców, które powinno się jeść codziennie. Regularne spożywanie tego owocu przynosi szereg korzyści, m.in. obniża poziom „złego” cholesterolu, reguluje ciśnienie i wzmacnia odporność...
Ryż jaśminowy pochodzi z Tajlandii, ale dzięki subtelnemu kwiatowemu zapachowi i słodkawemu smakowi stał się składnikiem dań na całym świecie. Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Zawiera m.in. żelazo, którego brak może prowadzić do...
Cellulit, zwany „pomarańczową skórką”, potrafi uprzykrzyć życie. Zmaga się z nim nawet 80 procent kobiet. Jest nie tylko problemem estetycznym, ale często towarzyszy chorobom, np. otyłości. Walkę z cellulitem warto rozpocząć od zmiany...
Po winogrona powinny często sięgać osoby, które mają zbyt wysokie ciśnienie krwi i podniesiony poziom tzw. złego cholesterolu. Badania potwierdzają, że dzięki zawartym w nich: potasie i polifenolom te owoce działają prozdrowotnie na...
Picie wody powinno być zdrową rutyną, szczególnie podczas upalnych dni. Wiele osób ma jednak kłopot, aby regularnie sięgać po szklankę wody. Jak sobie pomóc?