-
Tak przyrządzisz idealny żurek wielkanocny. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis
Żurek to obowiązkowa potrawa podawana podczas śniadania wielkanocnego. Jak zrobić idealny żurek wielkanocny? Ewa Wachowicz podzieliła się swoim przepisem.
ProduktyŻywienie -
Nie możesz się zmotywować do biegania? Wypróbuj ten prosty sposób
Dni stają się coraz dłuższe i cieplejsze, więc wydłuża się i możliwy czas do biegania w bardziej przyjaznych warunkach. Czasem jednak chęci do aktywności brakuje. Jak ją w sobie obudzić?
ŻywienieOdchudzanie -
Masz ochotę na deser, ale brakuje ci czasu? Przygotuj ten 3-minutowy budyń czekoladowy w... mikrofalówce
Chcesz szybko zjeść coś słodkiego? Sięgnij po ten idealny budyń z rozpuszczonej czekolady. Jego zrobienie zajmie dosłownie chwilę!
ProduktyŻywienie -
Migdałowa granola to pomysł na pożywne śniadanie. Sprawdź, jak ją przygotować
Słodzona miodem łatwa domowa granola to marzenie miłośnika czekolady. Zobacz, jak prosta jest w przygotowaniu i spróbuj sam!
ProduktySkładniki odżywczeŻywienie -
Czeremcha: pomoże na przeziębienie i... spowolni starzenie!
Czeremcha jest chętnie wykorzystywana w zielarstwie, bo ma silne właściwości lecznicze. Na jakie problemy zdrowotne pomaga i do czego ją wykorzystywać?
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze -
Semolina to nie kasza manna. Czym jest i dlaczego warto mieć ją w kuchni?
Semolina to mąka i kasza uzyskiwane z pszenicy durum. Od zwykłej mąki różnią się tym, że są zdrowsze. Jakie właściwości ma semolina i do czego jej używać?
ŻywienieProduktyOdchudzanieSkładniki odżywczeMaja Błaszczyk
-
Kasza bulgur: skarbnica kwasu foliowego, witamin i minerałów
Kasza bulgur to królowa witamin i minerałów. Spożywanie kaszy bulgur ma ogromne walory zdrowotne, obniża poziom cukru we krwi i wspomaga pracę układu krwionośnego.
ŻywienieDietyProduktySkładniki odżywcze -
Nowe rozporządzenie KE. Chipsy, ciastka i krakersy znikną ze sklepowych półek?
Na początku kwietnia w życie wchodzi rozporządzenie Komisji Europejskiej dotyczące obecności w produktach spożywczych tzw. przemysłowych tłuszczów trans. Czy to oznacza, że już wkrótce ze sklepowych półek znikną popularne przekąski?
Żywienie -
Dieta 75 proc. ludzi na świecie nie dostarcza odpowiedniej ilości tego pierwiastka. Dlaczego?
Co pomaga twojemu sercu bić i może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2? Odpowiedzią jest często pomijany, ale potężny minerał: magnez. Problem w tym, że dieta zdecydowanej większości z nas nie zawiera dostatecznych ilości tego pierwiastka.
Składniki odżywczeŻywienie -
Budyń jaglany: pomysł na pożywne i zdrowe drugie śniadanie
Budyń jaglany to pomysł na smaczne i sycące drugie śniadanie lub podwieczorek. Jakie wartości ma budyń jaglany i jak go zrobić?
ŻywienieSkładniki odżywczeProduktyOdchudzanie -
Pokarmy, które źle wpływają na żołądek. Unikaj ich dla własnego zdrowia
Jeśli chcesz, żeby twój układ trawienny funkcjonował w jak najlepszym stanie, zapewnij mu zdrowy pokarm.
Bezpieczeństwo żywnościŻywienieSkładniki odżywcze -
Przygotowanie śniadania nie musi zająć ci całego poranka. Sprawdź te smaczne dania i zaoszczędź czas
Wiele mówi się o zaletach wcześniejszego przygotowywania posiłków. To pozwala zaoszczędzić czas i nie przekraczać starannie zaplanowanego budżetu. Może również pomóc trzymać porcje w ryzach bez wysiłku! Dlatego też chcemy podzielić się z...
ProduktyŻywienie -
Glony wakame: azjatycki hit! Jak je wykorzystać w kuchni?
Glony wakame to algi, które mają zbawienny wpływ na zdrowie. Jakie wartości odżywcze mają glony wakame i jak je wykorzystać w kuchni?
ŻywienieProduktyDiety -
Żywieniowy postrach i wróg zdrowia? Poznaj gluten – i przestań wierzyć w mity na jego temat
Diety bezglutenowe cieszą się coraz większą popularnością, zwłaszcza ze względu na obawy przed nietolerancją glutenu. Ale czym właściwie jest gluten i jaka jest jego rola w żywności? Czy powinniśmy się go bać? Zostań z nami, aby się tego...
Składniki odżywczeOdchudzanieBezpieczeństwo żywnościŻywienie -
Czy wiesz, jak zrobić bułeczki bao? Poznaj kulinarny hit z Azji
Jak zrobić bułeczki bao? Wokół kulinarnego hitu z Azji narosło wiele mitów. Sprawdź, jak przygotować bułeczki gotowane na parze i przekonaj się, czy jest to trudne.
ŻywienieDiety -
Jak poprawić pamięć i co najlepiej brać na pamięć i koncentrację? Tabletki i suplementy
Czy powinieneś zażywać witaminę B12, aby zachować czujność? A co z żeń-szeniem? Poznaj prawdę o suplementach na pamięć i koncentrację i przekonaj się, które z nich są warte swojej ceny.
ProduktyŻywienie -
Dieta na dobry sen: co jeść, by przespać całą noc?
Żywność bogata w określone składniki odżywcze poprawia naszą zdolność zasypiania, jak i jakość samego snu. Co konkretnie warto jeść, by dobrze spać?
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Jaka jest zależność między poziomem cynku w organizmie a cukrzycą? Wyjaśnia farmeceutka
Farmaceutka Zosia Winczewska na swoim Instagramie często porusza ważne kwestie zdrowotne. W jednym z postów napisała o tym, jak wygląda zależność między cynkiem a cukrzycą.
ŻywienieSkładniki odżywcze -
Czym czyścić piekarnik? Chemiczka odpowiada, że najlepsze są domowe sposoby
Czym czyścić piekarnik, który zazwyczaj stanowi największe wyzwanie, jeśli chodzi o sprzątanie kuchni? Odpowiedzi udzieliła Sylwia Panek, chemiczka.
ŻywienieBezpieczeństwo żywności -
Co jeść aby obniżyć cholesterol? Co można jeść, a czego nie?
Jeśli twoje wyniki informują o podwyższonym poziomie cholesterolu, możesz zacząć z nim walczyć za pomocą diety. Oto lista produktów, które ci pomogą.
ŻywienieSkładniki odżywczeAlicja Kowalczyk
-
Bergamotka: skarbnica witaminy C. Właściwości, zastosowanie
Bergamotka to owoc, który jest skarbnicą witamin C i B, pomaga wyleczyć przeziębienie. Jakie ma właściwości i w jaki sposób warto go wykorzystywać?
ŻywienieProduktySkładniki odżywcze