-
Półka z żywnością „stress free”? Ekspertka: „Sama bym nie spróbowała”
Czy można obniżyć stres za pomocą diety? Prof. Ewa Stachowska mówi, po jakie produkty warto sięgać i że wcale nie jest do tego potrzeba specjalna półka w sklepach.
DietyŻywienie
-
Sok z ananasa – właściwości prozdrowotne i wartości odżywcze
Sok z ananasa zawiera dawkę witamin i minerałów, które wspomagają układ odpornościowy. Na co pomaga sok ananasowy?
ProduktyŻywienie
-
Jak przechować jabłka przez całą zimę? Znamy sposób
Jeśli masz duży zapas jabłek i chcesz przechować je przez całą zimę, skorzystaj z naszych wskazówek! Możesz cieszyć się smakiem świeżych owoców przez długie miesiące. Sprawdź, jak przechowywać jabłka, aby maksymalnie wydłużyć ich świeżość.
ŻywieniePrzepisy
-
Zaburzenia trawienne – przyczyny, objawy i sposoby ich łagodzenia
Zaburzenia trawienia są przyczyną występowania wielu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Proces trawienia mogą zaburzać problemy czynnościowe oraz organiczne. Najczęstszym czynnikiem, który wywołuje zaburzenia trawienia, jest...
ŻywienieBezpieczeństwo żywności
Maja Błaszczyk
-
Przeterminowane mleko. Czy można pić zepsute mleko?
Czy można pić mleko po upływie terminu ważności? Jest to uzależnione od tego, czy było ono przechowywane w odpowiednich warunkach.
ProduktyŻywienie
-
Tu znajdziesz najlepszą włoską pizzę
Odwiedzający nas Włosi są zdumieni, że w Polsce można tak dobrze gotować ich dania. U nas szefem kuchni jest Włoch, więc wszystko musi się zgadzać. Dlatego działamy od ponad 20 lat – mówi Roman Piechnik, menedżer warszawskiej Ristorante...
Artykuł sponsorowany
-
Gofry domowe. Jak zrobić chrupiące i pyszne gofry?
Gofry to pomysł na pyszny deser, który możemy przygotować w swojej kuchni. Jak zrobić idealne domowe gofry?
ŻywienieProdukty
Alicja Kowalczyk
-
Co sprawia, że wapń się nie wchłania? Na liście zbyt dużo żelaza i kofeiny
Zdrowotne korzyści wynikające z dostarczania organizmowi wapnia zależą nie tylko od ilości, ale również możliwości jego wchłaniania przez organizm. Sprawdź, co poprawia wchłanianie wapnia, a co skutecznie utrudnia ten proces.
Składniki odżywczeŻywienie
-
Jajka a poziom cukru we krwi. Czy jajka pomagają utrzymać prawidłowy poziom cukru?
Umiarkowane spożycie jajek może zmniejszać ryzyko cukrzycy. Czy jedzenie jajek obniża zatem poziom cukru we krwi?
ProduktyŻywienie
Alicja Kowalczyk
-
Herbaty na mdłości. Jakie zioła stosować na mdłości?
Herbaty ziołowe mogą pomóc zwalczyć mdłości i pomóc pokonać dolegliwości trawienie. Jakie Herbaty na mdłości warto pić?
ProduktyŻywienie
Alicja Kowalczyk
-
Pizza, gotowe dania i piwo po pracy. Fatalne zwyczaje dyżurujących medyków
To woła o pomstę do nieba – skomentowała wyniki nowych badań prof. Ewa Stachowska. Okazuje się, że dyżurujący lekarze, pielęgniarki i ratownicy medyczni odżywiają się byle jak i często sięgają po niezdrowe produkty.
ŻywienieDiety
Katarzyna Świerczyńska
-
Chcesz schudnąć? Koniecznie musisz mieć w kuchni te 5 produktów
Planujesz schudnąć? Przygotuj się do tego. Sprawdź, co masz w szafkach, lodówce i zamrażarce. Może jest tam paczka frytek, czekoladki albo czipsy? Mając w zasięgu ręki śmieciowe jedzenie, możesz łatwo ulec pokusie i zniweczyć wysiłki,...
ŻywienieProdukty
-
Nie pij tych 3 napojów na pusty żołądek, jeśli nie chcesz mieć problemów ze zdrowiem
Chociaż wiele osób na świecie rozpoczyna dzień od filiżanki czarnej kawy czy herbaty, nie zdaje sobie sprawy, że nie jest to korzystny dla zdrowia wybór. Zawarta w nich kofeina, która z jednej strony dostarcza energii i pobudza, szkodzi...
ŻywienieProdukty
-
Kasza jaglana: właściwości lecznicze i wartości odżywcze kaszy jaglanej
Kasza jaglana wspiera przemianę materii i jest bogata w składniki odżywcze. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?
ŻywienieSkładniki odżywczeProdukty
Monika Piorun
-
Jak wykorzystać obierki z jabłek? Ze skórek zrobisz susz, kompot, ocet i nie tylko
Po zrobieniu szarlotki zostały ci obierki z jabłek? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj! Skórki z jabłek są nieocenionym źródłem witamin i błonnika. I można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne skarby. Zdrowe, zaskakująco dobre i w...
ProduktyPrzepisySkładniki odżywczeŻywienie
-
Owady na talerzach, powrót do korzeni i kuchnia wege – poznaj trendbook Food and Design na lata 2023–2030
Pierwszy e-book w wykonaniu nowo powstałego projektu Food and Design to zbiór przewidywań blisko 80 ekspertów na temat przyszłości branży food. Specjaliści wskazali trzy główne trendy żywieniowe, które będą dominować na polskim i...
Artykuł sponsorowany
-
Surowy łosoś: czy jedzenie surowego łososia jest bezpieczne?
Łososia norweskiego często spożywa się w wersji surowej. Czy taka ryba jest bezpieczna?
Bezpieczeństwo żywnościŻywienie
Alicja Kowalczyk
-
Tak żywią się polscy pracownicy. Dieta pozostawia wiele do życzenia
Firma Dailyfruits we współpracy z Instytutem Medycyny Pracy im. prof. J.Nofera zrealizowała drugą edycję badania „Żywieniowe nawyki pracujący Polaków 2022”. Co wykazał raport?
ŻywienieDiety
-
Jak przechowywać ziemniaki, by długo były dobre do spożycia?
Ziemniaki przechowywane w nieodpowiednich warunkach potrafią dość szybko się zepsuć. Jak najlepiej przechowywać ziemniaki?
ProduktyŻywienie
Alicja Kowalczyk
-
Czy kawa wypłukuje wapń z kości? Odpowiedź może zaskoczyć
Wiele osób powtarza twierdzenie, że kawa wypłukuje wapń z kości. Czy picie kawy przyczynia się do powstawania osteoporozy? Wyjaśniamy.
ProduktyŻywienie
-
Ogromny problem otyłości w Polsce. Naukowcy chcą zacząć od szkół
Polska boryka się z plagą nadwagi i otyłości. Szacuje się, że w 2025 roku – 26% kobiet i 30% mężczyzn będzie zmagać się z problemem otyłości, która uznawana jest za chorobę cywilizacyjną. Międzynarodowa grupa naukowców, wśród nich prof....
OdchudzanieŻywienie