-
Wysoki cholesterol – jakie są czynniki ryzyka?
„Wysoki cholesterol” – tego określenia często używa się, mówiąc o wysokim poziomie tzw. złego cholesterolu. Wszyscy wiemy, że taki stan jest groźny, ale ponieważ jednocześnie jest też bardzo popularny, nieszczególnie się nim...
Żywienie -
Już nigdy nie wyrzucisz pestki z awokado
O zaletach jedzenia awokado można napisać książkę. Ten zielony, egzotyczny owoc jest cennym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. A co z jego dużą, okrągłą pestką? Czy naprawdę do niczego się nie przydaje? Otóż nie! Poznaj właściwości i...
ProduktyŻywienie -
Sok z marchwi – dlaczego warto regularnie po niego sięgać?
Świeży sok z marchwi można dostać niemal w każdym sklepie spożywczym. Minus? Na ogół ma bardzo krótki termin przydatności do spożycia. Plus? A bo to jeden? Sok z marchwi ma cudowne właściwości prozdrowotne. Dowiedz się, dlaczego warto...
ProduktyŻywienie -
Obsesyjnie liczyła kalorie i ważyła się po kilka razy dziennie. Teraz pokazuje, jak się zmieniła
Jenn Brett z Kanady, która prowadzi swój kanał w serwisie YouTube i na bieżąco zamieszcza na Instagramie zdjęcia, chce zwalczyć przekonanie, że „mniejsza waga jest lepsza”. W tym celu pokazuje swoim fanom, jak wyglądała w 2015 roku i...
ŻywienieGaleria -
Rak jelita grubego – jak się przed nim uchronić?
Profilaktyka raka jelita grubego nie jest tak popularna, jak profilaktyka raka płuc czy piersi. Najwyższy czas to zmienić, ponieważ rak jelita grubego każdego roku roku zabija mnóstwo ludzi na całym świecie. Objawy łatwo bagatelizować, a...
Żywienie -
Jak zachęcić dziecko do jedzenia warzyw? Garść praktycznych rad i przepis na pierogi z dynią
Jak nakłonić dziecko do jedzenia warzyw? To pytanie spędza sen z powiek wielu rodzicom. Wszyscy chcielibyśmy przecież, żeby nasze pociechy rozwijały się prawidłowo, a to umożliwia między innymi pełnowartościowa i zbilansowana dieta,...
Żywienie -
Znalazła szpilkę we frytkach McDonald's. Policyjne śledztwo błyskawicznie wyjaśniło sprawę
W Nowej Zelandii i Australii narasta strach przed szpilkami ukrywanymi w pożywieniu. Po aferze z truskawkami, na Facebooku ogromną popularność zdobył wpis dotyczący frytek z popularnej sieci fast food. Sprawą natychmiast zajęła się policja.
Żywienie -
Jak przestać zajadać emocje?
Na stres czy smutek reagujemy bardzo różnie – jedni odczuwają ucisk w żołądku i niczego nie mogą przełknąć, tracąc zupełnie apetyt, inni natomiast sięgają po jedzenie, by jakoś dać upust emocjom i na chwilę poprawić sobie nastrój....
DietyOdchudzanieŻywienie -
Raport WHO: 1 na 20 zgonów na świecie spowodowany alkoholem
W 2016 roku w wyniku spożycia alkoholu zmarło 3 miliony ludzi, co stanowi 1 na 20 zgonów na świecie – wynika z raportu Światowej Organizacji Zdrowia.
Żywienie -
Jogurty mają więcej cukru niż Coca-Cola? Zaskakujące wyniki analiz
Po jogurty sięgamy chętnie, włączając je do codziennej diety. Teoretycznie zdrowa przekąska może okazać się jednak bombą kaloryczną. Badania uniwersytetu w Leeds wykazały, że wiele produktów tego typu zawiera więcej cukru niż Coca-Cola.
Żywienie -
Jak przestać się objadać?
Każdy chciałby zdrowo i regularnie się odżywiać. Tymczasem większość z nas żyje w biegu, spożywa posiłki o różnych godzinach, wybiera półprodukty i fast-foody i systematycznie (często nawet każdego dnia) zmaga się z napadami wilczego...
DietyŻywienie -
Cudowne właściwości kiszonej kapusty
Kiszona kapusta jest dostępna przez cały rok, jednak to właśnie jesienią i zimą sięgamy po nią regularnie. Można dodawać ją do zup, przygotowywać z niej farsz do pierogów czy krokietów, a także spożywać solo. Dlaczego kiszona kapusta...
ProduktyŻywienie -
Oliwa z oliwek – naprawdę skuteczna czy jednak przereklamowana?
Oliwa z oliwek, zwana także po prostu „oliwą” powstaje podczas tłoczenia „na zimno” lub „na gorąco”. Uważa się ją za jeden z najzdrowszych tłuszczów i dlatego też często jest polecana, jako element zdrowej i zbilansowanej diety. Czy jej...
ProduktyŻywienie -
Dieta zapobiega nowotworom
Odpowiedni sposób odżywiania zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, także nowotworów. Warto postawić na piramidę zdrowego żywienia.
ŻywienieKatarzyna Pinkosz -
ONZ: 821 mln ludzi na świecie cierpi głód. Ta liczba wciąż wzrasta
Z najnowszego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych wynika, że w ciągu ostatnich trzech lat wzrosła liczba osób cierpiących głód. Według analizy w 2017 roku niedożywionych było 821 milionów ludzi na świecie.
Żywienie -
Nad hormonami da się zapanować. Trzeba tylko wiedzieć jak
Myśląc o zaburzeniach hormonalnych, najczęściej myślimy o hormonach płciowych, których wahania powodują szereg skutków ubocznych. Zapominamy, że hormony są produkowane przez różne gruczoły, znajdujące się w naszym organizmie. Bardzo...
Żywienie -
Dlaczego warto jeść jabłka? O tym mogłeś nie wiedzieć
Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców. Znajdziemy je w każdym warzywniaku. Liczba odmian potrafi zaskoczyć, ale dzięki temu każdy może znaleźć swoje ulubione jabłko – słodkie, kwaśne, miękkie, twarde czy chrupiące. Czy wiesz,...
ŻywienieProduktyAlicja Kowalczyk -
Bardzo ciężki problem
Powiedzieć osobie z otyłością, żeby schudła, to tak jak powiedzieć osobie z depresją, żeby zaczęła się cieszyć życiem. Otyłość jest chorobą, którą trzeba leczyć. A najlepiej – jak każdej chorobie – jej zapobiec.
ŻywienieOdchudzanie -
Cudowne właściwości ogórków. Wolisz świeże czy kiszone?
Ogórki są niedoceniane. Większość z nas kupuje je z przyzwyczajenia, ponieważ idealnym dodatkiem do kanapek i stanowią bazę mizerii, która idealnie pasuje do schabowego. Tyle o ogórku świeżym. A kiszony lub małosolny? Te doceniamy...
ProduktyŻywienie -
Odkryto przyczynę cukrzycy? Winny pigment obecny niemal we wszystkich produktach
W pilotażowym badaniu zespół naukowców z Uniwersytetu w Teksasie odkrył, że istnieje związek między dwutlenkiem tytanu pochodzącym m.in. z kosmetyków, farmaceutyków i wielu produktach spożywczych, a zachorowaniem na cukrzycę typu 2.
ŻywienieProdukty -
Naukowcy przeanalizowali „korpo menu”. Wyniki są niepokojące
Kanapka typu „kebab”, makaron z sosem śmietanowym, słodkie drożdżówki... Naukowcy sprawdzili, jakie produkty i dania jemy w biurach. Wyniki nie są optymistyczne – spożywamy za dużo kalorii i w konsekwencji grozi nam otyłość. I nie chodzi...
ŻywienieProdukty