W drugiej połowie sierpnia aż do późnych dni września zazwyczaj trwają zbiory aronii. Z owoców można wykonać m.in. nalewkę – oto przepis.   
                
        
     
                 
                              
          
              
        Aronia uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców. Ze względu na wysoką zawartość polifenoli działa przeciwnowotworowo i chroni przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Wspomaga pracę serca i naczyń krwionośnych, chroni wzrok, obniża poziom cukru we krwi. Zaleca się ją również jako wsparcie w rekonwalescencji po ciężkich chorobach czy infekcjach.
Jednym ze sposobów wykorzystania aronii jest zrobienie z niej nalewki. Chociaż nadmierna ilość alkoholu jest niebezpieczna dla zdrowia, umiarkowane spożycie nalewki z aronii nie powinno wywołać komplikacji zdrowotnych.
Nalewka z aronii – przepis
Składniki:
- 4 kg aronii
 - 1 l spirytusu
 - 6 l wody
 - 5 dkg liści wiśni
 - 5-10 dkg imbiru
 - Kilka goździków
 - Kawałek laski cynamonu
 - Płaska łyżka kardamonu
 - Sok z 3-4 cytryn
 - 0,5-0,9 l miodu
 
Sposób przygotowania:
- Owoce aronii mrozić przez 2-3 dni.
 - Wszystkie składniki oprócz miodu włożyć do garnka i gotować na małym ogniu przez około godzinę.
 - Odstawić do następnego dnia.
 - Odcedzić owoce odciskając resztkę soku.
 - Całość podgrzać na średni ogniu, bez wrzenia
 - Rozpuścić miód i dodaj alkohol.
 - Przelać nalewkę do szklanej butelki.
 
Nalewka z aronii bez gotowania
Składniki:
- 1 kg aronii
 - 0,5 l spirytusu
 - 0,5 l wódki
 - 0,5 l miodu
 - 250 g cukru
 
Sposób przygotowania:
- Owoce zamrażać przez 2-3 dni.
 - Rozmrożone owoce wsypać do słoika i zalać alkoholem.
 - Odstawić na ok. 3 tygodnie.
 - Po 3 tygodniach odsączyć alkohol i zasypać cukrem owocowym.
 - Odstawić na kolejne dwa tygodnie.
 - Po 2 tygodniach odsączyć sok i wycisnąć owoce ściereczką.
 - W rondelku w niskiej temperaturze podgrzać miód i dodać do soku oraz alkoholu.
 - Przelać do szklanych butelek. Nalewka najlepiej smakuje po 6 miesiącach.
 
Czytaj też:
Sezon na superowoce, czyli jak owoce jagodowe wzmacniają naszą odporność
Źródło: Zdrowie WPROST.pl / Aronia.org
