Pisto to hiszpańskie danie z duszonych warzyw, wywodzące się z regionu La Mancha. Być może jadł go sam Don Kichot, bohater powieści Cervantesa, który również pochodził z tej krainy. Tak naprawdę jest to rodzaj gulaszu warzywnego, niezwykle popularnego w krajach śródziemnomorskich w stylu francuskiego Ratatouille, czy znanego nam węgierskiego leczo. Lato jest okresem, kiedy warzywa są najlepsze i świeże, i dlatego warto przygotować pisto zwłaszcza w letnie miesiące. Można je zjeść na ciepło z jajkiem lub na zimno jako dodatek do kanapek. Pasuje do niego też makaron, który polewamy pisto.
Przepis: Pisto, czyli hiszpańskie danie warzywne
To doskonała warzywna potrawa na upalne dni. Łatwo ją przygotować.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże papryki, najlepiej zielone
- 1 średnia cukinia
- 1 średni bakłażan
- 1 kg pomidorów
- oliwa z oliwek
- jajka opcjonalnie (1 na osobę)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotuj warzywaPokrój bakłażan na plastry i posyp solą. Obierz i posiekaj w kostkę cebulę i czosnek. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, cukinię umyj i pokrój w kostkę. Bakłażan opłucz z soli i również pokrój w kostkę. Pomidory obierz ze skórki i pokrój na drobne kawałki.
- Podsmaż warzywaNa dużej patelni pogrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i duś ok. 10 minut, następnie dodaj paprykę i duś dalsze 10 minut. Na końcu dodaj resztę warzyw, dopraw solą i pieprzem, a następnie duś na wolnym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając.
- Usmaż jajkaJeśli podajesz pisto jako danie obiadowe, dodaj do niego jajka (1 jajko sadzone na osobę) i połóż je przed podaniem na warzywny gulasz. Podawaj z kromką dobrego chleba na zakwasie.
Dlaczego warto spróbować pisto?
Danie to składa się przede wszystkim z warzyw, których według aktualnej piramidy zdrowego odżywiania, powinniśmy spożywać ok. pół kilograma dziennie. Warzywa zaś dostarczają nam m.in. błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit, ogranicza ryzyko cukrzycy i pomaga zachować właściwą wagę. Dzięki temu daniu zaaplikujemy sobie również antyoksydanty, w tym szczególnie wartościowy i działający antynowotworowo likopen, zawarty w pomidorach. W daniach z duszonych pomidorów jest go nawet sześciokrotnie więcej niż w surowych pomidorach, dodatkowo w takiej formie jest lepiej przyswajalny.
Oliwa z oliwek, która wchodzi w skład pisto, to z kolei źródło wartościowych tłuszczów omega-3, które mają pozytywny wpływ na mózg, zmniejszając ryzyko demencji czy choroby Alzheimera jak również doskonale działają na układ krwionośny i immunologiczny. Jeśli danie to podamy z jajkiem, dodatkowo dostarczymy organizmowi pełnowartościowe białko. Połączenie warzyw z białkiem stanowi zaś zdrowy i sycący posiłek.
Czytaj też:
Nieoczywiste sposoby na ochłodzenie organizmu podczas upału. Mało osób o nich wieCzytaj też:
Co jeść, aby chronić skórę przed słońcem? Tego nie może zabraknąć latem w twojej diecie