Owsianka to bez wątpienia strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o śniadanie. Jest zdrowa, pożywna i pyszna. Dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych oraz mikroelementów. Dodaje energii i zapewnia uczucie sytości na długo. Ale nawet tak doskonały przysmak może się kiedyś znudzić. Wtedy warto sięgnąć po jego oszukaną wersję z popularnym warzywem w roli głównej. Potrzebujesz jedynie dziesięciu minut, by przygotować wyborną owsiankę z kalafiora.
Jak zrobić oszukaną owsiankę z kalafiora?
Robienie owsianki zacznij od przygotowania jej „głównego bohatera”. Umyj kalafiora, oderwij z niego liście i usuń głąb. Następnie podziel warzywo na różyczki. Pokrój je na mniejsze części. Wrzuć poszczególne kawałki do blendera i rozdrobnij. Na koniec odmierz potrzebną porcję powstałej masy. Pozostałą część możesz schować do lodówki i wykorzystać następnym razem (najlepiej w ciągu 3-4 dni).
Przepis: Owsianka z kalafiora
To świetna alternatywa dla klasycznej owsianki. Syci i dodaje energii.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 60 g rozdrobnionego kalafiora
- 300 ml mleka owsianego
- 2 łyżeczki nasion chia
- łyżeczka miodu
- sól
- cynamon
- ulubione owoce i inne dodatki
Sposób przygotowania
- Robienie owsiankiKalafior wrzuć do garnka. Dolej mleko owsiane, odrobinę soli i nasiona chia. Gotuj całość około 6-8 minut aż kalafior będzie miękki, a owsianka nabierze odpowiedniej konsystencji. Na koniec dopraw całość miodem i szczyptą cynamonu, a następnie wymieszaj.
- Podawanie owsiankiDodaj do owsianki ulubione dodatki, na przykład banany, borówki amerykańskie lub inne owoce, posiekane orzechy, migdały, wiórki kokosowe etc.
Tę recepturę możesz dowolnie modyfikować, wzbogacać o różne inne składniki, na przykład siemię lniane, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, rodzynki, suszone morele, ekstrakt waniliowy itp. Pamiętaj jednak, by nie przesadzać z ich ilością.
Dlaczego warto jeść kalafiora?
Kalafior jest produktem niskokalorycznym (100 gramów warzywa dostarcza około 30 kcal). Ma też niski indeks glikemiczny. Nie powoduje nagłych wahań poziomu glukozy we krwi. Dlatego mogą po niego sięgać osoby z cukrzycą i insulinoopornością. Poza tym zawiera błonnik. Przedłuża uczucie sytości po posiłku i poprawia pracę przewodu pokarmowego. Drażni ściany jelit, zmuszając je tym samym do intensywniejszego działania. W efekcie przyspiesza metabolizm i usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii z organizmu. Wpływa też pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego i immunologicznego.
Co więcej, w składzie kalafiora znajdują się związki antyoksydacyjne, które niwelują stany zapalne tkanek, spowalniają procesy starzenia się komórek i chronią przed różnego rodzaju schorzeniami. Zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu drugiego. chorób neurodegeneracyjnych i wielu innych problemów zdrowotnych.
Czytaj też:
Ścieram kalafior i mam tani obiad, a smakuje jak z najlepszej restauracji. Kluczowa jest 1 rzeczCzytaj też:
Ekspresowe kotlety, od których nie przytyjecie. Mieszam płatki owsiane z innym fit składnikiem