Psianki podłużne to mniej znana nazwa bakłażanów. Te warzywa świetnie nadają się do gotowania, pieczenia czy duszenia. Można też z nich zrobić pyszne kotlety, które przypominają klasyczne schabowe, choć nie mają w sobie ani grama mięsa. Zaskoczą i zachwycą smakiem nawet zdeklarowanych mięsożerców. Są świetnym sposobem na urozmaicenie kulinarnej rutyny. Poznajcie przepis.
Jak zrobić kotlety z bakłażana?
Przyrządzenie tych przysmaków nie wymaga wiele pracy, choć niewątpliwie najbardziej czasochłonnym etapem jest przygotowanie bakłażanów. Najpierw trzeba ponakłuwać je w kilku miejscach (najlepiej użyć do tego celu widelca), a potem posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Upieczone warzywa zawiń w folię spożywczą i odstaw na kolejne 20 minut. Dzięki temu łatwiej będzie później go obrać ze skórki.
Przepis: Panierowane kotlety z bakłażana
To jarska alternatywa dla kotleta schabowego.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 2 upieczone bakłażany bez skórki
- suszony czosnek
- sól
Na panierkę:
- 100 g bułki tartej
- 15 g parmezanu
- 1 łyżeczka oregano
- mąka, do panierowania
- 2 rozmącone jajka do panierowania
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUpieczone i obrane ze skórki bakłażany rozpłaszcz lekko widelcem i posyp szczyptą suszonego czosnku oraz soli. Zetrzyj parmezan na tarce.
- Panierowanie bakłażanówWymieszaj bułkę tartą z parmezanem i oregano. Zacznij panierować bakłażany. Najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku, a na koniec w bułce tartej z dodatkami.
- Smażenie bakłażanówSmaż warzywa na dobrze rozgrzanym tłuszczu do momentu aż bakłażany nabiorą złocistego koloru.
Wskazówka: Do panierki możesz dodać również inne składniki, na przykład odrobinę chili, siemię lniane albo szczyptę słodkiej papryki. Wszystko zależy od tego, co lubisz.
Rada: Najlepiej zetrzeć czerstwe pieczywo na własną rękę niż inwestować w gotowe produkty dostępne w sklepach. Tego typu zawierają zwykle sporo zbędnych związków i konserwantów, które spożywane w nadmiarze mogą powodować alergie oraz inne problemy zdrowotne.
Co zrobić, żeby bakłażan nie chłonął tłuszczu?
Przede wszystkim należy smażyć bakłażana na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Ten o niskiej temperaturze jest szybciej wchłaniany przez warzywo. Poza tym czas obróbki termicznej psianki nie powinien być zbyt długo. Patelnię warto ściągnąć z kuchenki, gdy tylko panierka się zrumieni. Zawsze warto odsączyć gotowe przysmaki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Jak jeszcze wykorzystać bakłażana w kuchni?
Bakłażana można wykorzystać między innymi do zrobienia musaki, również w wersji dietetycznej. Wystarczy wprowadzić kilka modyfikacji w klasycznym przepisie, na przykład zamienić wieprzowinę na znacznie chudsze mięso z indyka. Psianki podłużne doskonale nadają się również do zrobienia zapiekanek albo roladek czy innych nadziewanych przekąsek.
Czytaj też:
Takie kotlety w moim domu to już przeszłość. Teraz robię tylko schabowe po lubelskuCzytaj też:
Te szybkie kotleciki to moje popisowe danie. Są tak smaczne, że nie nadążam ze smażeniem