Wsadzam psianki do brytfanki, owijam i robię pyszne kotlety. Mogą konkurować ze schabowym

Wsadzam psianki do brytfanki, owijam i robię pyszne kotlety. Mogą konkurować ze schabowym

Dodano: 
Kobieta zawija danie w folię
Kobieta zawija danie w folię Źródło: prostota/Freepik
Kotlet bez mięsa. Dla wielu osób to wciąż totalna abstrakcja. Warto jednak czasem przełamać kulinarne schematy, bo efekt zachwyca smakiem, zwłaszcza gdy sięgnie się po odpowiednie warzywa. Tym razem mój wybór padł na psianki podłużne.

Psianki podłużne to mniej znana nazwa bakłażanów. Te warzywa świetnie nadają się do gotowania, pieczenia czy duszenia. Można też z nich zrobić pyszne kotlety, które przypominają klasyczne schabowe, choć nie mają w sobie ani grama mięsa. Zaskoczą i zachwycą smakiem nawet zdeklarowanych mięsożerców. Są świetnym sposobem na urozmaicenie kulinarnej rutyny. Poznajcie przepis.

Jak zrobić kotlety z bakłażana?

Przyrządzenie tych przysmaków nie wymaga wiele pracy, choć niewątpliwie najbardziej czasochłonnym etapem jest przygotowanie bakłażanów. Najpierw trzeba ponakłuwać je w kilku miejscach (najlepiej użyć do tego celu widelca), a potem posmarować olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20 minut. Upieczone warzywa zawiń w folię spożywczą i odstaw na kolejne 20 minut. Dzięki temu łatwiej będzie później go obrać ze skórki.

Przepis: Panierowane kotlety z bakłażana

To jarska alternatywa dla kotleta schabowego.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 2 upieczone bakłażany bez skórki
  • suszony czosnek
  • sól

Na panierkę:

  • 100 g bułki tartej
  • 15 g parmezanu
  • 1 łyżeczka oregano
  • mąka, do panierowania
  • 2 rozmącone jajka do panierowania

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówUpieczone i obrane ze skórki bakłażany rozpłaszcz lekko widelcem i posyp szczyptą suszonego czosnku oraz soli. Zetrzyj parmezan na tarce.
  2. Panierowanie bakłażanówWymieszaj bułkę tartą z parmezanem i oregano. Zacznij panierować bakłażany. Najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku, a na koniec w bułce tartej z dodatkami.
  3. Smażenie bakłażanówSmaż warzywa na dobrze rozgrzanym tłuszczu do momentu aż bakłażany nabiorą złocistego koloru.

Wskazówka: Do panierki możesz dodać również inne składniki, na przykład odrobinę chili, siemię lniane albo szczyptę słodkiej papryki. Wszystko zależy od tego, co lubisz.

Rada: Najlepiej zetrzeć czerstwe pieczywo na własną rękę niż inwestować w gotowe produkty dostępne w sklepach. Tego typu zawierają zwykle sporo zbędnych związków i konserwantów, które spożywane w nadmiarze mogą powodować alergie oraz inne problemy zdrowotne.

Co zrobić, żeby bakłażan nie chłonął tłuszczu?

Przede wszystkim należy smażyć bakłażana na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Ten o niskiej temperaturze jest szybciej wchłaniany przez warzywo. Poza tym czas obróbki termicznej psianki nie powinien być zbyt długo. Patelnię warto ściągnąć z kuchenki, gdy tylko panierka się zrumieni. Zawsze warto odsączyć gotowe przysmaki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Jak jeszcze wykorzystać bakłażana w kuchni?

Bakłażana można wykorzystać między innymi do zrobienia musaki, również w wersji dietetycznej. Wystarczy wprowadzić kilka modyfikacji w klasycznym przepisie, na przykład zamienić wieprzowinę na znacznie chudsze mięso z indyka. Psianki podłużne doskonale nadają się również do zrobienia zapiekanek albo roladek czy innych nadziewanych przekąsek.

Czytaj też:
Takie kotlety w moim domu to już przeszłość. Teraz robię tylko schabowe po lubelsku
Czytaj też:
Te szybkie kotleciki to moje popisowe danie. Są tak smaczne, że nie nadążam ze smażeniem

Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl