Nie masz czasu? Zrób najszybszego wrapa z przepisu od dietetyka. Danie ratuje dzień

Nie masz czasu? Zrób najszybszego wrapa z przepisu od dietetyka. Danie ratuje dzień

Dodano: 
Wrap na talerzu
Wrap na talerzu Źródło: Freepik
Nie masz czasu na długie gotowanie, ale chcesz zjeść zdrowo i smacznie? Zobacz, jak przygotować szybkiego, pysznego i zdrowego wrapa. Z pewnością zaczniesz go robić częściej jako „obiad awaryjny”.

Szybkie obiady to doskonałe rozwiązanie na dni, kiedy brakuje czasu na długie gotowanie, ale nie chcemy rezygnować ze zdrowego odżywiania. Wystarczy kilka prostych składników i kilkanaście minut, by przygotować pełnowartościowy posiłek — na przykład makaron z warzywami czy kurczakiem. Dzięki takim daniom nie musimy sięgać po gotowe produkty z supermarketu, które często zawierają konserwanty, nadmiar soli czy tłuszczu. Szybko, zdrowo i domowo – to naprawdę możliwe.

Jak zrobić szybkiego i zdrowego wrapa? Przepis dietetyka

Dietetyk Michał Wrzosek w opublikowanym przez siebie nagraniu podał przepis na „najszybszego wrapa na świecie” (jak sam określił przygotowane przez siebie danie).

Kroję pomidorki, paprykę i mozzarellę, wrapa smaruję serkiem kanapkowym, układam rukolę, wędlinę, mozzarellę, paprykę i pomidorki. Dodaję odrobinę pieprzu, zawijam i kroję na pół. I życzę ci smacznego – powiedział dietetyk.

Przepis: Szybki i zdrowy wrap

Ten posiłek przygotujesz w mgnieniu oka, a do tego doskonale smakuje

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
568

Składniki

  • 1 papryka
  • 1 mozzarella
  • 1 tortilla pełnoziarnista
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 serek kanapkowy śmietankowy
  • 20 gramów rukoli
  • 2 plastry szynki drobiowej

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywPokrój paprykę, pomidorki, mozzarellę.
  2. Przygotowywanie wrapaTortillę posmaruj serkiem kanapkowym śmietankowym. Połóż rukolę, szynkę i warzywa, następnie zawiń wrapa i przekrój na pół.

Inne pomysły na zdrowe i sycące wrapy

Zdrowe wrapy to świetny pomysł na szybki i pożywny posiłek. Wystarczy pełnoziarnista tortilla, która stanowi bazę, a do środka można dodać chude białko, na przykład grillowanego kurczaka, ciecierzycę lub łososia. Warzywa — świeże lub lekko podsmażone — nadadzą wrapom chrupkości i koloru, a domowy sos jogurtowy lub hummus nada smaku (i nie dostarczy zbyt wielu kalorii). Taki posiłek nie tylko syci, ale dostarcza też witamin, błonnika pokarmowego i zdrowych tłuszczów.

W wersji wegetariańskiej świetnie smakuje z awokado, pieczonymi warzywami i pestkami słonecznika. Możesz też eksperymentować z różnymi dodatkami – kiszonkami, świeżymi ziołami czy serem typu feta. Warto urozmaicać wrapy różnorodnymi dodatkami, które nie tylko wzbogacą smak, ale i podniosą wartość odżywczą posiłku. Świetnym wyborem są domowe pasty – na przykład pesto z bazylii, pasta z fasoli czy guacamole, które zastąpią ciężkie sosy. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem klasyki – postaw na domowy sos czosnkowy. Do środka można dodać również orzechy, pestki dyni.

Czytaj też:
Te listki biją szpinak na głowę. Wzmacniają serce i są przepyszne. Spróbujesz?
Czytaj też:
Nie zgadniesz, z czego robię te kotlety. Są lepsze niż mielone i znikają w kilka minut

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl