Kluski leniwe to klasyka polskiej kuchni. Osobiście nie za bardzo za nimi przepadałam do momentu, aż odkryłam nieco urozmaiconą wersję tej potrawy. Chodzi o podanie jej z sosem wiśniowym. W ten sposób mamy szybki i pyszny obiad, który idealnie pasuje na letnie, ciepłe dni. Każdy w mojej rodzinie zajada się tymi kluskami, a ja też wreszcie pokochałam tę potrawę.
Jak zrobić kluski leniwe z sosem wiśniowym? Przepis
Leniwe z sosem wiśniowym to świetne połączenie kuchni polskiej z nutą nowoczesności. Taki słodki sos to idealne dopełnienie tej potrawy. Szczególnie przypadnie on do gustu miłośnikom tych owoców.
Przepis: Kluski leniwe z wiśniami
Ta potrawa smakuje naprawdę doskonale, spróbuj ją zrobić
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 143 w każdej porcji
Składniki
Kluski leniwe:
- 500 g tłustego twarogu
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Sos:
- roztopione masło
- ok. 350 g gęstej śmietany 18%
- cukier wanilinowy
- cukier biały
- 200 g mrożonych lub świeżych wiśni
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- cynamon
Sposób przygotowania
- Mieszanie składnikówNajpierw wymieszaj w misce twaróg razem z jajkiem oraz szczyptą soli – tak, by powstała gładka masa.
- Formowanie klusekNa stolnicę wysyp 2 łyżeczki mąki. Wyłóż wymieszany ser z jajkiem, a na wierzch przesiej mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej. Zagnieć szybko składniki. Ciasto podziel na cztery części i z każdej uformuj wałek, a później rozpłaszcz go szerokim nożem i krój ukośne kawałki.
- Gotowanie leniwychZagotuj wodę w dużym garnku, dodaj pół łyżeczki soli i włóż kluski. Gotuj je przez około minutę, aż wypłyną na powierzchnię.
- Przygotowanie sosuWymieszaj śmietanę z dwoma łyżeczkami cukru wanilinowego i trzema łyżeczkami białego cukru. Włóż wiśnie do rondelka i podgrzewaj przez kilka minut, a następnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Jeśli masa będzie bardzo kwaśna, to dodaj odrobinę cukru.
Gotowe kluski wyłóż na talerz, polej roztopionym masłem, posyp cukrem lub cynamonem, a później polej śmietaną i musem wiśniowym.
Jak jeszcze podawać kluski leniwe?
Leniwe można podawać na wiele sposobów. Jeśli wolisz je w wersji słodkiej, to zaserwuj tę potrawę z roztopiony masłem, cukrem i cynamonem. Jako dodatek dobrze sprawdza się też śmietana z cukrem – możesz dodać również ekstrakt waniliowy, wtedy całość będzie jeszcze smaczniejsza. Możesz zaserwować je też klasycznie z przesmażoną z masłem bułką tartą oraz cukrem. Ciekawym pomysłem jest podanie tej potrawy z masłem szałwiowym (wystarczy przesmażyć je na maśle z listami świeżej szałwii). Świetnie smakują też z pesto i orzechami.
Jakie dania można jeszcze przygotować z wiśniami?
Warto wykorzystać sezon na wiśnie. Choć kojarzą nam się głównie z deserami, to potraw z tymi owocami jest znacznie więcej i wcale nie tylko w wersji słodkiej. Można zrobić nawet chłodnik z wiśni – to nieoczywista, ale niezwykle pyszna alternatywa dla chłodnika litewskiego. Cudownie smakuje też sałatka z wiśni, buraka, rukoli i koziego sera. Całość wystarczy polać delikatnie octem balsamicznym.
Sos wiśniowy świetnie sprawdza się też jako dodatek do mięs, zwłaszcza tych o wyrazistym smaku. Fenomenalnie komponuje się z dziczyzną, kaczką czy gęsiną. Jego słodkawo-kwaśny smak świetnie przełamuje intensywność mięsa. Taki sos można przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców.
Czytaj też:
Czujesz senność po jedzeniu? Organizm wysyła ci ważny sygnał. Ekspertka: nie lekceważ goCzytaj też:
Wysyp kurek w lasach. Dietetycy tłumaczą, dlaczego warto jeść je garściami. Mamy 3 proste przepisy