Pieczenie ciastek zazwyczaj kojarzy nam się z pracochłonnym zajęciem, wymagającym czasu i wielu produktów. Okazuje się jednak, że można przygotować pyszne ciasteczka ze składników, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchni. Co więcej, zrobisz je w naprawdę błyskawicznym tempie. To też idealna opcja, gdy zjawią się niespodziewani goście.
Jak zrobić ciasteczka z dwóch składników?
Podstawowym składnikiem tych ciasteczek są banany. Należy je rozgnieść i zmieszać z wiórkami kokosowymi. Ciastka możesz zrobić też z czekoladą. Wystarczy, że przed upieczeniem uformujesz w nich lekkie wgłębienie w które, już po upieczeniu, wlejesz rozpuszczoną czekoladę.
Przepis: Ciastka z dwóch składników
Te ciasteczka są banalnie proste w przygotowaniu, a naprawdę pyszne.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 7
- Liczba kalorii
- 50 w każdej porcji
Składniki
- 2 banany
- 10 łyżeczek wiórków kokosowych
Sposób przygotowania
- Mieszanie składnikówBanany rozgnieć widelcem, dodaj wiórki kokosowe i całość wymieszaj.
- Formowanie ciasteczekUformuj kulki, a następnie spłaszcz je lekko w dłoniach. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i ułóż na nim ciasteczka.
- Pieczenie ciastekPiecz ciastka w 180 stopniach Celsjusza przez około 20 minut.
Dlaczego warto jeść banany?
Banany są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. To świetne źródło potasu, który wspiera prawidłową pracę mięśni i serca oraz pomaga regulować ciśnienie krwi. Owoce te cechuje też duża gęstość odżywcza, a to oznacza, że w niewielkiej objętości jest stosunkowo duża dawka energii. Banany mają też dużą zawartość błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie i sprawia, że czujemy się dłużej syci. Są także bogate w witaminę C oraz antyoksydanty.
Ich dużą zaletą jest też to, że są stosunkowo tanie i dostępne przez cały rok w niemal każdym większym supermarkecie. To znakomite źródło energii przed, w trakcie lub po treningu. Trzeba jednak pamiętać o tym, że banany są dość kalorycznymi owocami.
Jakie właściwości mają wiórki kokosowe?
Wiórki kokosowe są dobrym źródłem minerałów, takich jak mangan, żelazo czy miedź. Są one ważne dla metabolizmu i produkcji czerwonych krwinek. Są również bogate w błonnik wspierający układ pokarmowy. Zawierają kwasy tłuszczowe, które między innymi korzystnie wpływają na wygląd skóry oraz włosów. Zawarte w nich witaminy z grupy B są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Jest to świetny dodatek do wielu potraw. Jeśli jesteś fanem takich smaków, to koniecznie spróbuj zrobić dietetyczne kulki kokosowe.
Czytaj też:
Jogurty z Lidla „pod lupą” dietetyka. To prawdziwe „perełki”. Masz je w lodówce?Czytaj też:
Kupujesz ten pasztet? Ekspertka ostrzega: lepiej przestań, bo sobie zaszkodzisz!