Pasty kanapkowe są świetnym zamiennikiem tradycyjnych dodatków, takich jak szynka czy ser. Kremowa konsystencja sprawia, że dobrze sprawdzi się też jako alternatywa masła. Co więcej, ten dodatek można przygotować w wielu ciekawych wariantach. Choć najpopularniejsze są smarowidła przyrządzone z jajek czy ryb, to ja jestem miłośniczką warzywnych past. Są niezwykle smaczne, a do tego pełne zdrowia.
Jak zrobić pyszną i zdrową pastę kanapkową? Prosty przepis
Moją ulubioną jest ta przygotowana z cukinii, z dodatkiem odrobiny cebuli i koncentratu pomidorowego. Jest lekka, a jednocześnie wyjątkowo aromatyczna. Delikatna cukinia łączy się z wyrazistą, lekko słodkawą cebulą i intensywnym smakiem pomidorów.
Przepis: Pasta kanapkowa z cukinii
Ta pasta jest nie tylko niezwykle smaczna, ale też naprawdę bardzo zdrowa.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 57 w każdej porcji
Składniki
- 1 średnia cukinia
- 2 małe cebule
- oliwa lub olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- mały kawałek ostrej papryczki
- duża łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka cukru
Sposób przygotowania
- Duszenie warzywaCebule pokrój w drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości oleju. Cukinię obierz, zetrzyj na tarce, a następnie dodaj do podsmażonej cebuli. Duś razem, aż cukinia zmięknie, a nadmiar soku odparuje.
- Mieszanie składnikówGdy warzywa osiągną konsystencję papki, dodaj koncentrat pomidorowy, pokrojoną ostrą papryczkę, sól, pieprz i cukier. Dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Jeśli chcesz, by pasta była gładsza, możesz ją lekko zblendować lub rozgnieść.
Idealnie sprawdzi się zarówno jako smakowity dodatek do chleba, jak i dip do warzyw.
Inne pomysły na smarowidło do chleb
Doskonale smakuje też pasta z pieczonej papryki i sera feta. Otrzymasz wyrazisty i kremowy dodatek do pieczywa o śródziemnomorskim charakterze. Doskonałą kompozycję stworzysz też, łącząc białą fasolę z czosnkiem i rozmarynem. Jeśli chcesz postawić jednak na coś bardziej zwyczajnego – przygotuj smarowidło z awokado z odrobiną limonki i kolendry. Świetnie smakują też ugotowane i rozdrobnione jajka z majonezem, posiekanym szczypiorkiem, doprawione solą i pieprzem. Możesz też zrobić szybką i zdrową pastę z tuńczyka.
Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia jest nie tylko pysznym warzywem, ale też niskokalorycznym, dlatego będzie odpowiednia nawet dla osób, które walczą z nadprogramowymi kilogramami. W 100 g jest około 16 kcal. Jest także lekkostrawna, a więc nie obciąża naszego układu pokarmowego. Dodatkowo dostarcza cennych witamin i minerałów. Jest źródłem magnezu, żelaza, potasu, ale też witamin: A, C, B1 oraz K. Cukinia ma również wysoką zawartość wody, dzięki czemu wspomaga prawidłowe nawodnienie organizmu. Dodatkowo dzięki błonnikowi pokarmowemu wspiera trawienie i może przyczyniać się do regulacji poziomu cukru we krwi. Zobacz jednak, jakiej cukinii nie jeść, bo możesz sobie zaszkodzić.
Czytaj też:
Ten omlet smakuje jak sernik. Robię go w weekend, bo syci lepiej niż klasyczne śniadanieCzytaj też:
Sięgasz po nie „dla zdrowia”? Eksperci ostrzegają, jak naprawdę działają na organizm
