Jak skleić domek z piernika? Są dwie dobre metody

Dodano:
Sklejanie domku z piernika Źródło: Shutterstock / Novikov Alex
Domek z piernika to bez wątpienia atrakcyjna ozdoba, ale też miły prezent dla bliskiej osoby. Najbardziej problematyczne w robieniu domku z piernika może wydawać się jego sklejanie. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Domek z piernika to smaczna (po świętach można go schrupać) i pachnąca dekoracja. Elementy domku można przygotować podczas pieczenia pierniczków – wystarczy zrobić więcej ciasta. Elementy na domek z piernika możesz zrobić według naszego sprawdzonego przepisu na świąteczne pierniczki. Kolejny etap to sklejanie domku.

Sklejanie domku z piernika karmelem

To sposób skuteczny i szybki, jednak nie dla każdego będzie odpowiedni. Przede wszystkim odradzamy go przy sklejaniu domku z dziećmi – domek skleja się gorącym karmelem, więc łatwo o naprawdę bolesne oparzenie. Sklejanie karmelem ma tę zaletę, że karmel wiąże elementy bardzo szybko i mocno – jeśli więc masz wprawę w klejeniu domków, ta metoda może być dla ciebie dobra. Karmel robi się łatwo: do garnka lub rondelka wystarczy wsypać cukier i gotować wolno, aż się całkowicie rozpuści i będzie miał charakterystyczny, lekko brązowy kolor. Gorący karmel należy szybko nakładać na miejsca klejenia i dociskać przez chwilę elementy domku.

Sklejanie domku z piernika lukrem

To najprostsza i bezpieczna (bez ryzyka oparzenia) metoda. Sklejanie domku z piernika lukrem wybacza też błędy. Wyciekający lukier będzie dodatkową ozdobą – wygląda po prostu niczym śnieg.

Aby zrobić lukier, potrzebujesz 250 g cukru pudru, białko średniego jaja i łyżkę soku z cytryny. Białko należy ubić na sztywną pianę i potem stopniowo dodawać cukier puder. Kiedy wmiksujesz w białka połowę cukru, dodaj sok z cytryny i resztę cukru. Masa powinna być naprawdę gęsta, ale na tyle, aby można było ją łatwo wyciskać z rękawa cukierniczego.

Taki lukier najlepiej przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na elementy domku z piernika, ale można to robić również nakładając lukier łyżką lub szpatułką. Lukier zasycha dłużej, niż karmel, więc przy tej metodzie potrzeba więcej cierpliwości i tu zdecydowanie przyda się pomoc drugiej osoby (takie elementy jak dach czy ścianki lepiej przytrzymać we dwójkę, aż lukier zastygnie).

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...