10 pomysłów na jadalne prezenty pod choinkę. Sprawdź przepisy na smakołyki domowej roboty

10 pomysłów na jadalne prezenty pod choinkę. Sprawdź przepisy na smakołyki domowej roboty

Dodano: 
Ciasteczka na prezent.
Ciasteczka na prezent. Źródło: Shutterstock / Rimma Bondarenko
Co dać bliskim w prezencie pod choinkę? Jedzenie! Oczywiście przygotowane przez siebie. Mogą to być ciasteczka, pierniczki, przyprawa, mieszanka herbat, nalewka czy domowa granola. Sprawdź, co jeszcze.

Możesz kupić paczkę najdroższych ciastek, ale nigdy nie dorównają, nawet tym nieidealnym, ale upieczonym przez ciebie. Własnoręcznie przygotowane prezenty zawsze są najcenniejsze, bo obdarowywana osoba wie, że musiałeś poświęcić czas na ich przygotowanie.

10 jadalnych prezentów pod choinkę

Podpowiadamy, jakie pyszności można dać jako prezent na Boże Narodzenie i jednocześnie dajemy sprawdzone przepisy.

Świąteczne kruche ciasteczka

Zawsze się udają, można z nich wyciąć dowolne kształty, wykorzystać smakowe dodatki (kakao, cynamon, przyprawę piernikową, wiórki kokosowe orzechy itp.) i ozdobić je w dowolny sposób wykorzystując lukier czy polewy czekoladowe. Jak zrobić idealne kruche ciasteczka? Skorzystaj z naszych przepisów:
Przepis na kruche ciasteczka.
Poradnik o tym, jak zrobić idealne kruche ciasto na słodko.

Domowa czekolada na gorąco

To prezent dla wszystkich fanów czekolady. Uszykuj ładne słoiki i usypuj w nich warstwami kakao, cukier puder, przyprawę piernikową i cynamon, wiórki czekoladowe. Potem obdarowany może wymieszać składniki i przygotować z nich pyszną czekoladę. 
Do mieszanki wykorzystaj: ok. pół szklanki kakao, pól tabliczki gorzkiej czekolady, pół szklanki cukru (drobnego lub cukru pudru), łyżeczkę przyprawy piernikowej i pół łyżeczki cynamonu. Oczywiście możesz eksperymentować i tworzyć własne kompozycje dodając np. wiórki białej i mlecznej czekolady czy suszone skórki cytrusów. 

Pierniczki i dekoracje z piernika

Jeśli mowa o słodyczach, to nic bardziej nie kojarzy się z Bożym Narodzeniem, niż pachnące pierniczki. Upieczone i udekorowane przez siebie są idealnym prezentem! Co więcej, z ciasta piernikowego możesz zrobić domek, choinkę albo świecznik. A same kształty pierniczków dostosować do zainteresowań obdarowywanej osoby. Jak zrobić pierniczkowe prezenty? Skorzystaj z naszych przepisów:
Podstawowy przepis na pierniczki.
Domek, świecznik i choinka z piernika – jak zrobić pierniczkowe ozdoby?
Przepis na lukier królewski – najlepszy do ozdabiania pierniczków.

Przyprawa do pierników

Można ją wykorzystać nie tylko do zrobienia ciastek i pierniczków. Jest świetna jako dodatek do zimowej kawy czy gorącego kakao. Skomponowaną przez siebie mieszankę zmielonych przypraw przesyp do słoiczka ozdobionego laskami cynamonu i naturalnym sznurkiem. Ten prezent możesz podarować w dwóch wersjach – gotowej już, zmielonej mieszanki, albo kompozycji całych przypraw, które obdarowany musi sam zmielić (upewnij się, czy ma młynek, ale to też dobry pretekst do podarowania młynka – np. takiego tradycyjnego, drewnianego na korbkę – piękne młynki kupisz np. w sklepach ze starociami). 
Wykorzystaj nasz przepis na domową przyprawę piernikową.

Domowa granola

To idealny prezent dla kogoś, kto kocha zdrowe śniadania. Domową granolę można dodać do mleka, do jogurtu, ale też zajadać jako zdrową przekąskę. Wykorzystaj ulubione składniki obdarowywanej osoby. Do granoli możesz dodać płatki owsiane orzechy, nasiona i suszone owoce. 
Przepisów na granolę jest nieskończenie wiele – tak jak sposobów jej przygotowania. Możesz np. wymieszać płatki owsiane z kilkoma łyżkami delikatnego oleju i papką z banana (odstaw, aby płatki częściowo wchłonęły wilgoć z oleju i banana). W drugiej misce wymieszaj ulubione orzechy i ziarna (np. sezamu i słonecznika) z miodem i cukrem trzcinowym w równych proporcjach (może to być sam miód, ale wtedy granola będzie mniej chrupiąca). Na koniec wymieszaj płatki z mieszanką orzechów i nasion. Wyłóż wszystko na blachę i susz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni Celsjusza ok. godziny, co jakiś czas mieszając granolę. Gotową, ostudzoną granolę, przesyp do ładnych słoików.
Wypróbuj przepis na migdałową granolę.

Domowe wafelki o smaku pierniczków

Domowe wafelki to smak dzieciństwa. A jeśli dodatkowo pachną pierniczkami? Podaruj bliskiej osobie pudełko wypełnione takimi wafelkami, oczywiście zrobionymi przez siebie. Jak je przygotować? 
Tu znajdziesz przepis na pierniczkowe domowe wafelki.

Świąteczna mieszanka herbaty

Przygotuj skomponowaną przez siebie mieszankę herbaty. Jako jej podstawę weź dobrą czarną herbatę i dodaj ulubione składniki, które jednocześnie dodadzą herbacie aromatu, ale też będą pięknie wyglądać. Do świątecznej mieszanki wykorzystaj np. potłuczone na drobne kawałki laski cynamonu i suszone kawałki skórki pomarańczy. Do tego typu mieszanki sprawdzą się też kawałki suszonych jabłek i gruszek, płatki migdałów, suszona skórka z cytryny, suszone wiśnie, aronie albo gruszki. 
Mieszankę możesz uszykować na dwa sposoby: już wymieszaną dokładnie, lub ułożoną warstwami w słoiku (ta wersja wygląda niezwykle efektownie: to np. warstwa herbaty, warstwa cynamonu, warstwa herbaty, warstwa suszonej żurawiny itp).

Domowe przetwory

Jeśli nie próżnowałeś latem i jesienią i masz spiżarnię pełną domowych specjałów, to nie ma lepszego pomysłu na prezent. Wystarczy ozdobić słoiki świątecznymi etykietami i zapakować w pudełko lub wiklinowy koszyk. Mogą to być domowe konfitury, soki, ale też kiszonki czy domowe leczo. A co, jeśli przespałeś sezon na przetwory? Nic straconego. Nawet w grudniu możesz przygotować przetwory – na przykład na bazie cytrusów. My polecamy na przykład dżem z dyni i pomarańczy (o tej porze roku zwykle są dostępne jeszcze dynie piżmowe).
Przepis na dżem z dyni i pomarańczy.

Domowa nalewka z miodu i cytryn

 To, rzecz jasna, prezent tylko dla dorosłych. Cytrynówka na miodzie ma jedną ważną zaletę – nie wymaga wielu miesięcy leżakowania, jak wiele innych tego typu trunków. Możesz ją zrobić nawet kilka dni przed świętami (choć najlepsza jest, kiedy postoi przynajmniej dwa tygodnie). Butelkę możesz ozdobić suszonymi plastrami cytryny. 
Tu znajdziesz dokładny przepis, jak zrobić cytrynówkę na miodzie.

Wspólny posiłek

Kupony na wspólnie spędzony czas to jeden z najmodniejszych trendów prezentowych. Nic dziwnego – w zabieganym świecie czas to najcenniejsza waluta. Podaruj więc bliskiej osobie (albo całej rodzinie) czas przy wspólnym, wyjątkowym posiłku, który sam przygotujesz (albo zrobicie to wspólnie). Może to być wykwintna kolacja, albo obiad przyrządzony na ognisku nad jeziorem. Jak włożyć taki prezent pod choinkę? Uszykuj go na przykład w formie ozdobnego, własnoręcznie napisanego menu albo specjalnego zaproszenia.

Jak zapakować jadalne prezenty?

Jadalne prezenty dają wręcz nieograniczone możliwości, aby je efektownie zapakować. I wcale nie musisz wydawać dodatkowych pieniędzy na opakowania. Wykorzystaj szklane słoiki (zwykłe, ale też np. puste słoiki po kawie rozpuszczalnej), kartonowe pudełka, metalowe puszki, celofan. Kluczowe jest to, jak je ozdobisz. Użyj naturalnych sznurków, zrób własne etykiety, wykorzystaj kawałki przypraw (laski cynamonu, gwiazdki anyżu), gałązki choinki, suszone owoce (idealnie nadają się cytrusy).

Pamiętaj, że nie wszystkie produkty można długo przechowywać i weź to pod uwagę, szykując jadalne prezenty.

O czym pamiętać dając jadalny prezent?

Warto upewnić się, czy obdarowywana osoba nie jest na coś uczulona, albo czy nie jest na określonej diecie (np. osobie na diecie wegańskiej nie dawaj ciastek z dodatkiem masła czy jajek, albo granoli z dodatkiem miodu). Warto też wiedzieć, co dana osoba lubi (albo czego nie lubi). Nie masz takiej wiedzy? To też nie jest przeszkoda. W tej sytuacji bezpieczne będą prezenty, które... niekoniecznie trzeba zjeść. To np. pierniczki z dziurką, które można powiesić na choinkę albo domek z piernika.

Czytaj też:
Przepis na ciasto z... gotowanych pomarańczy. Przepyszne i bezglutenowe!
Czytaj też:
Jak zrobić domowe drożdżówki z serem? Ten przepis zawsze wychodzi