Te kotlety to mój pomysł na szybki i prosty obiad. Składnikiem nr 1 wcale nie jest mięso
Sekretem moich kotletów jest połączenie kaszy gryczanej, podsmażonych pieczarek i sera feta. Te trzy składniki tworzą niezwykle udane trio i sprawiają, że nawet zwykły codzienny obiad urasta do rangi prawdziwej uczty. Co ważne, jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani wysiłku. Kotleciki robi się bardzo szybko. Wystarczy pół godziny i przysmak wjeżdża na stół, a zachwytom nie ma końca. Możecie nam wierzyć na słowo.
Jak zrobić kotlety gryczane z fetą?
Wystarczy połączyć ugotowaną kaszę gryczaną z fetą, podsmażanymi pieczarkami, czosnkiem, pietruszką, jajkiem i przyprawami, a potem uformować kotleciki i je usmażyć. Cały proces zajmie ci nie więcej niż pół godziny. Jeśli chcesz go przyspieszyć, podszykuj część składników wieczorem lub poprzedniego dnia. Wcześniej możesz ugotować kaszę i schować ją do lodówki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by z wyprzedzeniem podsmażyć też pieczarki. Pamiętaj, jednak, by nie wkładać ich do lodówki, gdy są jeszcze gorące. Poczekaj aż ostygną i przełóż je do szczelnie zamykanego pojemnika, a ten wsadź do lodówki. Nie zapomnij o jeszcze jednej ważnej kwestii – zarówno pieczarki, jak i kaszę musisz zużyć w ciągu maksymalnie 3 dni.
Przepis: Kotlety gryczane z fetą
To wegetariańska wersja mielonych. Nie mają ani grama mięsa, ale smakują obłędnie.
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - Tradycyjna
 - Czas przygotowania
 - 30 min.
 - Liczba porcji
 - 6
 
Składniki
- 250 g kaszy gryczanej
 - 400 g pieczarek
 - 100 g fety
 - 1 jajko
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 pęczek pietruszki
 - sól
 - pieprz
 - bułka tarta do obtoczenia kotletów
 - olej do smażenia
 
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówUgotuj kaszę gryczaną. Oczyść, pokrój i podduś pieczarki na łyżce oleju. Przeciśnij ząbki czosnku przez praskę. Posiekaj natkę pietruszki.
 - Łączenie składnikówPołącz kaszę gryczaną z pokruszoną fetą, jajkiem, pietruszką i innymi składnikami. Dobraw całość solą i pieprzem, a potem dokładnie wszystko wymieszaj. Uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.
 - Smażenie kotletówSmaż kotlety około 2-3 minuty z każdej strony. Wykładaj je na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
 
Z czym podawać kotlety gryczane?
Kotlety gryczane możesz serwować z różnymi dodatkami. Będą się świetnie komponować z miksem sałat, rozmaitymi surówkami dresingami na przykład domowym sosem pomidorowym, koperkowym czy pieczarkowym. Wybór zależy od indywidualnych preferencji smakowych. W każdym wydaniu zaprezentują się znakomicie.