Ani sernik, ani makowiec. Na święta przygotuję to ekspresowe ciasto, które zachwyca smakiem
Czas świąt to nie tylko chwile spędzone przy choince i wigilijnym stole, ale też intensywne przygotowania w kuchni. Nie każdy jednak ma czas i ochotę, by godzinami piec tradycyjne ciasta. Na szczęście jest sposób, by przygotować pyszny, domowy wypiek w ekspresowym tempie – wystarczy wykorzystać przepis na szybkie ciasto piernikowe z jabłkami. Ten prosty smakołyk nie wymaga użycia miksera – wszystkie składniki wystarczy połączyć łyżką lub rózgą, a efekt końcowy na pewno zachwyci waszych bliskich. Możecie je przygotować „na ostatnią chwilę”, wykorzystując składniki, które zazwyczaj macie w kuchni.
Jak zrobić błyskawiczne ciasto na święta? Prosty przepis
Aromaty cynamonu, kakao i przyprawy piernikowej wypełnią wasz dom świątecznym zapachem. Wilgotność ciastu zapewnią z kolei starte jabłka. Przygotowanie tego wypieku zajmie wam mniej niż pół godziny, a resztę czasu możecie poświęcić na inne świąteczne obowiązki – lub po prostu na relaks przy kubku gorącej herbaty.
Przepis: Ciasto piernikowe z jabłkami
To ciasto smakuje naprawdę wybitnie. Koniecznie spróbujcie je przygotować
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 371 w każdej porcji
Składniki
- 120 ml jogurtu naturalnego (może być też jogurt grecki)
- 2 jajka
- 120 ml oleju roślinnego
- 32 g cukru wanilinowego
- 80 g cukru
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 20 g przyprawy piernikowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jabłka
Sposób przygotowania
- Przygotowanie piekarnikaRozgrzejcie piekarnik do 180°C. Formę keksową wyłóżcie papierem do pieczenia lub wysmarujcie masłem i obsypcie bułką tartą.
- Mieszanie składnikówW dużej misce wymieszajcie mokre składniki: jogurt, jajka, olej i oba rodzaje cukru. Nie musicie ich ubijać, wystarczy rózga. W osobnej misce połączcie suche składniki: mąkę, kakao, cynamon, przyprawę piernikową, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- Przygotowanie jabłekJabłka obierzcie i zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Możecie je też pokroić w drobną kostkę jeśli nie macie tarki. Ciasto będzie wtedy odrobinę chrupało.
- Połączenie składnikówDodajcie suche składniki i jabłka do mokrych składników. Wymieszajcie delikatnie łyżką – nie mieszajcie zbyt długo, wystarczy tylko do połączenia składników. Przelejcie ciasto do formy, wyrównajcie wierzch.
- Pieczenie ciastaPieczcie ciasto przez około 50 minut (do suchego patyczka). Odstawcie do ostygnięcia przed wyjęciem z formy.
Sprytne triki na szybsze pieczenie ciasta
Nie musicie być mistrzami cukiernictwa, by tworzyć wspaniałe wypieki. Kilka kuchennych trików ułatwi wam życie i sprawi, że przygotowanie ciasta stanie się jeszcze szybsze. Jeśli chcecie uprościć przepis na jakiś wypiek, zamiast pieczenia spodu wyłóżcie formę warstwą pokruszonych herbatników wymieszanych z masłem. Jako spód ciasta doskonale sprawdzą się też biszkopty lub groszek ptysiowy. W ten sposób możecie przygotować na przykład ekspresową karpatkę.
Genialny spód do ciasta możecie zrobić też z płatków owsianych, będzie nie tylko smacznie, ale też naprawdę zdrowo. Ciekawym patentem jest też wykorzystanie podprażonych orzechów zmieszanych z masłem i odrobiną cukru. Jeśli zależy wam na jeszcze szybszym przygotowaniu deseru, użyjcie ciasta francuskiego jako bazy. Wystarczy je rozwinąć, wyłożyć na formę i delikatnie podpiec.