Zapach świeżo upieczonego piernika to najlepszy zwiastun nadchodzących świąt. Jego aromatyczne nuty przenoszą nas wprost do magicznej atmosfery Bożego Narodzenia. Oczywiście tym pysznym ciastem możecie zajadać się o każdej porze roku – jest idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Choć jest to ciasto dość pracochłonne, to z przepisu Ewy Wachowicz możecie je zrobić znacznie szybciej niż normalnie.
Ekspresowy piernik z przepisu Ewy Wachowicz
Chcecie zaskoczyć swoich bliskich pysznym domowym wypiekiem, ale nie macie zbyt dużo czasu? To żaden problem, ekspresowy piernik z przepisu Ewy Wachowicz będzie idealnym rozwiązaniem. Wystarczy zmieszać kilka składników, a następnie zapiec całość i gotowe. Będziecie mogli cieszyć się aromatycznym i wilgotnym ciastem, które rozpływa się w ustach.
Przepis: Piernik Ewy Wachowicz
Ten piernik jest szybki w przygotowaniu, ale nieziemsko smaczny
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka powideł śliwkowych
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki miodu
- ¾ szklanki oleju z pestek winogron
Sposób przygotowania
- Łączenie suchych składnikówMąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia przesiejcie do miski.
- Zmieszanie składnikówDo sypkich składników dodajcie powidła, wlejcie mleko, miód i olej. Całość zmiksujcie i przelejcie do foremki wysmarowanej wcześniej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia (blaszka 24 x 38 cm).
- Pieczenie piernikaWstawcie ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczcie przez 45-50 minut.
Jak udekorować piernik? Ciekawe pomysły
Najpopularniejszą metodą ozdabiania piernika jest polanie go czekoladową polewą. Możecie kupić ją gotową w sklepie lub przygotować samodzielnie w domu. Na taką polewę, gdy jeszcze nie jest zastygnięta, warto posypać na przykład kandyzowaną skórkę pomarańczową. Jeśli nie jesteście wielbicielami takich smaków, to postawcie na pokruszone orzechy włoskie, laskowe czy migdały – one też świetnie sprawdzą się jako dekoracja. Możecie też poukładać całe owoce kandyzowane lub orzechy – wtedy wypiek będzie prezentował się jeszcze bardziej spektakularnie.
Jak zrobić domową polewę czekoladową?
Przygotowanie domowej polewy czekoladowej jest bardzo proste. Wystarczy, że roztopicie dwie łyżki masła w rondelku, wsypiecie trzy łyżki cukru pudru, trzy łyżki kakao i dodacie pięć łyżek śmietanki 36%. Całość wymieszajcie i udekorujcie taką polewą wasz piernik. Koniecznie sprawdźcie też inne ciekawe pomysły na polewę czekoladową – możecie zrobić ją również w wersji bez laktozy czy tłuszczu.
Czytaj też:
Piernik staropolski na Boże Narodzenie robię już teraz. Korzystam z przepisu ukochanej babci i wychodzi przepysznyCzytaj też:
Piernik według przepisu mojej mamy smakuje bosko. Podaję go do niedzielnej kawy i na Boże Narodzenie