Dodaj to do placków ziemniaczanych, a każdy poprosi o dokładkę. Wyjdą obłędnie chrupiące

Dodano:
Placki ziemniaczane Źródło: YelenaYemchuk/ Getty Images
Chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, a do tego z dodatkiem, który wynosi je na zupełnie nowy poziom – takie placki ziemniaczane to idealna propozycja na szybki obiad lub kolację. Sprawdź, co sprawia, że znikają z talerzy w mgnieniu oka. 

W naszym kraju potrawy z ziemniaków cieszą się ogromną popularnością. To właśnie ziemniaki stanowią podstawę wielu domowych posiłków. Nic dziwnego, ponieważ są wszechstronne, sycące i łatwo dostępne, a do tego to naprawdę tanie warzywa. Można przyrządzić je na wiele sposobów – smażąc, gotując czy piekąc. Świetnie smakują nie tylko jako dodatek do obiadu. To też składnik wielu pysznych potraw, takich jak na przykład pierogi czy kopytka, ale nie tylko.

Packi ziemniaczane z pysznym dodatkiem

Placki ziemniaczane to jedno z najbardziej lubianych dań w polskiej kuchni. Przygotowuje się je z tartych ziemniaków, cebuli, jajek i mąki, a następnie smaży na złoty kolor. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, co sprawia, że mają naprawdę wielu wielbicieli. Takie placki można podawać na różne sposoby – na słono, na przykład ze śmietaną czy sosem pieczarkowy, ale świetnie smakują też w wersji na słodko, na przykład z cukrem. Jest to więc bardzo prosta, ale zarazem wyjątkowo smaczna potrawa.

Ja placki ziemniaczane przygotowuję jednak nieco inaczej niż według klasycznego przepisu. Dodaję jeden, szczególny składnik – chodzi o starty żółty ser. Placki ziemniaczane z dodatkiem żółtego startego sera to pyszna wariacja klasycznego dania. Ser dodaje potrawie intensywnego smaku i sprawia, że placki są jeszcze bardziej aromatyczne i sycące. W trakcie smażenia składnik ten delikatnie się roztapia, łącząc się z ziemniaczaną masą i tworząc pyszną, lekko chrupiącą skórkę.

Przepis: Placki ziemniaczane z żółtym serem

Te placki smakują obłędnie, a do tego są cudownie chrupiące

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
315 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 3–4 łyżki mąki pszennej
  • 100–150 g żółtego sera
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywZiemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce (można też użyć tarki o średnich oczkach, jeśli wolisz bardziej wyczuwalną strukturę placków). Cebulę również zetrzyj lub drobno posiekaj i dodaj do ziemniaków. Całość wymieszaj i odciśnij nadmiar soku z masy ziemniaczanej.
  2. Mieszanie składnikówDo cebuli i ziemniaków dodaj jajka, mąkę oraz starty żółty ser. Wymieszaj dokładnie. Dopraw masę solą i pieprzem według uznania.
  3. Smażenie placków ziemniaczanychRozgrzej olej na patelni. Nakładaj łyżką porcje masy ziemniaczanej. Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor (około 3–4 minuty z każdej strony).

Co jeszcze można dodać do placków ziemniaczanych?

Do placków ziemniaczanych można dodać wiele składników, które wzbogacą ich smak i sprawią, że będą jeszcze smaczniejsze. Świetnie komponują się z drobno posiekaną cebulą, czosnkiem lub świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki czy szczypiorek. Niektórzy dodają do masy ziemniaczanej również startą marchewkę lub cukinię, co wprowadza delikatną słodycz i urozmaica smak. Świetnie smakują też placki ziemniaczane z chrzanem, a żeby potrawa ta była jeszcze bardziej sycąca – warto dodać do niej boczek.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...