Zrób tak, jak moja babcia. Jeden prosty trik i pierogi rozpływają się w ustach

Zrób tak, jak moja babcia. Jeden prosty trik i pierogi rozpływają się w ustach

Dodano: 
Pierogi
Pierogi Źródło: Shutterstock / Valentyn Volkov
Jeśli chcesz, żeby każdy zajadał się twoimi pierogami, to koniecznie skorzystaj z patentu doświadczonej kucharki, czyli mojej babci. Wystarczy, że do ciasta na pierogi dodasz jeden tani produkt, który zapewne masz w swojej kuchni. 

Pierogi to pyszny i sycący obiad, który można przygotować stosunkowo szybko, zwłaszcza jeśli mamy wprawę w tym. To także jedno z tańszych dań, idealne dla osób, które chcą smacznie zjeść bez dużych wydatków. Jest to więc doskonały obiad dla całej rodziny. Ich ogromną zaletą jest uniwersalność – można je podać z farszem „na słodko”, na przykład z twarogiem z cukrem czy owocami, albo w wersji wytrawnej, na przykład z mięsem, kapustą z grzybami, ziemniakami czy szpinakiem. Najlepsze pierogi zazwyczaj robią nasze babcie. Moja ma swój sprawdzony sposób na to, by to danie smakowało naprawdę obłędnie.

Patent na idealne ciasto na pierogi

Dodanie maślanki do ciasta na pierogi to sprawdzony sposób na uzyskanie wyjątkowo delikatnej, elastycznej i łatwej do formowania masy. Maślanka sprawia, że ciasto jest bardziej plastyczne i mniej podatne na pęknięcia podczas gotowania, co jest szczególnie ważne przy przygotowywaniu pierogów z soczystymi farszami. Dodatkowo, taki sposób przygotowania ciasta pozwala na uzyskanie pierogów o miękkiej konsystencji, które nie rozklejają się w trakcie gotowania.

Przepis: Ciasto na pierogi z maślanką

Pierogi przygotowane z tego ciasta będą dosłownie rozpływać się w ustach

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
277 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1–1,5 szklanki maślanki
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówPrzesiej mąkę do dużej miski i dodaj sól. Stopniowo wlewaj maślankę, mieszając składniki, aż ciasto zacznie się łączyć. Wyłóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  2. Gotowanie pierogówPrzykryj ciasto ściereczką i odstaw na około 20–30 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto jest gotowe do wałkowania i formowania pierogów. Następnie należy je nadziać i ugotować.

Zdrowy dodatek do ciasta na pierogi

Dodatek maślanki do ciasta na pierogi nie tylko poprawia jego konsystencję, ale również znacząco wpływa na smak – ciasto staje się delikatniejsze i ma subtelnie kwaskowaty, przyjemny aromat. Co więcej, maślanka to produkt wyjątkowo zdrowy – zawiera cenne kultury bakterii probiotycznych, które wspierają florę jelitową, a także jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Dzięki obecności wapnia i witamin z grupy B wspiera kości oraz układ nerwowy, dlatego jej zastosowanie w kuchni to nie tylko kulinarna, ale i zdrowotna korzyść. Maślankę można pić „solo”, ale też dodawać do różnych potraw, między innymi wspomnianego wcześniej ciasta na pierogi. To jednak nie wszystko, ponieważ maślankę dodaje się też do ciasta naleśnikowego – wtedy smakuje jeszcze lepiej.

Czytaj też:
Dodaj łyżeczkę do obiadu, a metabolizm przyspieszy jak nigdy. Polacy wciąż nie doceniają tej przyprawy
Czytaj też:
Zrobiłam mielone w stylu Karola Okrasy. Dwa dodatki zmieniły zwykłe kotlety w kulinarny hit

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl