Zrób ten lekki deser bez pieczenia. Przepis wzięłam ze starego zeszytu babci

Dodano:
Ciasto jogurtowiec Źródło: Shutterstock
Dziś na deser coś lekkiego, pysznego i orzeźwiającego. W upalne dni najlepiej smakują desery na zimno. Sprawdź przepis na smakołyk, który dla ochłody robiła moja ukochana babcia.

Na upalne dni najlepiej sprawdzają się lekkie desery – lody, zimne smoothie, różne musy owocowe czy sorbety. Dobrym wyborem są także galaretki z owocami. Takie słodkości są szybkie w przygotowaniu, a do tego naprawdę bardzo proste. Nie wymagają uruchamiania piekarnika, co również jest istotne, gdy panują wysokie temperatury. Jest to dodatkowy atut, gdy nie chcemy, żeby w kuchni zrobiło się gorąco.

Jak zrobić lekki jogurtowiec na zimno? Prosty przepis

Ze starego zeszytu z przepisami mojej babci wzięłam ostatnio przepis na pyszny jogurtowiec, który jest cudownie delikatny w smaku. Do tego ma lekką konsystencję, która przypomina chmurkę, więc jego jedzenie jest prawdziwą przyjemnością. Żeby przygotować taki smakołyk, poza świeżymi truskawkami, potrzebujesz tylko kilku składników, które zapewne masz w kuchennej szafce i lodówce. Ci, którzy mają truskawki w swoim ogródku, nie będą musieli nawet wychodzić do sklepu.

Przepis: Jogurtowiec z truskawkami

Ten deser jest pyszny i idealnie sprawdzi się na upalne dni. Każdy poprosi o dokładkę.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
171 w każdej porcji

Składniki

  • 1 galaretka truskawkowa
  • pół kilograma truskawek
  • 3 łyżki żelatyny
  • 500 ml jogurtu typu greckiego
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 10 g cukru wanilinowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie galaretkiNajpierw rozpuść galaretkę w 300 ml gorącej wody, a następnie odstaw ją do ostygnięcia. Keksówkę wyłóż folią spożywczą i wylej na dno foremki. Ułóż na niej kilka truskawek pokrojonych w plasterki. Blaszkę wstaw do lodówki. Wyjmij ją dopiero, gdy galaretka całkowicie stężeje.
  2. Dodanie musu truskawkowegoŻelatynę zalej 1/3 szklanki gorącej wody i mieszaj do momentu, aż się rozpuści. Zblenduj na mus. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, jogurt, a na końcu wlej żelatynę. Całość przelej do keksówki z galaretką i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.
  3. Podanie deseruPrzed podaniem foremkę przykryj podłużną paterą i obróć do góry dnem, a następnie zdejmij folię spożywczą.

Inne pomysły na lekkie desery

Dobrym pomysłem na taką lekką przekąskę lub deser są także sałatki owocowe – tak naprawdę można wykorzystać wszystkie owoce, jakie ma się akurat w domu. Wystarczy je pokroić, zmieszać i dodać trochę jogurtu naturalnego lub maślanki. Całość możesz skropić też odrobiną soku z cytryny lub limonki. Klasykiem są także lody. Zdecydowanie lepiej jest przygotować je samodzielnie w domu niż kupować, będą wtedy nie tylko zdrowsze, ale też smaczniejsze. Koniecznie spróbuj zrobić lody chałwowe z przepisu Magdy Gessler. Możesz przyrządzić też warstwowy deser w pucharku ze świeżymi owocami, jogurtem (najzdrowszym wyborem będzie skyr) i wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi oraz rodzynkami. W gorące dni doskonale sprawdzi się też serniki na zimno. Jeśli chcesz dostarczyć sobie dużej ilości białka, zrób twaróg z malinami, borówkami lub innymi owocami i polej całość miodem.

Jeśli będziesz przygotowywać któryś z powyższych deserów, to pamiętaj, żeby schłodzić wcześniej owoce w lodówce – w ten sposób taki smakołyk będzie od razu gotowy do podania. Zamiast cukru używaj naturalnych słodzików, takich jak miód, syrop klonowy czy daktyle.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...