Przygotowałam muffinki dyniowe z przepisu dietetyczki, wyszły genialne. Zrobią furorę w twoim domu

Dodano:
Muffinki dyniowe Źródło: Freepik
Desery z dynią w roli głównej smakują naprawdę znakomicie. Przygotuj takie jesienne muffinki z przepisu dietetyczki. Zobaczysz, że każdy, kto ich spróbuje, poprosi o dokładkę.

Gdy nadchodzi jesień, wiele osób chętnie sięga po przepisy na aromatyczne ciasta z sezonowych produktów. Królują więc wypieki ze śliwkami, jabłkami, ale też dynią. Miłośnicy takich wypieków koniecznie powinni przygotować muffinki dyniowe. To idealna propozycja na pyszny deser – są mięciutkie i dosłownie rozpływają się w ustach. Dodatkowo podczas ich pieczenia w domu roznosi się cudowny aromat cynamonu.

Jak zrobić muffinki dyniowe? Świetny przepis

Przygotowanie tych babeczek nie wymaga dużo czasu ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Z tym przepisem bez problemu poradzą sobie nawet debiutanci. Co więcej, te babeczki nie są bardzo kaloryczne, ponieważ nie zawierają cukru, a jego zamiennik – ksylitol. Jest to naturalny słodzik, który ma znacznie mniej kalorii. Po taki deser mogą więc sięgnąć nawet osoby, które się odchudzają. Przepis znalazłam na Instagramowym koncie dietetyczki Anny Reguły.

Przepis: Muffinki dyniowe

Te babeczki smakują genialnie, musisz spróbować je zrobić.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
259 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 200 g puree z dyni Hokkaido
  • 2 jajka
  • 60 g ksylitolu
  • 30 g masła ekstra
  • 20 g oliwy cytrynowej
  • 20 g czekolady gorzkiej 85%
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczpyta soli

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówNajpierw wymieszaj jajka, purée z dyni, oliwę, słodzidło, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól. Później dodaj mąkę i ponownie wymieszaj, ale nie za długo. Na końcu dodaj posiekaną czekoladę.
  2. Pieczenie muffinekPrzełóż masę do foremek na muffinki. Piecz w 180°C przez ok. 25 minut (do suchego patyczka).

Żeby przygotować purée z dyni, musisz najpierw pokroić dynię (możesz ze skórką), ugotować ją do miękkości, a później rozgnieść widelcem lub zblendować. Muffinki po upieczeniu możesz przyozdobić jogurtem – najlepiej sprawdzi się Skyr waniliowy. Później posyp całość orzechami włoskimi, pestkami dyni, kawałkami czekolady czy kakao.

Co jeszcze można przygotować z dyni?

Dynia jest warzywem, które świetnie nadaje się do dań wytrawnych, ale też słodkich. Doskonale zastępuje część tłuszczu w wypiekach, a do tego nadaje im wspaniały kolor. Można z niej przygotować nie tylko babeczki, ale też inne słodkości. Koniecznie spróbuj upiec puszyste ciasto z dyni – smakuje obłędnie.

Z tego warzywa możesz zrobić również rozgrzewającą zupę dyniową lub upiec ją jako dodatek do obiadu bądź składnik sałatek. Dobrze sprawdza się też w przetworach, jako dżem. Niektórzy wykorzystują dynię również jako nadzienie do pierogów lub naleśników.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...