Moringa to indyjskie zioło pochodzące z drzewa Moringa oleifera. Od tysięcy lat jest stosowana w medycynie ajurwedyjskiej do leczenia chorób skóry, cukrzycy i infekcji. Zdaniem niektórych osób sprzyja też utracie masy ciała.
Moringę można kupić w postaci proszku, w formie herbaty lub zamkniętą w kapsułkach. Proszek ma słodko-gorzki smak, ale z powodzeniem można używać go do koktajli i jogurtów, podobnie jak np. spirulinę czy młody jęczmień.
Najlepiej jest wybierać suplementy zawierające wyciąg z liści, ponieważ proces ekstrakcji poprawia biodostępność lub wchłanianie korzystnych składników liścia.
Moringa – składniki odżywcze
Liście moringi są cennym źródłem witamin, minerałów i innych składników odżywczych. W 100 g znajdziemy około 27 g białka, 34 g błonnika i 3 gramy cukru. Moringa jest doskonałym źródłem wapnia (100 g produkty zawiera prawie dwukrotną, zalecaną, dzienną dawkę), witaminy A, magnezu oraz żelaza. Roślina jest też bogata w cynk i miedź.
Liście moringi są bigate w polifenole, które mają właściwości przeciwnowotworowe i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia takich chorób, jak choroby serca i cukrzyca.
Czy moringa pomaga schudnąć?
Badania na zwierzętach i komórkach pokazują, że moringa może zmniejszać powstawanie tłuszczu i zwiększać rozpad tłuszczu. Nadal jednak nie wiadomo, że taki sam efekt przyniosłyby w przypadku ludzi.
Dotychczasowe badania na ludziach dotyczyły wpływu suplementów zawierających moringę w połączeniu z innymi składnikami. Chociaż testy wykazały m.in. spadek masy ciała i zmniejszenie złego cholesterolu, trudno określić, czy było to spowodowane moringą, innym składnikiem, czy też unikalnym połączeniem.
Czytaj też:
Morwa biała – idealny suplement na odchudzanie?
Właściwości prozdrowotne moringi
Chociaż nie można w stu procentach stwierdzić, że moringa ułatwia i przyspiesza odchudzanie, nie można jej odmówić prozdrowotnych właściwości, choćby ze względu na jej skład.
Moringa może pomóc regulować poziom cukru we krwi, zmniejszać stany zapalne, a co za tym idzie – chronić przed chorobami przewlekłymi i autoimmunologicznymi, wspomagać walkę z nadciśnieniem i redukować ilość złego cholesterolu. Wszystkie te zdrowotne korzyści wynikają z zawartości przeciwutleniaczy, polifenoli, witamin i minerałów.
Z pewnością konieczne jest przeprowadzenie większej ilości badań (szczególnie na ludziach), by móc w pełni zrozumień działanie moringi i lepiej ją wykorzystywać.
Czy suplementowanie moringi jest bezpieczne?
Chociaż moringa jest ogólnie dobrze tolerowana z niskim ryzykiem działań niepożądanych, przed rozpoczęciem suplementacji warto skonsultować się z lekarzem. Szczególnie, jeśli leczymy się przewlekle i stosujemy różne leki.
Czytaj też:
Suplementy diety wspomagające pracę jelit i pomocne w profilaktyce raka jelita grubego