Ekstremalnie „odchudzone” pączki zrobicie w 20 minut. Możecie jeść je nawet na diecie

Ekstremalnie „odchudzone” pączki zrobicie w 20 minut. Możecie jeść je nawet na diecie

Dodano: 
Pączki
Pączki Źródło:freepik/ autor: Roocol Studio
Dietetyczne pączki to wcale nie oksymoron. Możecie zrobić te łakocie w wersji fit i zajadać się nimi w tłusty czwartek. Jak je przygotować, żeby miały jak najmniej kalorii? Skorzystajcie z prostego przepisu.

W tłusty czwartek jedzenie pączków to niemalże obowiązek. Tradycja nakazuje zjeść chociaż jednego, by wiodło nam się przez resztę roku. Tego dnia przed cukierniami i piekarniami ustawiają się długie kolejki – po pyszne pączki, ale też inne łakocie takie jak faworki czy oponki. Ten dzień jest jednak wyjątkowo problematyczny dla osób na diecie. Pojawia się dylemat, czy zrezygnować z tego zwyczaju i nie zniweczyć dotychczasowych efektów odchudzania, czy może jednak ulec pokusie i zjeść pączka. Możecie wybrać opcję „2 w 1” i cieszyć się smakiem pączków nawet podczas diety redukcyjnej.

Jak zrobić dietetyczne pączki? Przepis

Podczas odchudzania warto zadecydować się na samodzielne zrobienie pączków na tłusty czwartek. Dietetyczne pączki to smakowita alternatywa dla tradycyjnej wersji tych słodkości.

Przepis: Dietetyczne pączki

Nie rezygnujcie z jedzenia pączków w tłusty czwartek. Przygotujcie je w wersji fit i zachowajcie tę przyjemną tradycję.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 1/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu
  • 1/4 szklanki naturalnego jogurtu greckiego
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki miodu lub syropu klonowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie suchych składnikówNajpierw w dużej misce wymieszajcie mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sól oraz mąkę pełnoziarnistą.
  2. Mieszanie pozostałych składnikówW drugiej misce wymieszajcie olej kokosowy, jogurt grecki, mleko, miód, jajka i ekstrakt waniliowy. Później dodajcie składniki mokre do suchych i delikatnie mieszajcie – do momentu, aż składniki połączą się ze sobą (nie róbcie tego zbyt intensywnie).
  3. PieczenieRozgrzejcie piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przy użyciu łyżki do lodów nabierajcie porcje ciasta i formujcie pączki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie je przez około 12-15 minut, aż staną się apetycznie złociste. Pączków nie musicie już nadziewać, ponieważ dzięki użyciu miodu same w sobie będą słodkie.

Co zrobić, żeby pączki były mniej kaloryczne?

Pączki w klasycznej wersji zawierają dużo cukru, białej mąki i są smażone na grubej warstwie tłuszczu, który później wchłaniają. Ważna zmiana, którą powinniście wprowadzić podczas robienia pączków, dotyczy tego ostatniego elementu – zrezygnujcie z ich smażenia, które znacznie zwiększa wartość kaloryczną pączków, na rzecz upieczenia takich smakołyków. W ten sposób wyeliminujecie tłuszcz. Będzie równie pysznie, ale znacznie bardziej dietetycznie. Stosujcie też zamienniki cukru, czyli ksylitol, erytrol, czy stewię. Jeśli jednak robicie pączki na drożdżach – wtedy dodajcie odrobinę cukru, ponieważ jest on dla nich „pożywką” i bez niego pączki po prostu nie wyrosną.

Z kolei niskokaloryczną alternatywą dla tradycyjnego cukru pudru czy lukru jest ksylitol w pudrze. Żeby pączki nie były „bombą kaloryczną” – zrezygnujcie z kremowego nadzienia na bazie masła czy klasycznej czekolady. Zamiast tego możecie wykorzystać domową fit nutellę, którą można jeść nawet na diecie. Pączki możecie też nadziać dżemem bez cukru. Z kolei zamiast klasycznego nadzienia z twarogu możecie postawić na ten składnik w wersji chudszej (dodatkowo połączony ze słodzikiem, a nie cukrem). Dobrze sprawdzi się też krem na bazie jogurtu naturalnego lub budyń (wybierzcie wersję bez cukru). Koniecznie spróbujcie też fit faworków.

Na co zwrócić uwagę kupując pączki? Wskazówki dla osób na diecie

Jeśli nie zdecydujecie się na samodzielne zrobienie pączków, tylko postanowicie je kupić w cukierni, koniecznie zwróćcie uwagę na to, by były jak najmniej kaloryczne. Świetną alternatywą są niskosłodzone, bezglutenowe pączki, ale też wegańskie łakocie.

Podczas kupowania klasycznych pączków zwróćcie również uwagą na polewy – najbardziej kaloryczne są te czekoladowe, karmelowe, ale także te pod postacią lukru. Unikajcie też dużych pączków wypełnionych po brzegi nadzieniem. Zjedzenie mniejszego pączka też sprawi wam przyjemność, a nie będzie to tak rujnujące dla waszej diety. Istotne jest też nadzienie pączków, postawcie na marmoladę, a unikajcie kremów śmietanowych, czekoladowych i toffi. Niezależnie od tego, czy wybierzecie te bardziej dietetyczne pyszności czy nie – musicie wiedzieć, jak kupić dobre pączki, czyli na co zwrócić uwagę i jak je rozpoznać.

Czytaj też:
Sprawdzony przepis na pieczone pączki w wersji FIT. Bez smażenia na tłuszczu!
Czytaj też:
Jogurtowe minipączki to hit karnawału w moim domu. Przepis jest banalnie prosty

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl