Jak szybko zmiękczyć masło?

Jak szybko zmiękczyć masło?

Dodano: 
Masło
Masło Źródło: Fotolia / happy_lark
Masło jest bardzo powszechnym składnikiem. Wiele przepisów na wypieki wymaga zmiękczenia przed użyciem, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Najlepszą metodą zmiękczania masła jest pozostawienie go w temperaturze pokojowej.

Zmiękczanie masła jest ważnym krokiem, aby upewnić się, że twoje danie uzyska pożądaną konsystencję. Zmiękczone masło nie jest zbyt twarde ani zimne, ale również nie rozpuszcza się w płyn. Niezawodnym sposobem zmiękczenia masła jest wyjęcie go z lodówki i pozostawienie w temperaturze pokojowej na 20 minut przed użyciem. Jeśli nie masz czasu na samodzielne zmiękczanie masła, możesz wypróbować kilka szybszych metod, aby osiągnąć pożądaną konsystencję.

Oto jeden ze sposobów, aby szybko i równomiernie zmiękczyć masło w domu w ciągu 10–15 minut:

  1. Dodaj 2 szklanki (480 ml) wody do szklanego naczynia, bezpiecznego dla kuchenki mikrofalowej.
  2. Podgrzewaj wodę przez 2-3 minuty, aż zacznie się gotować. Podczas rozgrzewania pokrój masło i umieść je w osobnej misce.
  3. Umieść miskę pokrojonego masła w kuchence mikrofalowej i ostrożnie wyjmij szklankę wrzącej wody.
  4. Zamknij kuchenkę mikrofalową z miską masła w środku. Nie włączaj kuchenki mikrofalowej przez około 10 minut. Masło zmięknie samoistnie z powodu ogrzanego, wilgotnego powietrza zamkniętego w środku.

Jeśli chcesz przyspieszyć proces zmiękczania, możesz wypróbować kilka innych metod:

  • tarcie zimnego patyczka masła za pomocą dużych otworów tarki
  • siekanie zimnego masła na małe kostki
  • użycie wałka do ciasta, aby spłaszczyć masło jak ciasto, umieszczając je między dwoma kawałkami papieru

Czytaj też:
Czego nie trzymać, a co trzeba trzymać w lodówce?