Masło jest bardzo powszechnym składnikiem. Wiele przepisów na wypieki wymaga zmiękczenia przed użyciem, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Najlepszą metodą zmiękczania masła jest pozostawienie go w temperaturze pokojowej.
Zmiękczanie masła jest ważnym krokiem, aby upewnić się, że twoje danie uzyska pożądaną konsystencję. Zmiękczone masło nie jest zbyt twarde ani zimne, ale również nie rozpuszcza się w płyn. Niezawodnym sposobem zmiękczenia masła jest wyjęcie go z lodówki i pozostawienie w temperaturze pokojowej na 20 minut przed użyciem. Jeśli nie masz czasu na samodzielne zmiękczanie masła, możesz wypróbować kilka szybszych metod, aby osiągnąć pożądaną konsystencję.
Oto jeden ze sposobów, aby szybko i równomiernie zmiękczyć masło w domu w ciągu 10–15 minut:
- Dodaj 2 szklanki (480 ml) wody do szklanego naczynia, bezpiecznego dla kuchenki mikrofalowej.
- Podgrzewaj wodę przez 2-3 minuty, aż zacznie się gotować. Podczas rozgrzewania pokrój masło i umieść je w osobnej misce.
- Umieść miskę pokrojonego masła w kuchence mikrofalowej i ostrożnie wyjmij szklankę wrzącej wody.
- Zamknij kuchenkę mikrofalową z miską masła w środku. Nie włączaj kuchenki mikrofalowej przez około 10 minut. Masło zmięknie samoistnie z powodu ogrzanego, wilgotnego powietrza zamkniętego w środku.
Jeśli chcesz przyspieszyć proces zmiękczania, możesz wypróbować kilka innych metod:
- tarcie zimnego patyczka masła za pomocą dużych otworów tarki
- siekanie zimnego masła na małe kostki
- użycie wałka do ciasta, aby spłaszczyć masło jak ciasto, umieszczając je między dwoma kawałkami papieru
Czytaj też:
Czego nie trzymać, a co trzeba trzymać w lodówce?
Źródło: Helathline