Botwinka to danie, które kojarzy się z wiosną i wczesnym latem. Młode liście buraka ćwikłowego są bardzo zdrowe, zawierają wiele witamin i mikroelementów, dlatego warto, by pojawiły się na naszym stole. Jak je przyrządzić i dlaczego warto je jeść?
Czym jest botwinka?
Botwinka to liście i korzenie buraka ćwikłowego, z których przyrządza się pyszne jarskie dania. Można je ugotować z dodatkiem marchwi i ziemniaków, by powstała sycąca i zdrowa zupa. Można z nich również przyrządzik chłodnik czy sałatkę.
Wartości odżywcze liści buraka
Botwina zawiera:
- witaminy z grupy B
- witaminę C
-
witaminę E
- witaminę K
-
kwas foliowy
- magnez
- potas
- siarkę
- selen
- miedź
-
żelazo
- błonnik
Właściwości zdrowotne liści
Liście i korzenie buraka zawierają szereg witamin i mikroelementów, dzięki czemu wzmacniają odporność, zapobiegają infekcjom i stanom zapalnym w organizmie. Wysoka zawartość błonnika pozwala nasycić żołądek i poprawić trawienie, a zawartość witamin z grupy B i magnezu poprawić funkcjonowanie komórek.
Botwina to naturalny środek poprawiający pamięć, koncentrację, zwalczający bezsenność. Zawartość magnezu zawarta w burakach usprawnia pracę układu nerwowego, odpowiada za utrzymanie higieny psychicznej.
Botwinę poleca się też osobom, które cierpią na anemię i niedokrwistość. Sok z buraka i jabłek czy chłodnik z botwiny pomagają uzupełnić zapas żelaza i zmniejszyć uczucie zmęczenia.
Liście na pracę żołądka
Botwina jest polecana osobom, które mają problem z zaparciami i wzdęciami. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pomaga uregulować trawienie i przyspieszyć metabolizm. Na długo syci, wiec mogą sięgnąć po nią osoby, które chcą stracić zbędne kilogramy i pozbyć się tkanki tłuszczowej.
Botwina zwiększa wydzielanie soków żołądkowych, dlatego poleca się ją również osobom, które cierpią na zgagę, nadkwasotę, niestrawność. Poprawia pracę wątroby i zwiększa usuwanie toksyn z organizmu. Powszechnie uważa się, że buraki mają zdolność oczyszczania krwi ze szkodliwych substancji i wydalania ich z organizmu. Z tego względu, a także przez wysoką zawartość folianów i żelaza, powinny spożywać je kobiety w ciąży.
Buraki na... wieczną młodość
Liście i korzenie buraka zawierają flawonoidy i garbniki, które mają zdolność zwalczania wolnych rodników. Dzięki temu zapobiegają mikrouszkodzeniom na poziomie komórkowym, a także starzeniu się organizmu. Zawartość witaminy E usprawnia ten proces, przyspiesza regenerację komórek i tkanek.
Przepis na chłodnik z botwinki
Po liście botwinki warto sięgać wczesnym latem. Można z nich wyczarować pyszną zupę-krem lub chłodnik, które sycą i doskonale smakują w upalne dni. Chłodnik z dodatkiem serca feta czy świeżych listków mięty może być wspaniałą propozycją na wakacyjny obiad.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 3 buraki
- 1 litr bulionu
- 1 butelka kefiru (330 ml)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół opakowania sera feta
- kilka liści mięty do udekorowania
Przygotowanie:
- Liście botwinki i buraki opłukujemy pod wodą
- Botwinkę kroimy na kawałki, a buraki na drobne cząstki
- Bulion zagotowujemy
- Dodajemy do wywaru buraki i gotujemy 10 minut
- Dodajemy liście botwinki i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut
- Wyłączamy ogień, dodajemy sok z cytryny
- Do ugotowanej zupy powoli wlewamy kefir i mieszamy całość
- Przelewamy zupę do miseczek i czekamy aż ostygnie
- Ser feta opłukujemy pod wodą (dzięki temu będzie mniej słony i bardziej gładki), a następnie kroimy go na drobne kwadraty
- Gdy zupa będzie chłodna, dodajemy do niej ostatnie składniki
- Każdą z porcji dekorujemy serem feta oraz listkami mięty
Uwaga: Chłodnik możemy również zblendować, dzięki czemu powstanie nam bardziej sycący krem z buraka. Zamiast sera feta można użyć również plasterków świeżego zielonego ogórka lub rzodkiewki.
Czytaj też:
Pizza arbuzowa – hit letnich deserów. Sprawdź, jak ją przygotowaćCzytaj też:
Nietypowe produkty, które nadają się na grillaCzytaj też:
Wekowanie słoików pozwoli zapobiegnąć zepsuciu żywności. Jak robić to poprawnie?