Wekowanie słoików, czyli inaczej pasteryzowanie, to metoda, która pozwala zachować domowym przetworom dłuższy termin ważności. Poprawia również walory zdrowotne, ponieważ wysoka temperatura niszczy bakterie i drobnoustroje, które odpowiadają za psucie żywności.
Czym jest pasteryzowanie?
Pasteryzowanie to proces obróbki żywności w wysokiej temperaturze, który ma wiele zalet. Najczęściej pasteryzuje się słoiki z domowymi przetworami: kompotami, dżemami, marmoladą, ogórkami, paprykami. Wekowanie można wykorzystać także przy stworzeniu zapasów na zimę.
Na czym polega wekowanie?
Wekowanie to poddawanie słoików z przetworami działaniu wysokiej temperatury. Pasteryzować żywność można na dwa sposoby: w kąpieli wodnej w garnku lub w piekarniku. Jeśli decydujemy się na włożenie słoików do garnka, powinniśmy zadbać o to, by woda miała od 70 do 100 stopni Celsjusza. Przetwory powinny gotować się kilkanaście minut. Każdy z tych sposobów ma swoich zwolenników, jak i przeciwników.
Zalety wekowania
Pasteryzowanie żywności pozwala:
- poprawić jej wartości odżywcze, zachowując część witamin i mikroelementów
- zachować smak i zapach produktów (np. owoców lata takich jak truskawki czy jagody)
- przedłużyć datę ważności przetworów
- zniszczyć bakterie, które mogłyby spowodować zepsucie żywności
Wady wekowania
Pasteryzowanie ma też jednak kilka wad. Przede wszystkim częściowo niszczy wartości odżywcze żywności – o ile witaminy zostają zachowane (ale nie wszystkie), składniki mineralne już niekoniecznie. Jeśli w żywności znalazły się jakieś wirusy, one również przetrwają wekowanie.
Mimo wszystko warto wekować żywność, by w sezonie zimowym móc cieszyć się smakiem wakacyjnych owoców i warzyw.
Co możemy zamknąć w słoikach?
W słoikach można pasteryzować kompoty, dżemy, powidła, konfitury, sałatki warzywne. Dzięki temu mamy pewność, że w zimę będziemy spożywać zdrowe produkty, których znamy źródło pochodzenia. Pomoże to wzbogacić naszą dietę w witaminy, których zimą w żywności spożywamy zdecydowanie mniej.
Poleca się:
Gotowanie słoików
Pasteryzacja słoików polega na:
- Dokładnym wymyciu słoików i nakrętek
- Przelaniu ich najpierw wrzącą, a następnie zimną wodą (możemy też wstawić je do nagrzanego piekarnika na około kwadrans)
- Włożeniu do środka przetworów
- Porządnym zakręceniu nakrętek
- Włożeniu słoików do garnka z gorącą wodą
- Słoiki nie powinny się ze sobą stykać. Dobrą metodą jest obwiązanie każdego słoika ściereczką
- Po maksymalnie 30 minutach słoiki wyjmujemy z garnka i stawiamy do góry dnem
- Gdy wystygną, chowamy je w chłodne miejsce
Pieczenie w piekarniku
Pasteryzowanie można przeprowadzić również w piekarniku. Aby to zrobić, wystarczy:
- Ustawić słoiki w piekarniku tak, by nie stykały się ze sobą
- Piekarnik powinien być zimny, nie nagrzewamy go wcześniej
- Słoiki nie powinny być zbyt mocno zakręcone
- Piekarnik nastawiamy na 120-130 stopni Celsjusza
- Słoiki wekujemy w ten sposób około 15 minut
- Po 15 minutach wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy w środku słoje
- Kiedy temperatura w piekarniku się zmniejszy, wyjmujemy nasze przetwory i mocno dokręcamy nakrętki
- Słoiki ustawiamy dnem do góry i czekamy aż ostygną
- Wystudzone słoiki stawiamy w chłodnym miejscu
Czytaj też:
Jagody mają liczne właściwości zdrowotne. Dlaczego warto je jeść i które są najlepsze?Czytaj też:
Niedobór witaminy C może wywołać szkorbut. Jakie są objawy?Czytaj też:
Dzieci, które jedzą więcej wysoko przetworzonej żywności, szybciej przybierają na wadze