Grzanki z awokado i jajkiem to sycące i smaczne śniadanie, które jest w stanie dostarczyć nam energię na cały poranek. Można je przygotować w kilka chwil i dostarczyć organizmowi mnóstwo składników odżywczych.
Awokado nie bez powodu uważane jest za tzw. superfood. Zawiera szereg witamin (m.in. A, C, E, K, a także witaminy z grupy B), kwas foliowy, kwas pantotenowy, żelazo, potas mangan, wapń czy fosfor. Wspaniale wpływa na pracę układu krążenia i serca, reguluje gospodarkę lipidową, zapobiegając podwyższeniu poziomu cholesterolu w organizmie, a także zwalcza wolne rodniki.
Grzanki z awokado
Grzanki z awokado można przygotować zarówno z pieczywa pełnoziarnistego, jak i z pszennego czy z chleba tostowego. Oczywiście, w tym pierwszym przypadku takie śniadanie będzie dużo bardziej wartościowe i dostarczy sporych ilości błonnika, który zaspokaja uczucie sytości.
Takie grzanki można podawać z jajkiem sadzonym albo z serem. Jajko, jako źródło białka, witaminy D, cynku czy żelaza, jest pełnowartościowym elementem posiłku, który wzbogaca to śniadanie w wartości odżywcze.
Jak zrobić takie grzanki?
Grzanki z awokado i jajkiem przygotowuje się bardzo szybko. Można je podawać całej rodzinie z różnymi dodatkami, np. z serem, pieczarkami czy pomidorami.
Przepis: Grzanki z awokado i jajkiem
Grzanki z awokado to pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 godz.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 180
Składniki
- 2 jajka
- 1 dojrzałe awokado
- 2 kawałki chleba pełnoziarnistego
- kilka kropli soku z limonki lub cytryny
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 plastry sera mozzarella
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania
- Przygotuj awokadoAwokado umyj, obierz i dokładnie wydrąż miąższ.
- Dopraw miąższ z awokadoMiąższ z awokado należy połączyć z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i sokiem z limonki lub cytryny.
- Zrób tostyPieczywo ugrilluj w tosterze lub na patelni.
- Usmaż jajkaJajka wbij na rozgrzaną patelnię z łyżeczką masła. Usmaż je tak, by żółtko było płynne.
- Posmaruj tosty awokadoTosty posmaruj awokado i nałóż na nie plasterek mozzarelli. Następnie dodaj usmażone jajko. Smacznego!
Czytaj też:
Smoothie z awokado – 3 pomysły na zdrowy koktajl z awokado