Grzanki z awokado i jajkiem to pomysł na pyszne i wykwintne śniadanie

Grzanki z awokado i jajkiem to pomysł na pyszne i wykwintne śniadanie

Dodano: 
Grzanki z awokado
Grzanki z awokado Źródło: Shutterstock
Grzanki z awokado to świetny i smaczny pomysł na urozmaicenie menu śniadaniowego. Jak je zrobić?

Grzanki z awokado i jajkiem to sycące i smaczne śniadanie, które jest w stanie dostarczyć nam energię na cały poranek. Można je przygotować w kilka chwil i dostarczyć organizmowi mnóstwo składników odżywczych.

Awokado nie bez powodu uważane jest za tzw. superfood. Zawiera szereg witamin (m.in. A, C, E, K, a także witaminy z grupy B), kwas foliowy, kwas pantotenowy, żelazo, potas mangan, wapń czy fosfor. Wspaniale wpływa na pracę układu krążenia i serca, reguluje gospodarkę lipidową, zapobiegając podwyższeniu poziomu cholesterolu w organizmie, a także zwalcza wolne rodniki.

Grzanki z awokado

Grzanki z awokado można przygotować zarówno z pieczywa pełnoziarnistego, jak i z pszennego czy z chleba tostowego. Oczywiście, w tym pierwszym przypadku takie śniadanie będzie dużo bardziej wartościowe i dostarczy sporych ilości błonnika, który zaspokaja uczucie sytości.

Takie grzanki można podawać z jajkiem sadzonym albo z serem. Jajko, jako źródło białka, witaminy D, cynku czy żelaza, jest pełnowartościowym elementem posiłku, który wzbogaca to śniadanie w wartości odżywcze.

Jak zrobić takie grzanki?

Grzanki z awokado i jajkiem przygotowuje się bardzo szybko. Można je podawać całej rodzinie z różnymi dodatkami, np. z serem, pieczarkami czy pomidorami.

Przepis: Grzanki z awokado i jajkiem

Grzanki z awokado to pomysł na smaczne i zdrowe śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 godz.
Czas gotowania
2 godz.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
180

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 kawałki chleba pełnoziarnistego
  • kilka kropli soku z limonki lub cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 plastry sera mozzarella
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj awokadoAwokado umyj, obierz i dokładnie wydrąż miąższ.
  2. Dopraw miąższ z awokadoMiąższ z awokado należy połączyć z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i sokiem z limonki lub cytryny.
  3. Zrób tostyPieczywo ugrilluj w tosterze lub na patelni.
  4. Usmaż jajkaJajka wbij na rozgrzaną patelnię z łyżeczką masła. Usmaż je tak, by żółtko było płynne.
  5. Posmaruj tosty awokadoTosty posmaruj awokado i nałóż na nie plasterek mozzarelli. Następnie dodaj usmażone jajko. Smacznego!

Czytaj też:
Smoothie z awokado – 3 pomysły na zdrowy koktajl z awokado