Kotlety mielone bez jajek? To możliwe! Wypróbuj przepis

Kotlety mielone bez jajek? To możliwe! Wypróbuj przepis

Dodano: 
Kotlety mielone
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock
Czy kotlety mielone bez jajek mogą się udać? Okazuje się, że tak. Są bardzo smaczne. Kulinarni eksperci podpowiadają, czym je zastąpić.

Klasyczne kotlety mielone to z pewnością pozycja obowiązkowa w większości polskich domów. Czy zdarzyło ci się robić kotlety mielone i zaliczyć wpadkę, bo okazało się, że zabrakło ci któregoś ze składników? Jeśli odkryjesz, że w lodówce nie ma jajek, to nie przejmuj się, można dodać w zamian inny składnik. Sposobów jest kilka.

Mąka ziemniaczana

Jeśli zamiast jajek dodasz do mielonego mięsa mąkę ziemniaczaną, to nie będą rozpadać się w czasie smażenia. Wystarczy niewielka ilość. Na pół kilograma mięsa należy dodać 1 stołową łyżkę mąki.

Bułka tarta

Jeśli nie masz w domu mąki ziemniaczanej ani jajek to możesz dodać zamiast tych składników bułkę tartą. Tak jak w przypadku mąki ziemniaczanej, wystarczy 1 łyżka stołowa na pół kilograma mięsa. Masa będzie zwarta – zapewniają eksperci i zachęcają do wypróbowania przepisu.

Tajemnica idealnych kotletów mielonych

Tajemnicą idealnych kotletów mielonych jest przede wszystkim dobrej jakości mięso, ale co ważne, także czas wyrabiania masy mięsnej. Trzeba pamiętać, że mielone najlepiej wyrabia się i nie należy się przy tym spieszyć. Po dodaniu wszystkich składników masę mięsną trzeba ugniatać przez minimum 5 minut, aż stanie się plastyczna.

Przepis: Kotlety mielone bez jajek

mielone kotlety bez dodatku jajek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • pół kilograma mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego, w zależności od gustu)
  • 1 cebula
  • 1 bułka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Namocz bułkęZamocz bułkę w mleku i odstaw na kilka chwil.
  2. Wymieszaj składnikiW tym czasie obierz cebulę i czosnek i posiekaj bardzo drobno. Następnie dodaj odciśniętą z mleka bułkę oraz mięso i wymieszaj.
  3. Przypraw mięso, dodaj mąkę ziemniaczanąDodajcie sól, pieprz, majeranek oraz 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Zamieszaj i wyrób masę.
  4. Uformuj kotletyZ przygotowanej masy uformuj kotlety, a każdy z nich obtocz w bułce tartej.
  5. Usmaż kotletySmaż kotlety na porządnie rozgrzanym oleju tak, by się dobrze zrumieniły z obu stron.

Czytaj też:
Jajka przepiórcze – dlaczego warto je jeść i jak je przygotować?
Czytaj też:
Dieta ziemniaczana – dla kogo? Zasady i efekty

Opracowała:
Źródło: Prześlij Przepis
 0

Czytaj także