-
Witamina, która daje energetycznego kopa. Bardzo łatwo o jej niedobór
Witamina B12 ma ogromny wpływ na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Niektórzy twierdzą, że może dodawać energii, poprawiać pamięć lub koncentrację. Czy faktycznie witamina B12 daje energetycznego kopa? I tak, i nie.
Składniki odżywczeProduktyŻywienie -
Czynniki zwiększające ryzyko niedoboru witaminy D
Witamina D, zwana także „witaminą słońca”, pełni w naszym organizmie wiele istotnych funkcji. Naukowcy już od wielu lat poświęcają jej mnóstwo uwagi, wykonując różne testy, eksperymenty i badania. Jej właściwości prozdrowotne są...
ProduktySkładniki odżywcze -
Dlaczego witamina D jest tak ważna dla kobiet?
Witamina D wciąż nie traci na popularności i bardzo dobrze. Ta niepozorna witamina słońca jest dla nas wyjątkowo cenna. Z jej prozdrowotnych właściwości korzysta każdy z nas. A dlaczego witamina D jest tak ważna dla kobiet?
ProduktySkładniki odżywcze -
Nasiona chia – dlaczego warto po nie sięgać?
Nasiona chia cieszą się ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania. Te małe, czarne kuleczki są coraz częściej dodawane do różnego rodzaju deserów i koktajli. Jakie właściwości prozdrowotne mają nasiona chia i jak należy...
ProduktyŻywienie -
Andrographis – właściwości i zastosowanie w leczeniu boreliozy
Andrographis ( łac. Andrographis paniculata) jest bardzo popularną rośliną, z powodzeniem wykorzystywaną w ziołolecznictwie. Nie bez powodu znalazła się w tzw. Protokole Buhnera – specjalnie opracowanej mieszance ziół, wspomagającej...
Produkty -
Protokół Buhnera – dlaczego jest tak ważny dla osób chorych na boreliozę?
Protokół Buhnera został opracowany przez amerykańskiego, wybitnego zielarza i autora wielu publikacji, Stephena Harroda Buhner. Jest to specjalny zestaw ziół, który ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, wspomaga leczenie...
Produkty -
Wracam do życia
O boreliozie, choć jest potwornie groźna, wciąż niewiele się mówi. Ja w tej chorobie przeżywałam momenty na granicy obłędu. Człowiek nieraz myśli, by otworzyć okno i skoczyć – mówi Magdalena Piekorz, reżyserka.
ProduktyAgata Jankowska
-
Borelioza – po pomoc do matki natury
Kiedy konwencjonalne metody leczenia boreliozy nie przynoszą oczekiwanych efektów, chorzy szukają pomocy na własną rękę. Ukojenie przynoszą wówczas naturalne metody leczenia. Nawet łagodzenie objawów jest bezcenne.
ProduktyAlicja Kowalczyk
-
Młody jęczmień – dlaczego warto włączyć go do diety?
Młody jęczmień już od kilku lat cieszy się ogromną popularnością wśród miłośników zdrowego odżywiania. Ta niepozorna, zmielona trawa młodego jęczmienia jest doskonałym i niezwykle odżywczym dodatkiem do koktajli. Świetnie smakuje też z...
ProduktyDiety -
Seler naciowy – właściwości prozdrowotne
Selera naciowego możemy kupić właściwie w każdym sklepie warzywnym. Jest jędrny, chrupiący i ma soczysty, zielony kolor. Powszechnie wiadomo, że sprzyja odchudzaniu. Niestety, jego specyficzny smak i zapach wiele osób zniechęca. Dowiedz...
ProduktyOdchudzanie -
Jesz takie mięso? Możesz mieć większe szanse zachorowania na raka piersi
Regularne spożywanie pokarmów, takich jak bekon i kiełbasy, może zwiększać ryzyko raka piersi – twierdzą naukowcy. Przegląd badań wykazał, że kobiety, które spożywały duże ilości przetworzonego mięsa miały o 9% większe ryzyko...
Produkty -
Każdego dnia sięgasz po jednego lub dwa drinki? Naukowcy mają dla ciebie złe wieści
Regularne (nawet codzienne) picie niedużej ilości alkoholu było przez długi czas uznawane za bezpieczne. Tymczasem najnowsze badania wykazały, że nawet jeden czy dwa drinki dziennie zwiększają szanse przedwczesnej śmierci. Ta wiadomość...
Produkty -
Młodzi, szczupli, chorzy
Wysoki cholesterol kojarzony jest głównie z osobami starszymi, ale często odkrywa się go u 30-latków.
DietyProduktyAlicja Kowalczyk
-
Już nigdy nie wyrzucisz pestki z awokado
O zaletach jedzenia awokado można napisać książkę. Ten zielony, egzotyczny owoc jest cennym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. A co z jego dużą, okrągłą pestką? Czy naprawdę do niczego się nie przydaje? Otóż nie! Poznaj właściwości i...
ProduktyŻywienie -
Produkty bogate w żelazo, po które warto regularnie sięgać
Żelazo jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym, który musimy każdego dnia dostarczać wraz z pożywieniem. To minerał, którego głównym zadaniem jest przenoszenie tlenu w organizmie i wytwarzanie czerwonych krwinek. Niedobór żelaza...
ProduktySkładniki odżywczeDiety -
Czy warto jeść tofu?
Tofu – jedni zajadają się nim każdego dnia i przyrządzają na wiele różnych sposobów, inny omijają szerokim łukiem, twierdząc, że jest to żywność przeznaczona wyłącznie dla wegetarian. Tymczasem tofu ma swoje wady i zalety i nie bez...
Produkty -
10 najbardziej zaskakujących faktów o sushi
Sushi wszyscy znamy i lubimy. Jak się jednak często okazuje, niewiele o nim wiemy. Jak przygotowywać tę potrawę, jak ją jeść, co dozwolone a co naraża nas na popełnienie faux pas? Poniżej dzielimy się garścią wiedzy, doprawioną nutą...
DietyProdukty -
Naturalne i skuteczne sposoby na kaszel
Sezon jesienno-zimowy sprzyja infekcjom. Nawet kiedy już się wyleczymy, uporczywy kaszel może utrzymywać się nawet jeszcze przez kilka tygodni. Czy trzeba się przez ten czas męczyć albo zażywać różne specyfiki z apteki? Wypróbuj domowe...
Produkty -
Masz te objawy? Prawdopodobnie jesz za dużo cukru
Każdego dnia sięgamy po wiele różnych produktów spożywczych, dokonując w ten sposób (świadomie lub nie) wyborów żywieniowych. Czasem zdarza się, że popełniamy błędy, sądząc, że odżywiamy się zdrowo i nie szkodzimy sobie. Idealnym...
ProduktyOdchudzanieSkładniki odżywcze -
Dlaczego warto sięgać po gruszki?
Gruszki to jedne z najpopularniejszych, jesiennych owoców. Pojawiają się w sklepach już pod koniec lata, ale najlepiej smakują właśnie na jesieni. Dlaczego warto po nie sięgać? Jaki mają wpływ na zdrowie?
ProduktyDiety -
Jesz takie ziemniaki? Możesz się poważnie zatruć
Ziemniaki stanowią podstawowy element diety niektórych z nas. Sięgamy po nie chętnie, dodając do zup, sałatek, zapiekanek czy mięs na obiad. Jednak niektóre ziemniaki mogą nam zaszkodzić i nie chodzi tylko o jedzenie ich na surowo. To...
Produkty