Surówka colesław to tylko 3 składniki i prosty dressing. Jak ją wykonać?

Surówka colesław to tylko 3 składniki i prosty dressing. Jak ją wykonać?

Dodano: 
Surówka colesław
Surówka colesław Źródło: Shutterstock
Chociaż surówkę colesław można przygotować na wiele sposobów, jej podstawowa wersja podbija nasze podniebienia.

Surówka colesław to znany na polskich stołach dodatek do obiadów. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, zdrowa i smaczna. Składa się w głównej mierze z kapusty oraz dodatku innych warzyw i dressingu. Sprawdź, jak ją wykonać.

Przepis na surówkę colesław

Składniki:

  • 1 kg świeżej kapusty (zielonej lub czerwonej)
  • 1 cebula
  • 2 marchewki

Sposób przygotowania: Umyj kapustę i marchewkę. Posiekaj je na drobne paski. Obierz cebulę i posiekaj ja na drobne kawałki. Połącz warzywa w jednej misce. Następnie przygotuj dressing do surówki.

Surówka colesław – dressing

Składniki:

  • Majonez
  • Ocet jabłkowy
  • Miód

W małej misce wymieszaj 5 łyżek majonezu, łyżkę octu jabłkowego i łyżkę miodu. W razie potrzeby dopraw odrobiną soli. Umieść posiekaną surówkę coleslaw w dużej misce, a następnie polej dressingiem. Lekko wymieszaj składniki. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Dodatkowe porady

Jeśli chcesz uzyskać dodatkowy smak, dodaj inne przyprawy, takie jak: cebula w proszku, czosnek w proszku, nasiona selera musztarda dijon, pieprz, kolendra, szczypiorek.

Możesz też urozmaicić surówkę dodatkowymi warzywami. Sprawdzą się: jabłka, suszona żurawina, krojone migdały, ser pleśniowy lub ser cheddar, ananas i świeże truskawki.

Czytaj też:
Sezon na młodą kapustę w pełni. Dlaczego warto ją jeść?

Opracowała:
Źródło: All recipes