Surówka colesław to znany na polskich stołach dodatek do obiadów. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, zdrowa i smaczna. Składa się w głównej mierze z kapusty oraz dodatku innych warzyw i dressingu. Sprawdź, jak ją wykonać.
Przepis na surówkę colesław
Składniki:
- 1 kg świeżej kapusty (zielonej lub czerwonej)
- 1 cebula
- 2 marchewki
Sposób przygotowania: Umyj kapustę i marchewkę. Posiekaj je na drobne paski. Obierz cebulę i posiekaj ja na drobne kawałki. Połącz warzywa w jednej misce. Następnie przygotuj dressing do surówki.
Surówka colesław – dressing
Składniki:
- Majonez
- Ocet jabłkowy
- Miód
W małej misce wymieszaj 5 łyżek majonezu, łyżkę octu jabłkowego i łyżkę miodu. W razie potrzeby dopraw odrobiną soli. Umieść posiekaną surówkę coleslaw w dużej misce, a następnie polej dressingiem. Lekko wymieszaj składniki. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Dodatkowe porady
Jeśli chcesz uzyskać dodatkowy smak, dodaj inne przyprawy, takie jak: cebula w proszku, czosnek w proszku, nasiona selera musztarda dijon, pieprz, kolendra, szczypiorek.
Możesz też urozmaicić surówkę dodatkowymi warzywami. Sprawdzą się: jabłka, suszona żurawina, krojone migdały, ser pleśniowy lub ser cheddar, ananas i świeże truskawki.
Czytaj też:
Sezon na młodą kapustę w pełni. Dlaczego warto ją jeść?