Truskawki - właściwości odżywcze
Świeże truskawki to jedna z najpopularniejszych, letnich przekąsek. Korzyści ze spożywania truskawek są niezliczone. Te małe, czerwone owoce chronią przed rakiem, cukrzycą i chorobami serca. Przeciwutleniacze, znajdujące się w truskawkach zmniejszają powstawanie szkodliwych skrzepów krwi, mogących powodować udar. Ze względu na wysoką zawartość potasu truskawki zalecane są osobom z wysokim ciśnieniem krwi. Truskawki są pokarmem o niskim indeksie glikemicznym i bogatym w błonnik, dzięki czemu pomagają regulować poziom cukru we krwi i utrzymywać go na stabilnym poziomie. Są także silnymi przeciwutleniaczami, a więc opóźniają procesy starzenia i zmniejszają stany zapalne.
Truskawki - jak je myć?
Większość z nas zanim zje truskawki, myje je ciepłą wodą. Jak się jednak okazuje, to może nie wystarczyć. Hitem sieci stało się w ostatnich dniach nagranie, którym podzieliła się na TikToku Seleste Radcliffe. Kobieta pokazała, w jaki sposób pozbyć się z owoców niechcianych lokatorów.
Do miski lub garnka należy nalać wody i wsypać kilka łyżek soli. Następnie zanurzyć w niej truskawki. Po chwili na powierzchni wody powinny pojawić się robaczki, które mogły znajdować się pomiędzy owocami. Warto dodać, że ich zjedzenie raczej nie jest groźne i w żaden sposób nie powinno zagrozić naszemu organizmowi, jednak skoro można tego uniknąć to chyba warto poświęcić kilka chwil.
Czy spożywanie truskawek z robakami jest szkodliwe?
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) podkreśla, że w owocach znajdują się najprawdopodobniej larwy muszki plamoskrzydłej. Zdaniem ekspertów zjedzenie ich z truskawkami nie jest szkodliwe dla naszego zdrowia.
Czytaj też:
Mięso z grilla plus piwo? Dietetyk: Porcja karkówki to 500 kcal, kawałek kiełbasy 300