Za twórcę pożywnej i smacznej sałatki Cezar uważa się Caesara Cardiniego – pochodzącego z Włoch kucharza, który był restauratorem. Ponoć przepis wpadł mu do głowy niechcący, gdy zbierał zapasy ze swojej spiżarni w 1924 roku. Od tego czasu jego danie stało się popularne w całej Europie.
Chociaż występują różne wersje przepisów, my polecamy proste wydanie sałatki Cezar z filetami kurczaka, świeżymi warzywami i domowym dressingiem. Takie danie można zjeść na obiad, ale także jako sycącą przekąskę w pracy czy na mieście.
Przepis na sałatkę Cezar z kurczakiem
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 sałata rzymska
- 10 pomidorków koktajlowych
- Paczka grzanek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Włóż piersi z kurczaka między arkusze folii spożywczej i ubij tłuczkiem, aż będą miały około 1 cm grubości.
- Dopraw piersi z obu stron odrobiną soli i czarnego pieprzu.
- Przygotuj patelnię, rozgrzewając olej na średnim ogniu.
-
Dodaj kawałki kurczaka i podsmażaj, aż ładnie się zrumienią.
- Umyj i odsącz sałatę. Rozerwij liście na mniejsze kawałki.
- Umyj i pokrój pomidorki koktajlowe na pół.
- Weź dużą miskę i przełóż do niej sałatę, pomidorki i kawałki kurczaka. Dosyp grzanki.
- Następnie przygotuj dressing i wymieszaj z sałatką.
Jak zrobić dressing do sałatki Cezar?
Składniki:
- 3 łyżki majonezu – możesz zastąpić jogurtem naturalnym
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- opcjonalnie: 1 łyżeczka sosu worcestershire
Wymieszaj wszystkie składniki dressingu i polej nimi sałatkę. Delikatnie wymieszaj całość.
Sałatkę możesz posypać startym parmezanem oraz dodać do niej gotowane jajko. Smacznego!
Czytaj też:
Jedna z najbardziej znanych sałatek świata. Lubię ją modyfikować. Poznaj moje patentyCzytaj też:
Jedyna wskazówka żywieniowa, której potrzeba, aby przygotować zdrowy posiłek