Bliny to tradycyjne rosyjskie placki, które zrobiły u nas kulinarną karierę. Można przygotowywać je na wiele sposobów i serwować na słodko lub na słono. Drożdżowe placki podaje się z cukrem pudrem, konfiturą, rybami, z łososiem wędzonym i ze śmietaną... W Rosji za rarytas uważana jest wersja z kawiorem.
Czym są bliny?
Bliny to placki drożdżowe, których sekret tkwi w długim wyrastaniu ciasta. Są pyszne i bardzo sycące, a ich dodatkową zaletą jest fakt, że każdy może przygotować je ze swoimi ulubionymi składnikami.
Wartości odżywcze dania
Bliny przygotowuje się na bazie mąki gryczanej. Jest to zdrowa mąka, która zawiera witaminy z grupy B, cynk, fosfor i magnez. Dzięki temu poprawia pracę układu nerwowego, stymuluje komórki nerwowe do przekazywania impulsów, wzmacnia pamięć, koncentrację.
Wysoka zawartość magnezu pozwala zredukować negatywne skutki stresu, poprawić higienę psychiczną i samopoczucie. Dodatkowo, reguluje sen i pomaga zwalczyć bezsenność.
Ogromną zaletą mąki gryczanej jest również wysoka zawartość cynku, który działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Stymuluje do pracy układ immunologiczny, poprawia odporność.
Danie bezglutenowe
Mąka gryczana nie zawiera glutenu. Bliny mogą bezpiecznie spożywać osoby, które cierpią na nietolerancje pokarmowe i na celiakię. Jest to produkt, który powoduje bólu brzucha ani reakcji alergicznych.
Danie dla cukrzyków
Mąka gryczana ma niski indeks glikemiczny, jest więc polecana cukrzykom. Bliny przygotowywane dla osób borykających się z tą chorobą powinny mieć jednak zmodyfikowany skład i nie zawierać cukru.
Jak zrobić placki?
Przygotowanie blinów jest proste, ale wymaga trochę czasu. Jest on potrzebny, by ciasto wyrosło odpowiednio mocno – dzięki temu placki będą puszyste. Poniżej znajdują się 2 przepisy na bliny w wersji słodkiej i wytrawnej.
Bliny na słodko
Drożdżowe placki z cukrem pudrem czy konfiturą smakują rewelacyjnie. Sprawdzą się na leniwe weekendowe śniadanie, jak i na podwieczorek. Jak je zrobić?
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 15 dag świeżych drożdży lub 0,5 opakowania suchych
- 2 szklanki mleka
- 2 małe jajka
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczamy w ciepłym (ale nie gorącym mleku). Dodajemy szczyptę soli i cukru, żeby zrobić zaczyn. Odstawiamy go na 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem
- Gdy zaczyn urośnie, dodajemy resztę składników i miksujemy, by stworzyć gładkie, gęste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
- Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy placki aż staną się złote i rumiane
- Podajemy z dżemem, konfiturą, owocami lub cukrem pudrem
Bliny z wędzonym łososiem
Ten przepis sprawdzi się na kolację lub jako przystawka na przyjęciu. Jak zrobić to danie?
Składniki:
- 0,5 szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 20 dag świeżych drożdży
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub roztopionego masła
- 1 łyżeczka cukru
- śmietana 18 proc.
- łosoś wędzony
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłego mleka. Dodajemy 1 łyżkę mąki, cukier i szczyptę soli, po czym odstawiamy w ciepłe miejsce, by urosły.
- Mieszamy dwa rodzaje mąki, dodajemy mleko, masło lub olej, cukier oraz wyrośnięty zaczyn. Gdy ciasto nabierze jednolitej konsystencji, odstawiamy je do wyrośnięcia na co najmniej godzinę
- Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i smażymy okrągłe placki na rumiany odcień
- Podajemy ciepłe z plasterkami łososia i śmietaną 18 procent. Dekorujemy natką pietruszki
- Smacznego!
Wskazówka: Takie bliny świetnie też będą komponowały się ze słonym serem, np. feta.
Czytaj też:
Placki z cukinii: 3 proste przepisy na zdrowy, wakacyjny obiad