Ciecierzyca, potocznie zwana cieciorką, pochodzi z Azji. Jest rośliną strączkową, z grupy bobowatych, jak fasola, groch, soja i soczewica. Stanowi cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin (witaminy A, C, E, witamin z grupy B), składników mineralnych (żelaza, miedzi, manganu, cynku, fosforu, wapnia, magnezu i potasu) oraz antyoksydantów. Chociaż znana jest od dawien dawna, to wciąż jednak, jak twierdzą dietetycy, za rzadko pojawia się na naszych talerzach.
Dlaczego powinniśmy włączyć ciecierzycę do codziennego jadłospisu?
- Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka roślinnego, jest więc odpowiednim wyborem dla tych, którzy nie jedzą produktów zwierzęcych
- Jest niskokaloryczna – zawiera 46 kalorii na porcję (ok. 28 gramów)
- Błonnik z ciecierzycy pomaga zmniejszyć poziom trójglicerydów i poziomu „złego” cholesterolu
- Jest źródłem saponin, które są związkami roślinnymi, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi niektórych nowotworów
-
Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu pomaga kontrolować poziom cukru we krwi
- Hamuje apetyt
- Eliminuje zaparcia i poprawia trawienie
Jak przyrządzać ciecierzycę?
Ciecierzyca to roślina o wszechstronnym zastosowaniu. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i gorąco. Może być gotowana, smażona, duszona czy też pieczona. Świetnie sprawdza się jako składnik gulaszu, kotletów warzywnych (np. falafeli), zup, pasztetów, farszu do pierogów, pasty czy sałatki. Najsłynniejszą potrawą przyrządzaną z ciecierzycy jest hummus, czyli rodzaj pasty. My polecamy dziś sałatkę z ciecierzycy z dodatkiem świeżych warzyw.
Przepis: Fit sałatka z ciecierzycy
Fit sałatka z ciecierzycy, zielonej sałaty, pomidorków koktajlowych
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 główka lodowej sałaty
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- 1 mały ogórek
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 40 gramów ciecierzycy ze słoika
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- papryka słodka mielona do smaku
- zioła prowansalskie
- bazylia
Sposób przygotowania
- Przygotuj ciecierzycęOdsączoną ciecierzycę mieszamy z 1 łyżką oliwy i przyprawami (słodką mieloną papryką i ziołami prowansalskimi). Tak przyprawioną ciecierzycę nakładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 30 minut, aż będzie chrupiąca, od czasu do czasu mieszamy. Upieczoną odstawiamy do ostygnięcia.
- Przygotowanie warzywWszystkie warzywa myjemy i kroimy.
- Doprawienie sałatkiOliwę i sok cytryny wraz z ziołami (łyżeczką ziół prowansalskich i łyżeczką bazylii) mieszamy i dodajemy do pokrojonych warzyw, dodajemy ciecierzycę i znów mieszamy. Dekorujemy listkami świeżej bazylii i gotowe!
Czytaj też:
Ciecierzyca na raka - czy leczenie raka ciecierzycą i pietruszką jest skuteczne?