Fit sałatka z ciecierzycą. Sycąca i łatwa w przygotowaniu

Fit sałatka z ciecierzycą. Sycąca i łatwa w przygotowaniu

Dodano: 
Ciecierzyca
Ciecierzyca Źródło: Unsplash / Deryn Macey
Wkrótce nadejdzie wiosna, wprowadź do swojego jadłospisu więcej warzyw! Polecamy przepis na fit sałatkę z ciecierzycy w towarzystwie innych warzyw.

Ciecierzyca, potocznie zwana cieciorką, pochodzi z Azji. Jest rośliną strączkową, z grupy bobowatych, jak fasola, groch, soja i soczewica. Stanowi cenne źródło błonnika pokarmowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin (witaminy A, C, E, witamin z grupy B), składników mineralnych (żelaza, miedzi, manganu, cynku, fosforu, wapnia, magnezu i potasu) oraz antyoksydantów. Chociaż znana jest od dawien dawna, to wciąż jednak, jak twierdzą dietetycy, za rzadko pojawia się na naszych talerzach.

Dlaczego powinniśmy włączyć ciecierzycę do codziennego jadłospisu?

  • Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka roślinnego, jest więc odpowiednim wyborem dla tych, którzy nie jedzą produktów zwierzęcych
  • Jest niskokaloryczna – zawiera 46 kalorii na porcję (ok. 28 gramów)
  • Błonnik z ciecierzycy pomaga zmniejszyć poziom trójglicerydów i poziomu „złego” cholesterolu
  • Jest źródłem saponin, które są związkami roślinnymi, które mogą pomóc w zapobieganiu rozwojowi niektórych nowotworów
  • Ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu pomaga kontrolować poziom cukru we krwi
  • Hamuje apetyt
  • Eliminuje zaparcia i poprawia trawienie

Jak przyrządzać ciecierzycę?

Ciecierzyca to roślina o wszechstronnym zastosowaniu. Można ją jeść zarówno na zimno, jak i gorąco. Może być gotowana, smażona, duszona czy też pieczona. Świetnie sprawdza się jako składnik gulaszu, kotletów warzywnych (np. falafeli), zup, pasztetów, farszu do pierogów, pasty czy sałatki. Najsłynniejszą potrawą przyrządzaną z ciecierzycy jest hummus, czyli rodzaj pasty. My polecamy dziś sałatkę z ciecierzycy z dodatkiem świeżych warzyw.

Przepis: Fit sałatka z ciecierzycy

Fit sałatka z ciecierzycy, zielonej sałaty, pomidorków koktajlowych

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 główka lodowej sałaty
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1 mały ogórek
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 40 gramów ciecierzycy ze słoika
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • papryka słodka mielona do smaku
  • zioła prowansalskie
  • bazylia

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciecierzycęOdsączoną ciecierzycę mieszamy z 1 łyżką oliwy i przyprawami (słodką mieloną papryką i ziołami prowansalskimi). Tak przyprawioną ciecierzycę nakładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 30 minut, aż będzie chrupiąca, od czasu do czasu mieszamy. Upieczoną odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Przygotowanie warzywWszystkie warzywa myjemy i kroimy.
  3. Doprawienie sałatkiOliwę i sok cytryny wraz z ziołami (łyżeczką ziół prowansalskich i łyżeczką bazylii) mieszamy i dodajemy do pokrojonych warzyw, dodajemy ciecierzycę i znów mieszamy. Dekorujemy listkami świeżej bazylii i gotowe!

Czytaj też:
Ciecierzyca na raka - czy leczenie raka ciecierzycą i pietruszką jest skuteczne?

Źródło: Prześlij Przepis